Acasă Actualitate Camera Deputaţilor, a adoptat proiectul care interzice vânzarea băuturilor energizante către minori, amenzi de până la 30.000 de lei pentru comercianți

Camera Deputaţilor, a adoptat proiectul care interzice vânzarea băuturilor energizante către minori, amenzi de până la 30.000 de lei pentru comercianți

0
0
184

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul care interzice vânzarea băuturilor energizante către minori, amenzi de până la 30.000 de lei pentru magazinele care vor încălca legea.

Copiii NU vor mai putea cumpăra energizante. Proiectul de lege, adoptat de Camera Deputaților.

Minorii nu vor mai avea voie să cumpere energizante. Amenzi de până la 30.000 de lei pentru magazinele care vor încălca legea. Proiectul de lege prin care se interzice consumul băuturilor energizante de către minori a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor.

Proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie, prin care se interzice consumul de astfel de băuturi de către minori, a fost adoptat, marţi, de Camera Deputaţilor.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, decizional, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, republicată. Astfel, iniţiativa legislativă are în vedere prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie şi interzice consumul de astfel de băuturi de către minori. Legea merge la promulgare.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare interzicerea comercializării băuturilor energizante care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central în incinta unei instituţii de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate.

Prin urmare, conform iniţiative legislative constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, conform legii penale, să fie considerate infracţiuni, comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unităţile autorizate să le comercializeze.

Băuturi energizante sunt băuturile care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

Totodată, proiectul de lege introduce amenzi pentru operatorii economici care încalcă aceste prevederi de până la 30.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei. Dacă sunt repetate contravenţiile respective, atunci este dispusă şi măsura suspendării activităţii localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile.

Senatul a adoptat pe 18 decembrie 2023 proiectul, în calitate de prim for sezizat, iar votul Camerei Deputaţilor a fost decizional. Prin urmare, legea merge la promulgare.

Proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie a fost adoptat cu 238 de voturi ”pentru”, unul ”împotrivă” şi 12 abţineri.

Proiectul de lege propune interzicerea vânzării băuturilor energizante în instituții de învățământ, instituții de sănătate și locuri destinate ocrotirii speciale a categoriilor defavorizate.

Printr-un amendament adoptat, se stabilește că este considerată contravenție comercializarea sau oferirea gratuită a acestor băuturi către minori de către unitățile autorizate să le vândă.

Această măsură este menită să protejeze sănătatea și bunăstarea minorilor și să prevină eventualele efecte negative ale consumului acestor băuturi asupra sistemului nervos central al acestora.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect. Pentru ca proiectul să producă efecte, acesta trebuie să fie promulgat de preşedintele Klaus Iohannis, apoi publicat în Monitorul Oficial.

Băuturile energizante reprezintă un pericol iminent pentru sănătatea consumatorilor, acestea având în compoziție o cantitate foarte mare de zahăr și cofeină.

Consumate în mod regulat, energizantele pot duce la afecțiuni grave ale sănătății și chiar la deces.

Proiectul de lege reglementează interzicerea comercializării băuturilor energizante care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central în incinta unei instituţii de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate.

Potrivit unui amendament adoptat de plen, constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, conform legii penale, să fie considerate infracţiuni, comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unităţile autorizate să le comercializeze.

Băuturi energizante sunt băuturile care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

Proiectul introduce amenzi pentru operatorii economici care încalcă aceste prevederi de până la 30.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei. În cazul repetării contravenţiilor prevăzute de proiect, se dispune, de asemenea, măsura suspendării activităţii localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Revoltă la Spitalul Pantelimon, unde au murit 17 pacienți în doar câteva zile, Rafila: ”Nu sunt până în momentul de faţă elemente care să susţină acuzaţiile”

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Revoltă la Spitalul Pantelimon, unde a…