Acasă Actualitate Concluzii târzii după ședința CSAT: ”Atacuri cibernetice pentru influențarea alegerilor, un candidat a beneficiat ilegal de tratament preferențial de la TikTok”

Concluzii târzii după ședința CSAT: ”Atacuri cibernetice pentru influențarea alegerilor, un candidat a beneficiat ilegal de tratament preferențial de la TikTok”

0
0
6

Concluzii târzii, după ședința CSAT: ”Atacuri cibernetice pentru influențarea alegerilor, un candidat a beneficiat ilegal de tratament preferențial de la TikTok”.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a constatat, joi, că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral din România. Potrivit CSAT, a existat un interes din partea Federației Ruse pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială. De asemenea, CSAT a constatat că un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia.

CSAT anunţă, după şedinţa de joi, că membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral şi că, prin încălcarea legislaţiei electorale, un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok. CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, reţeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfăşurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului alegerilor. DE asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional şi mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acţiunile ostile ale unor actori statali şi non-statali, în special Federaţia Rusă, existând din partea acesteia un interes în creştere pentru a influenţa agenda publică în societatea românească şi coeziunea socială”, confom CSAT..Membrii Consiliului au cerut autorităţilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, celor cu atribuţii în buna desfăşurare a procesului electoral, precum şi organelor de urmărire penală să întreprindă de urgenţă demersurile necesare, conform competenţelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în şedinţa CSAT.

”Joi, 28 noiembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele României, Klaus Iohannis.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu are atribuții legate de desfășurarea procesului electoral, însă, în cazul în care există elemente cu impact asupra securității naționale, se impune analiza acestor aspecte în cadrul unei reuniuni a CSAT.

În cadrul ședinței, reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniul apărării, al ordinii publice și al securității naționale au prezentat evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale, generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.

Potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral.

De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional și mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă, existând din partea acesteia un interes în creștere pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială.

Din analiza documentelor a reieșit, totodată, că, prin încălcarea legislației electorale, un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală.

Astfel, vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei.

Acest tratament preferențial a fost potențat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităților române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC.

Din această perspectivă, CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, rețeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfășurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia.

În acest sens, membrii Consiliului au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să întreprindă de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT.”

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu are atribuţii legate de desfăşurarea procesului electoral, însă, în cazul în care există elemente cu impact asupra securităţii naţionale, se impune analiza acestor aspecte în cadrul unei reuniuni a CSAT. În cadrul şedinţei, reprezentanţii autorităţilor cu atribuţii în domeniul apărării, al ordinii publice şi al securităţii naţionale au prezentat evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securităţii naţionale, generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”, se arată în comunicatul CSAT.

Potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral.

”De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional şi mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acţiunile ostile ale unor actori statali şi non-statali, în special Federaţia Rusă, existând din partea acesteia un interes în creştere pentru a influenţa agenda publică în societatea românească şi coeziunea socială”, arată comunicatul.

CSAT anunţă că, ”din analiza documentelor a reieşit, totodată, că, prin încălcarea legislaţiei electorale, un candidat la alegerile prezidenţiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferenţial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligaţia de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligaţie impusă prin legislaţia electorală”.

”Astfel, vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalţi candidaţi care au fost recunoscuţi de algoritmii TikTok drept candidaţi la alegerile prezidenţiale, iar conţinutul promovat de aceştia a fost filtrat masiv, diminuând exponenţial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei. Acest tratament preferenţial a fost potenţat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităţilor române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC”, spune CSAT.

Din această perspectivă, CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, reţeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfăşurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia.

”În acest sens, membrii Consiliului au cerut autorităţilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, celor cu atribuţii în buna desfăşurare a procesului electoral, precum şi organelor de urmărire penală să întreprindă de urgenţă demersurile necesare, conform competenţelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în şedinţa CSAT”, mai anunţă Consiliul.

Bombă înainte de şedinţa CSAT. Cine sunt oamenii din spatele lui Călin Georgescu şi ce legături au ei cu Rusia

Călin Georgescu, care spune despre el că este anti-sistem şi că nu are nicio legătură cu Rusia, a fost fotografiat în compania unor foşti şefi din serviciile secrete şi a unor apropiaţi ai Kremlinului. Aceste fotografii au fost trimise presei de pe o adresă necunoscută de mail.

Imaginile îl arată pe Călin Georgescu în fața sediului firmei lui Silviu Predoiu, fost șef al SIE, dar și alături de următoarele persoane:

George Teșeleanu: potrivit site-ului său, a activat la academii din Rusia și Ucraina, Academia de Științe Naturale a Federației Ruse, Academia de Științe Minerale a Ucrainei. De asemenea, a fost membru în Consiliul de Administrație al Aeroportului Mihail Kogălniceanu din Constanța, membru CA la Șatierul Naval Midia și la Oil Terminal S.A. Totodată, Teșeleanu este consul onorific al Italiei.

Este soțul deputatei Cristina Dumitrache și finul lui Marius Vizer, cunoscut prieten personal al lui Vladimir Putin.

Constantin Vacusta: specialist în criptomonede și securitate cibernetică. Din 1998 până în 2001 a lucrat la Direcția de contrainformații din MAPN. Acum este corespondent de presă la ICI și participă frecvent la conferințele Horasis. În 2011 a fost la Global Russia Meeting, la fel și în 2012, 2013 și 2014.

Adrian Thiess: Consultant, om de afaceri, fost consilier al lui Ion Iliescu, este cel care l-a adus pe Mihail Gorbaciov în România.

Silviu Predoiu: fost șef al Serviciilor de Informații Externe în perioada Traian Băsescu. Georgescu a fost surprins ieşind din sediul companiei de consultanţă a lui Predoiu. Şi acesta a candidat la alegerile prezidenţiale de duminica trecută, dar a obţinut un scor infim.

Întrebat de Antena3.ro dacă a fost implicat în campania electorală a lui Călin Georgescu, Thiess a declarat că „până acum nu, pentru că a fost ocupat, dar de acum înainte se va ocupa”.

Thiess spune că este prieten de 15 ani cu Călin Georgescu şi că fotografia trimisă pe adresa redacţiei este de acum 4 ani. La masă se afla şi George Simion.

Imaginile sunt relevante în contextul în care Călin Georgescu a susţinut tot timpul că este singur, are o echipă de 10 voluntari care l-a ajutat în campanie, nu are nicio legătură cu sistemul şi nici cu Rusia. De asemenea, este relevantă şi în contextul în care, conform datelor oficiale, el a declarat la Autoritatea Electorală Permanentă 0 venituri în campania electorală şi 0 cheltuieli, ceea ce este imposibil, mai ales pentru o campanie atât de complexă şi sofisticată ca cea derulată pe Tik Tok pentru el, prin firme de comunicare care au plătit influenceri care să obţină voturi pentru Georgescu.

Cum explică Georgescu aceste fotografii

Întrebat, miercuri seara, dacă are vreo legătură cu Silviu Predoiu, Călin Georgescu a afirmat: „Nici vorbă. Pe domnul Predoiu l-am întâlnit o singură dată și de două ori în campanie. Nu am nicio legătură cu așa ceva. Pe Adrian Thiess îl cunosc, cum îl cunoaște foarte multă lume. Pe domnul Teseleanu la fel, în primul rând că ne leagă pasiunea pentru judo. Am participat și la o competiție demonstrativă cu domnul Teșeleanu, mi-a făcut plăcere și îl respect. Eu nu am firme, nu am făcut niciun fel de afaceri. Eu am fost doar funcționar internațional și am lucrat în România la programul național pentru dezvoltare și la MAE. Sunt absolut fabulații, eu pot să ascult minciuni când cunosc adevărul, nu mă deranjează. Îi cunosc, dar nimic mai mult”.

Ce spune Predoiu despre legătura cu Georgescu

Ce spune, la rândul său, Silviu Predoiu despre Călin Georgescu: ”M-am întâlnit cu domnul Georgescu o singură dată, în aprilie-mai anul trecut, el m-a sunat, el mi-a ceru întâlnirea. Mi-a cerut să îl susțin cu partidul meu pe care abia îl înființasem. Firma era închisă în acel moment, la mine a venit singur cu un Uber, la fel a și plecat iar eu l-am condus. Fotografia indicată este de la sediul meu, îmi amintesc pantalonii”.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

După ce tovarășul mincinos și șarlatan, Georgescu, nega că l-ar cunoaște pe Potra, după ce au apărut dovezi că s-au întâlnit, s-a sucit: ”Poate-l cunosc”

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După ce tovarășul mincinos și șarlatan…