Acasă Actualitate Camera deputaților a votat cu amendamente legea carantinării și izolării

Camera deputaților a votat cu amendamente legea carantinării și izolării

0
0
1,190

Proiectul de lege care reglementează carantina, izolarea şi internarea în cazul unor situaţii de risc epidemiologic a fost modificată, pe parcurul zilei de joi, în comisia juridică din Camera Deputaţilor, după o discuţie cu secretarul de stat Raed Arafat şi a intrat la vot, în plen, la ora 20.00.

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, joi seară, după un maraton de dezbateri în comisia juridică, proiectul Guvernului privind carantina, izolarea şi internarea, în situaţii de risc epidemiologic. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, în cadrul şedinţei, că au fost luate în considerare toate aspectele sesizate de CCR privind modul de implementare a măsurilor, predictibilitatea termenelor şi posiblitatea contestării măsurilor.

El a adăugat că proiectul, amendat joi de Comisia juridică, permite stabilirea regulilor de prevenire şi combatere a riscului epidemiologic în mod gradual şi cu implicarea experţilor în domeniu şi stabileşte validarea măsurilor de urgenţă luate de comandantul acţiunii, precum şi mecanismul de luare a acestor decizii.

Au fost acceptate mai multe amendamente depuse de PSD şi convenite în urma discuţiei cu secretarul de stat Raed Arafat.

Potrivit articolelor adoptate de comisie, carantina persoanelor în spaţii special desemnate, la domiciliu sau la o locaţie declarată, se instituie pe baza datelor ştiinţifice oficiale, cu privire la persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, care sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european şi internaţional de către organismele competente în domeniu sau au intrat în contact direct cu persoane confirmate cu o boala infectocontagioasă.

Persoanele care nu au respectat măsura de carantina la domiciliu sau în locaţia declarată au obligaţia de a suporta cheltuielile carantinării în spaţiile special desemnate.

Una din principalele amendamente asupra căruia deputații din Comisie au căzut de acord prevede ca izolarea să fie obligatorie pentru bolnavi și să se facă în spital pentru bolnavi sau la domiciliu pentru asimpotmaitici. De asemnea, carantina va fi instituită printr-un ordin al Direcției de Sănatate Publică pentru fiecare persoană și se aplică suspecțiilor de infecție. În plus, ordinul DSP poate fi atacat în instanță, iar carantina poate fi la domiciliu fie in spații destinate pentru acestui lucru.

O altă modificare prevede că cei are părăsesc carantina instituționalizată vor plăti costurile acesteia, iar tratamentul va putea fi refuzat de către pacienți în scris.

Conducătorii instituțiilor implicate pot dispune detașări pe durată limitată, de maxim 30 de zile, a personalului medical, paramedical și auxiliar specializat, prin ordin al ministrului sănătății, al Comandantului acțiunii sau, după caz, al conducătorului instituției. Ordinul de detasare poate fi atacat, in termen legal, la instanța de contencios administrativ.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate
Comments are closed.

Vezi Și

În loc să fie atrași cu hrană sus în pădurile din zona Vidraru, urșii ”cerșetori” de pe Transfăgărășan, vor fi capturați și relocați în Sanctuarul de la Zărneşti

Facebook 15 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email În loc să fie atrași cu hrană sus î…