Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege, liber la împușcarea a peste 400 de urși în acest an, opoziția nu este de acord cu decizia.
Tragedia din Jepii Mici a dus la schimbări majore în România, în ceea ce privește uciderea urșilor bruni. Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege care permite uciderea animalelor.
Plenul Camerei Deputaților, reunit în sesiune extraordinară, a adoptat luni un proiect de lege pentru gestionarea populației de urși, ca răspuns la un incident tragic care a generat un val de emoție în societate: moartea unei tinere atacate de un urs în urmă cu câteva zile. În semn de respect, deputații au ținut un moment de reculegere în memoria tinerei decedate în atacul de pe Jepii Mici.
Proiectul de lege, aprobat cu 214 voturi pentru, 7 împotrivă și 23 de abțineri în Camera Deputaților, prevede modificări importante la legislația existentă privind vânătoarea și protecția faunei cinegetice. Conform proiectului, pentru anii 2024 și 2025, se vor ucide 426 de exemplare de urs brun ca măsură de prevenție la nivel național și 55 de exemplare pentru intervenție. Aceste cote au fost stabilite în funcție de numărul de atacuri asupra populației și pagubele materiale produse de urși, centralizate de autoritățile competente.
Repartizarea urșilor ce urmează să fie vânați se va face pe județe și fonduri cinegetice, conform datelor privind atacurile și pagubele produse, iar pentru anii următori, cotele vor fi aprobate prin ordinul autorității centrale responsabile de vânătoare. Vânătoarea acestor exemplare va fi realizată de vânători sub coordonarea personalului tehnic de specialitate până la 31 decembrie 2024, folosind metode de vânătoare permise.
În cazul în care se recoltează exemplare de urs brun cu blană evaluată la peste 400 puncte C.I.C., blana și craniul acestora, preparate de gestionarul fondului cinegetic, vor fi predate Gărzii Forestiere Naționale și vor rămâne în proprietatea statului. Aceste trofee vor fi evaluate în conformitate cu metodologia Consiliului Internațional de Vânătoare și Protecție a Vânatului în termen de 3 zile lucrătoare de la recoltare. Gestionarul fondului cinegetic poate prelua trofeele doar după îndeplinirea tuturor obligațiilor legale.
Premierul Marcel Ciolacu a convocat această sesiune extraordinară în urma tragediei din Bucegi și a declarat că legislația va fi modificată pentru a aborda problema urșilor într-un mod controlat, fără a permite vânătoarea necontrolată. El a discutat cu ministrul Mediului și cu președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, subliniind că se vor lua măsuri doar în zonele cu risc ridicat. Ciolacu a menționat că suprapopularea urșilor în anumite zone este cauzată de lipsa hranei, determinându-i să se apropie de zonele populate de oameni.
Președintele Klaus Iohannis a reacționat de asemenea la acest incident din SUA, exprimându-și îngrijorarea și subliniind că problema urșilor nu este nouă. El a afirmat că politicienii au răspuns doar punctual la astfel de incidente și a insistat că, pentru a menține un turism sănătos în România, este esențial să protejăm atât oamenii, cât și fauna sălbatică.
Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis convocarea forului legislativ în sesiune extraordinară, pentru ziua de luni, 15 iulie, de la ora 15,00, şedinţa plenului fiind urmată de vot final, în format hibrid. Ulterior ședinței s-a decis ca, în cursul anului 2024, să fie împușcați peste 400 de urși.
Grupul USR a făcut mai multe propuneri de amendamente la Legea vânătorii legate de măsuri pentru campanii de educare și informare și proceduri mai simple de intervenție în situații de urgență în care un urs agresiv intră în localități, dar toate au fost respinse. USR a mai propus și ca împușcarea urșilor să se facă doar de personalul tehnic al fondurilor de vânătoare, nu de asociațiile private de vânători, dar și acest amendament a fost respins.
”Este doar o etapă de normalizare. Ursul va fi pe mâini bune”, a spus deputatul Gheorghe Nacov (Organizația minorităților naționale- Uniunea Bulgara din Banat), după votul din plen. Nacov este și vânător și a fost inițiatorul legii care a făcut vânătoarea la păsări mai permisivă. El e de părere că „vânătorul este unicul îndreptățit să aibă grijă de fauna sălbatică”.
„Suntem singura țară din Europa în care oamenii sunt mâncați de urși. Specia nu este în pericol și face ravagii”, a spus Flucuș Dumitru, deputat AUR, care cere ca legislația să fie modificată în așa fel încât viața oamenilor să nu mai fie pusă în pericol de animalele sălbatice.
Fostul ministru al Mediului Tanczos Barna a declarat marţi seară, pentru Agerpres, referindu-se la cazul turistei care a decedat după ce a fost atacată de urs, că este vorba de o tragedie cumplită, care ar fi putut fi evitată dacă ar fi fost adoptat proiectul de lege propus de UDMR care prevede reintroducerea vânătorii.
„Suntem în faţa unei tragedii cumplite, o tragedie cumplită care putea fi evitată, iar tragedii similare au mai avut loc în trecut. Şi, pur şi simplu, ne întrebăm câte persoane trebuie să mai moară, câte persoane trebuie să mai fie mutilate, câte persoane trebuie să ajungă la spital în urma atacurilor urşilor şi cât timp trebuie să mai treacă ca viaţa oamenilor să devină mai importantă pentru tot Parlamentul României decât viaţa unui exemplar de urs brun. UDMR are un proiect de lege care a trecut de Senat anul trecut, în noiembrie, un proiect de lege care reintroduce vânătoarea şi care de opt luni de zile zace în sertarele Camerei Deputaţilor”, a afirmat Tanczos Barna.
Potrivit acestuia, proiectul de lege ar putea fi votat dacă ar exista o decizie în Camera Deputaţilor şi în coaliţie.
Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă şi braconaj cinegetic, după ce un urs a ucis, marţi, o tânără aflată pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi, animalul fiind apoi împuşcat, în contextul în care era agresiv şi nu părăsea zona unde se afla corpul victimei.