Acasă Actualitate Doliu în sport, legenda fotbalului brazilian, Pele, a încetat din viață la vârsta de 82 de ani

Doliu în sport, legenda fotbalului brazilian, Pele, a încetat din viață la vârsta de 82 de ani

0
123

Fostul internaţional brazilian Pele, unul dintre cei mai mari fotbalişti ai tuturor timpurilor, a încetat din viaţă, joi, la vârsta de 82 de ani, după o luptă foarte lungă cu boala.

Anunţul a fost făcut de fiica brazilianului, Kely Nascimento, pe Instagram.

Tot ce suntem suntem datorită ţie. Te iubim infinit. Odihneşte-te în pace”, a scris fiica lui Pele, postând şi o fotografie cu mâinile lui Pele şi ale coopiilor şi nepoţilor, unite.

Pele era internat în spitalul Albert Einstein din Sao Paulo din data de 29 noiembrie. El suferea din 2021 de cancer de colon. Recent, medicii anunţau că Pele are insuficienţă cardiacă şi renală şi cancerul progresează.

Este singurul fotbalist din istorie care a câștigat de 3 ori Cupa Mondială.

Pele suferea de cancer la colon. Era internat în spital în stare gravă de la sfârșitul lui noiembrie.

El a fost internat pe 29 noiembrie la spitalul Albertain Steindin sau Paulo cu insuficiențe renale și cardiace.

Chimioterapia nu a mai dat niciun rezultat, astfel că a fost suspendată, iar fostul fotbalist a primit în ultimele săptămâni medicamente doar pentru dureri și dificultăți de respirație. Familia i-a fost aproape până în ultimul moment.

Edson Arantes do Nascimento unul dintre cei mai importanți fotbaliști din istorie, dar toată lumea l-a știut drept Pele, după porecla primită la școală.

Si-a început cariera profesionistă în 1956 la numai 15 ani iar 2 ani mai târziu a fost selecționat pentru a juca în naționala Braziliei la Campionatul Mondial de Fotbal din 1958.

Echipa sa a câștigat trofeul după ce în finala cu Suedia, Pele a marcat 2 goluri care l-au făcut cel mai tânăr câștigător al unei Cupe Mondiale din istorie.

Din acel moment, el și-a câștigat numărul 10 pe tricoul la naționala care urma să câștige cele mai multe trofee internaționale.

Pele este considerat de mulți specialiști cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor. Născut pe 23 octombrie 1940, legendarul brazilian a debutat la profesioniști la vârsta de 15 ani, în tricoul lui Santos, și, la 16 ani făcea parte deja din echipa națională a Braziliei. A câștigat 21 de trofee cu Santos și este în continuare singurul jucător cu trei Cupe Mondiale în palmares (1958, 1962, 1970).

Pe 3 decembrie 2022, Edson Arantes do Nascimento nu a mai răspuns la tratamentul pentru cancer și medicii au decis să-l mute în salonul pentru „îngrijire paliativă” al spitalului Albert Einstein din Sao Paulo.

Lumea fotbalului este mult mai săracă după dispariția lui Pele. Are peste 30 de distincții individuale și a fost decorat cu Ordinul de Cavaler al Marii Britanii în rang de comandant, primind de asemenea, printre altele, Ordinul Național de Merit din partea guvernului brazilian.

În prima parte a carierei, Pele s-a remarcat ca vârf de careu, reușind ”să rupă plasele” adverse, iar spre final a coborât pe poziția de playmaker, în spatele atacanților. Pele avea un stil unic, o combinație de viteză, creativitate, tehnică și forță fizică, calități care-l făceau o ”sperietoare” pentru orice defensivă întâlnea.

Prima soție a lui Pele a fost Rosemeri dos Reis Cholbi, împreună cu care a avut doi copii, Kely Cristina și Edson. Cei doi au divorțat în 1982, iar brazilianul s-a recăsătorit în 1994 cu Assiria Lemos, care i-a dăruit gemenii Joshua și Celeste.

După un nou divorț în 2008, Pele s-a căsătorit a treia oară în 2016, cu Marcia Aoki, femeie de care se spune că ar fi fost îndrăgostit încă de la mijlocul anilor 1980.

Brazilianul a mai avut două fiice din două relații extraconjugale, însă doar una dintre ele, Flavia Kurtz, a fost recunoscută oficial.

După ce s-a retras din activitate, Pele a fost ambasador UNICEF, a fost imaginea unora dintre cele mai mari branduri din lume și a jucat în câteva filme, poate cel mai cunoscut fiind chiar cel despre viața sa, din 2016.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Vezi Și

Ionel Arsene s-a predat în Italia, președintele Consiliului Judetean Neamț a fugit din țară înainte de condamnarea definitivă, extrădarea incertă

Ionel Arsene, fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, dat în urmărire internațion…