Acasă Actualitate Ciucă al lor, dă cereale pentru gaze în Egipt: ”Să facem tot posibilul să evităm criza alimentară şi să sprijinim exporturile de cereale ucrainene”

Ciucă al lor, dă cereale pentru gaze în Egipt: ”Să facem tot posibilul să evităm criza alimentară şi să sprijinim exporturile de cereale ucrainene”

0
0
372

Premierul Nicolae Ciucă, ”salvează planeta” de criza alimentară și face astăzi o vizită oficială în Egipt. La aeroportul din Cairo, el a fost întâmpinat de prim-ministrul Republicii Arabe Egipt, Mostafa Madbouly, cu onoruri.

Nicolae Ciucă a afirmat sâmbătă, în discursul ţinut cu ocazia vizitei sale în Republica Arabă Egipt, că dincolo de valoarea schimburilor comerciale dintre România şi Egipt, a căror valoare se ridică la 1, 1 miliarde dolari, este necesar ca guvernele celor două ţări să analizeze ”ce pot face mai mult împreună, luând în considerare şi noul context generat de invazia Rusiei în Ucraina, care afectează nu numai ţările vecine şi ţările din vecinătatea Ucrainei, dar şi toate celelalte ţări”.

Vizita se va încheia mâine. Timp de două zile Nicolae Ciucă se va întâlni cu liderii egipteni, cu membri ai comunității de români și cu oameni de afaceri, dar și cu Ministrul Petrolului și Resurselor Minerale, moment în care se vor fi prezentate proiecte în domeniul energiei.

Astăzi, după primirea de la aeroport, au fost programate discuțiile cu premierul egiptean care vor fi urmate de declarațiile celor doi premieri. Tot azi, în program sunt incluse o vizită în teritoriu și întâlnirile cu românii stabiliți în țara africană.

Mâine, Nicolae Ciucă, se va întâlni cu preşedintele Republicii Arabe Egipt, Abdel Fattah el-Sisi, și cu ministrul petrolului şi resurselor minerale, Tarek El Molla. La final, premierul român va participa la Forumul de afaceri Egipt-România și va semna mai multe memorandumuri bilaterale.

Nicolae Ciucă: ”Să facem tot posibilul să evităm criza alimentară şi să sprijinim exporturile de cereale ucrainene pentru ca alte ţări să nu fie afectate de lipsa lor”.

Nicolae Ciucă a afirmat sâmbătă, în discursul ţinut cu ocazia vizitei sale în Republica Arabă Egipt, că dincolo de valoarea schimburilor comerciale dintre România şi Egipt, a căror valoare se ridică la 1, 1 miliarde dolari, este necesar ca guvernele celor două ţări să analizeze ”ce pot face mai mult împreună, luând în considerare şi noul context generat de invazia Rusiei în Ucraina, care afectează nu numai ţările vecine şi ţările din vecinătatea Ucrainei, dar şi toate celelalte ţări”.

Trebuie să vedem împreună cum putem să soluţionăm toate aceste aspecte care afectează într-adevăr popoarele noastre, economiile şi ţările noastre. Sunt sigur că este necesar să continuăm discuţiile la nivel ministerial, la nivel tehnic, asupra tuturor acestor aspecte şi să analizăm ceea ce putem face în plus pentru a asigura cantitatea necesară de grâne şi cantitatea necesară de îngrăşăminte de către partea română, cum aţi menţionat, de asemenea, să facem tot posibilul să evităm criza alimentară şi să sprijinim exporturile de grâne ucrainene pentru ca alte ţări să nu fie afectate de lipsa lor. De asemenea, trebuie să vedem cum ne putem continua rolul esenţial pe care ţările noastre îl au: România în regiunea Mării Negre iar Egiptul în Orientul Mijlociu şi Africa. Aţi convenit asupra necesităţii găzduirii Comitetului mixt şi vă promit că echipa noastră va identifica cel mai curând posibil perioada în care îl vom găzdui la Bucureşti. Trebuie să vedem cum putem să conectăm cât mai bine Uniunea Europeană cu Egiptul. Şi dumneavoastră puteţi să vedeţi cum puteţi să ne conectaţi pe noi cu ţările din Orientul Mijlociu şi cu ţările din Africa prin intermediul Zonei continentale africane de liber schimb, aceasta fiind o oportunitate foarte importantă”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Conform acestuia, în discuţiile la nivel ministerial, oficialii români şi cei egipteni au discutat despre dezvoltarea energiei verzi, dezvoltarea capabilităţii de producere a hidrogenului verde şi, despre digitalizarea la nivelul guvernamental şi al instituţiilor administrative.

Ţinând cont că există deja o relaţie bilaterală stabilită între liderii celor două ţări, singurul lucru pe care trebuie să îl facem acum este să facem tot ce ţine de noi, pentru a implementa deciziile pe care le-am luat. Ne-am angajat că vom continua să conlucrăm şi să vedem pe ce trebuie să ne concentrăm pentru a dezvolta şi consolida relaţiile dintre cele două ţări”, a precizat premierul român.

Premierul Nicolae Ciucă face, sâmbătă şi duminică, o vizită de lucru de două zile la Cairo, având pe agendă întâlniri cu omologul său egiptean, cu preşedintele Abdel Fattah el-Sisi, cu ministrul petrolului şi resurselor minerale, cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi cu cetăţeni egipteni care au studiat în România.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate
Comments are closed.

Vezi Și

Camera Deputaţilor, a adoptat proiectul care interzice vânzarea băuturilor energizante către minori, amenzi de până la 30.000 de lei pentru comercianți

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul care interzice vânzarea băuturilor energizante cătr…