Acasă Actualitate Decizie de ultimă oră a coaliţiei de guvernare în legătură cu preţul carburanţilor din România, cum vor fi compensate benzina şi motorina

Decizie de ultimă oră a coaliţiei de guvernare în legătură cu preţul carburanţilor din România, cum vor fi compensate benzina şi motorina

0
157

Decizie de ultimă oră privind preţul carburantului în România. Cum vor fi compensate benzina şi motorina la pompă. PSD anunţă, că a pregătit soluțiile pentru ca Ministerul Energiei să poată elabora actul normativ privind reducerea prețurilor la carburanți.

PSD a găsit soluția pentru reducerea prețurilor la combustibili în România. Social-democraţii spun că benzina şi motorina se pot ieftini ”prin plafonare, respectiv introducerea unui preț maximal sau limitarea adaosului pe lanțul comercial”.

Acest lucru nu a exclus colaborarea între toate partidele din Coaliție pentru identificarea soluției potrivite”, se arată într-un comunicat PSD, în care conducerea partidului mai precizează că ”Ministerul Finanțelor a pus la dispoziția Ministerului Energiei toate datele necesare pentru o reglementare justă în acest domeniu, iar experții PSD sunt pregătiți să vină în sprijinul Ministerul Energiei pentru elaborarea actului normativ”.

Precizăm totodată că, așa cum a subliniat chiar purtătorul de cuvânt al PNL, intervenția Guvernului în acest domeniu nu trebuie să se facă prin instrumente fiscale întrucât acestea sunt dificil de implementat și nu garantează reducerea prețurilor la consumatorul final. De altfel, se poate observa că soluțiile fiscale implementate în alte state europene, cum ar fi reducerea accizelor și a TVA în Germania, nu i-au determinat pe operatorii economici să scadă prețurile la pompă. Ar fi deci o greșeală fundamentală ca Guvernul României să opteze pentru soluții care au eșuat deja în altă parte”, se mai arată în comunicatul PSD.

Pe de altă parte, conducerea PSD susţine că ”din punct de vedere procedural însă, la fel cum s-a întâmplat și în cazul plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale, proiectul de act normativ trebuie inițiat de Ministerul Energiei, care răspunde în mod direct de monitorizarea pieței și a stocurilor de carburanți”.

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit miercuri cu miniştrii şi secretarii de stat de la Ministerul Energiei şi Ministerul Finanţelor. La întâlnirea de la Guvern au participat şi şeful ANAF şi cel al Consiliului Concurentei, precum si Secretarul General al Guvernului. Tema discuţiei a fost legată de găsirea unei soluţii pentru gestionarea situaţiei preţurilor la carburanţi, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Hotărâre de ultimă oră a coaliţiei de guvernare în legătură cu preţul carburanţilor din România. Prețul benzinei și motorinei vor fi compensate, au precizat surse guvernamentale.

Liderii coaliţiei au ajuns la un acord şi urmează să anunţe cum va fi compensat parţial preţul carburantului la pompă, au declarat suse politice.

Compensarea prețului la benzină și motorină se va aplica pe lunile iulie, august și septembrie. Guvernul urmează să stabilească suma exactă ce va fi compensată.

Proiectul de act normativ va fi pregătit zilele acestea, astfel încât să fie adoptată cel târziu săptămâna viitoare. Liderii coaliţiei vor ca acest act normativ să fie adoptat până la 1 iulie.

Guvernul se va reuni, joi de la ora 11.00, în şedinţă pentru a pune la punct ultimele detalii privind această măsură ce are ca scop scăderea preţului la combustibil.

Surse politice au precizat că va fi vorba despre o compensare fixă şi nu la procent. E foarte important la ce preţ se va face această compensare. Până în acest moment, nu au vrut să dea detalii nici premierul Nicolae Ciucă şi nici preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

Într-o discuţie informală cu jurnaliştii, liderii coaliţiei au precizat că nu va fi vorba despre o plafonare a prețurilor și nici de reducere a TVA sau a accizelor, astfel că nu este nevoie de obținerea aprobării Comisiei Europene în acest sens. În funcţie de această decizie, oamenii vor şti cu cât va scădea preţul la pompă.

PSD a transmis, miercuri, soluţiile pentru reducerea preţurilor la combustibili prin plafonare, respectiv introducerea unui preţ maximal sau limitarea adaosului pe lanţul comercial, arată un comunicat de presă al formaţiunii.

Social-democraţii au afirmat că Ministerul Finanţelor a pus la dispoziţia Ministerului Energiei toate datele necesare pentru o reglementare justă în acest domeniu, iar experţii PSD sunt pregătiţi să vină în sprijinul Ministerul Energiei pentru elaborarea actului normativ.

În schimb, liberalii au susţinut că sunt o serie de măsuri fiscale prin care poate fi atenuată creşterea preţului la carburanţi, iar Ministerul Finanţelor trebuie să analizeze pârghiile prin care poate să acţioneze pentru a induce o scădere a preţului de la pompă.

România are al patrulea cel mai mic preț la pompă, după Ungaria, Bulgaria și Polonia.

Decizie de ultimă oră privind preţul carburantului în România. Compensarea va fi parţială la benzină şi motorină.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, i-a prezentat premierului Nicolae Ciucă o formulă de calcul, astfel încât să existe un fel de plafonare la preţul de la pompă. Această plafonare de preţuri ar urma să contribuie toţi ce fac parte din lanţul de aprovizionare, pentru a nu fi afectate benzinăriile.

O primă întâlnire între premierul Nicolae Ciucă, reprezentanţi ai Ministerului Energiei şi Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a avut miercuri dimineaţă, în contextul în care, săptămâna trecută şeful Executivului le-a cerut celor doi miniştri de resort să vină cu soluţii şi cu o analiză cum s-a ajuns ca preţul la carburant să ajungă la aproape 10 lei litrul la pompă.

Premierul Nicolae Ciucă, a cerut scăderea preţului cu măcar un leu, PSD insistă pe plafonare. Miercuri are loc o şedinţă a Coaliţiei de guvernare pentru decizia finală. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai spus că aceste soluţii urmează să fie stabilite şi comunicate până joi.

Inițial, partidele s-au înțeles să înceapă demersurile pentru scăderea prețului la benzină și la motorină cu 1 leu/litru. Planul era ca Guvernul să ajungă la o înțelegere cu OMV în acest sens, iar ceilalți benzinari ar fi urmat să scadă și ei prețurile pentru că altfel toată lumea s-ar fi îmbulzit să alimenteze doar de la OMV și ceilalți ar fi rămas fără clienți, spun sursele citate.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Vezi Și

Republica Moldova și Ucraina, au primit statut de candidat la aderarea în Uniunea Europeană

Consiliul European a decis joi acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE pe…