Acasă Actualitate Drona americană MQ-9, doborâtă de Suhoiurile rusești în Marea Neagră, ar fi decolat din România, Câmpia Turzii sau Kocălnicenu

Drona americană MQ-9, doborâtă de Suhoiurile rusești în Marea Neagră, ar fi decolat din România, Câmpia Turzii sau Kocălnicenu

0
41

Drona americană MQ-9 Reaper, doborâtă de Suhoiurile rusești în Marea Neagră, decolase marţi dimineaţă de la baza sa din România pentru o misiune de recunoaştere programată în mod obişnuit, care durează de obicei nouă până la zece ore, şi era neînarmată, a declarat un oficial militar american de rang înalt.

Drona MQ-9 Reaper este folosită de SUA atât pentru supraveghere, dar și pentru atac. Presa internațională spune că această dronă americană doborâtă de ruși în Marea Neagră ar fi decolat din România.

Zburând la o altitudine de circa 7,5 kilometri, camerele sofisticate şi alţi senzori ai dronei Reaper pot surprinde activitatea în Crimeea controlată de Rusia, în timp ce zboară în spaţiul aerian internaţional, o misiune tipică pe care dronele MQ-9-urile au efectuat-o şi cu mult înainte de începerea războiului din Ucraina, a spus oficialul.

Incidentul de marţi i-a uimit însă pe oficialii militari americani, care l-au urmărit prin intermediul unei transmisii video din dronă către un centru de operaţiuni de la Baza Aeriană Ramstein din Germania. Departamentul Apărării parcurge paşii necesari pentru a declasifica imaginile, scrie NYT.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, a declarat că au mai existat interceptări similare din partea avioanelor ruseşti în ultimele săptămâni – aproape toate petrecându-se fără incidente, potrivit oficialilor militari-, însă acest episod se remarcă prin neprofesionalism şi lipsa de siguranţă.

Atacul asupra dronei nu a fost neapărat un accident, spun oficialii americani, care susţin că avioanele ruseşti au aruncat, de exemplu, deliberat combustibil în faţa dronei. Însă oficialii americani nu cred că ruşii au intenţionat să lovească elicea dronei cu avionul lor, o mişcare riscantă ce ar fi putut doborî cu uşurinţă nu doar drona, ci şi avionul rusesc Su-27.

Un avion de război rusesc a lovit marţi o dronă de supraveghere americană deasupra Mării Negre, lovind elicea dronei şi determinându-i pe operatorii săi americani să o prăbuşească în apele internaţionale, potrivit Pentagonului, în primul contact fizic cunoscut între armatele ruse şi americane de la începutul războiului din Ucraina, în februarie anul trecut.

Doborârea dronei MQ-9 Reaper a escaladat imediat tensiunile dintre Casa Albă şi Kremlin, oficialii americani acuzând forţele ruse implicate în incident de comportament periculos, în timp ce Moscova acuză SUA că spionează pentru a da informaţii armatei ucrainene şi escaladează conflictul până la o confruntare militară directă.

Oficialii militari americani au declarat că drona Reaper neînarmată efectua o misiune tipică de recunoaştere când a fost interceptată de două avioane de luptă ruseşti Su-27 la aproximativ 120 de kilometri sud-vest de peninsula ucraineană Crimeea, pe care Rusia o foloseşte ca bază pentru a lansa lovituri devastatoare asupra Ucrainei. Ministerul rus al Apărării a negat că avioanele sale de război ar fi de vină şi a oferit o versiune alternativă a confruntării. Acesta a afirmat într-un comunicat că după ce forţele aeriene ruse au trimis avioane de luptă pentru a identifica drona, avionul american fără pilot a efectuat o manevră bruscă, a pierdut altitudine şi a lovit apa.

Oficialii SUA au refuzat să spună dacă se fac eforturi de recuperare a dronei MQ-9, care s-a prăbuşit în apele dominate de marina rusă, dar David Deptula, un general în retragere cu trei stele din Forţele Aeriene ale SUA, decan al Institutului Mitchell pentru Studii Aerospaţiale, a declarat că dacă MQ-9 nu avea cumva la bord vreun senzor unic, atunci „nu este o mare pierdere dacă ruşii recupereazxă drona”.

MQ-9 au mai fost pierdute deasupra Yemenului, Libiei, Afganistanului şi Siriei, iar piesele lor au fost cu siguranţă exploatate/partajate„, a declarat generalul pentru NYT.

MQ-9 Reaper este o versiune mai nouă şi mai mare a dronei MQ-1 Predator, pe care forţele aeriene americane au folosit-o până în 2018. Reaper este mai rapidă, are senzori mai buni şi poate transporta mai multe muniţii. Este pilotată de la distanţă de o echipă de piloţi şi operatori de senzori aflaţi la sol, adesea departe de dronele propriu-zise. Un pilot controlează decolarea, traiectoria de zbor şi aterizarea, în timp ce operatorii de senzori controlează camerele şi echipamentele de supraveghere. O astfel de dronă costă în jur de 32 de milioane de dolari.

În privința decolării avem două surse confidenţiale, dar oficiale. Una dintre acestea spune că drona ar fi plecat din România, iar cealaltă spune că a pornit din Italia.

Contextul este sigur, încă de la anexarea Crimeei, drone ale NATO survolează apele internaționale ale Mării Negre, iar drona MQ-9 Reaper este una dintre mijloacele prin care se realizează o supraveghere de mare eficientă a spațiului terestru și aerian pe o arie mai largă, iar americanii o folosesc în misiuni de recunoaștere.

Nu este prima dată când forțele ruse șicanează mijloace ale NATO.

Nu este vorba de un accident, este un incident provocat de o acțiune deliberată, drept dovadă, cele 40 și ceva de minute, timp în care navele ruse s-au aflat în apropierea dronelor americane.

A fost vorba de un incident provocat.

Acțiunile pot fi diferite, și anume, SUA nu vor să escaladeze sub presiunea forțelor interne. Vor să transmită Kremlinului că dacă se mai apropie de un alt bun american, respectivul avion va fi doborât„, a declarat Generalul Dan Grecu.

Rușii au provocat în mod intenționat prăbușirea dronei militare americane în Marea Neagră și au urmărit prin această acțiune un obiectiv politic.

Departamentul american de Stat a considerat drept o provocare manevrele făcute de aparatele rusești în apropierea dronei Reaper iar ambasadorul Federației Ruse a fost convocat de autoritățile americane de resort. Rusia, la rândul său, a dat vina pe Statele Unite pentru incident.

Există o reconstituire video făcută peste Ocean, în Statele Unite ale Americii, cu modul în care s-a produs incidentul respectiv și în care se vede foarte clar (…) cum primul efect, al ‘orbirii’ dronei cu combustibilul lăsat în mod intenționat de avionul rusesc care s-a apropiat, a generat ulterior și abandonarea dronei de către centrul de comandă și orientarea ei către largul Mării Negre.

Fac o paranteză aici. Să știți că piloții militari ruși sunt foarte buni, deci nu trebuie subestimat profesionalismul lor. (Merită notată) doar eleganța americanilor care au dat vina pe lipsa de profesionalism (a rușilor).

Acest incident nu este pentru a inflama relațiile dintre Statele Unite ale Americii și Federația Rusă, care oricum sunt la un nivel minim de dialog, ci pentru a oferi un pretext unui modalități de comunicare.

Aceasta a fost obținută prin faptul că a fost chemat ambasadorul rus în Statele Unite ale Americii la structura oficială menite a-l atenționa asupra acestui incident.

Pentru că Moscova este interesată să vadă care este poziția Statelor Unite ale Americii înainte de sosirea președintelui Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, la Moscova. Mai ales că, ulterior, liderul chinez a anunțat un video-call, o convorbire, prima după 24 februarie 2022, cu președintele ucrainean Zelenski.

Beijingul este în ofensivă pentru tatonarea unui posibil armistițiu, o posibilă încetare a focului.

Iar Federația Rusă, dincolo de dialogul cu aliatul care i-a jurat o colaborare, un parteneriat fără margini (China, n.r.), vrea, totuși, să găsească modalități prin care să ia și pusul Statelor Unite.

Un incident care nu s-ar fi petrecut dacă n-ar fi primit ordinul piloții militari ruși să efectueze acele manevre aparent neprofesioniste„, a spus Ion Petrescu.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Vezi Și

Ionel Arsene s-a predat în Italia, președintele Consiliului Judetean Neamț a fugit din țară înainte de condamnarea definitivă, extrădarea incertă

Ionel Arsene, fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, dat în urmărire internațion…