Acasă Actualitate După ce conveneau cu partea română, termenul 15 martie, Ucraina, acord parțial pentru începerea măsurătorilor, pe brațul Chilia, nu și pe Bâstroe

După ce conveneau cu partea română, termenul 15 martie, Ucraina, acord parțial pentru începerea măsurătorilor, pe brațul Chilia, nu și pe Bâstroe

0
177

După ce conveneau cu partea română, termenul 15 martie, Ucraina, acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia, nu și pe Bâstroe.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat, joi, că Ucraina a transmis părții române acordul scris pentru ca specialiștii să meargă pe brațul Chilia, dar nu și pe canalul Bâstroe.

”Partea ucrainenă a dat un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia (partea ucraineană), începând de mâine.

Acest acord privește sectorul cuprins între km 22 și km 116 pe acest braț al Dunării, iar măsurătorile se vor desfășura doar pe timpul zilei.

În discuțiile anterioare cu oficialitățile ucrainene am solicitat ca măsurătorile pe brațul Chilia să înceapă de la km 11.

Insistăm ca flota de nave specializate a României să primească acces și pe celelalte sectoare ale brațului Chilia (între km 11 și km 22) dar și pe canalul Bâstroe.

În condițiile în care inclusiv reprezentanții Comisiei Europene au susținut solicitările României, consider că este în interesul ambelor țări sa fie lămurită problema dragajelor efectuate de Ucraina pe întregul braț Chilia și pe canalul Bâstroe”, a anunțat Sorin Grindeanu.

Tanczos Barna, se arăta pe 13 martie, optimist: ”Nu am primit încă acordul scris al părţii ucrainene pentru măsurători pe Canalul Bâstroe, dar sunt convins că se vor ţine de promisiune până pe 15 martie. Debitele pe Chilia nu s-au modificat semnificativ, sunt în parametri statistici.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a declarat luni în emisiunea Proiect de Ţară: România, de la Prima News că nu au primit încă acordul scris al părţii ucrainene pentru a verifica lucrările de dragare pe Canalul Bâstroe, dar este convins că se vor ţine de promisiune, până pe 15 martie. Ministrul a precizat că debitele pe Chilia nu s-au modificat semnificativ, sunt în parametri statistici din ultimii 20 de ani.

Nu am primit încă acordul scris al părţii ucrainene, dar sunt convins că se vor ţine de promisiune şi până pe 15 martie, mai sunt două zile, până atunci ne vor trimite acordul scris, aşa cum au promit într-o bilaterală care a avut loc săptămâna trecută”, a spus ministrul Mediului.

El a precizat că este nevoie de acest acord scris ”pentru a pleca cu cele trei nave şi pentru a măsura, pe lungime, adâncimile pe Chilia şi apoi pentru a intra pe Canalul Bâstroe care e sută la sută pe teritorul ucrainean şi ca să poată verifica adâncimile, pentru a calcula debitele, dacă s-au făcut doar lucrări de dragaj, de menţinere a adâncimilor şi a se sigura că nu s-au schimbat debitele în aşa fel încât ele să afecteze pe termen mediu şi lung biodiversitatea din Deltă”.

Potrivit lui Tanczos Barna, vasele care vor merge în zonă sunt ale Ministerului Transporturilor, care vin cu senzori, cu spaţiu de cazare pentru echipaj, fiind o activitate pe mai multe zile.

Noi am făcut câteva secţiuni, 14 puncte am măsurat şi am comparat cu datele pe care le aveam din 2017 şi nu sunt modificări mai deloc pe aceste secţiuni transversale fixe, care sunt pe braţul Chilia”, a mai spus ministrul.

Tanczos Barna a continuat: ”Adâncimea Bâstroe nu afectează adâncimea braţului Chilia şi în niciun caz în câteva săptămâni sau luni. Dacă dăm crezare declaraţiilor părţii ucrainene, lucrurile nu stau rău, că a făcut doar lucrări de înţeţinere. Dacă se vor constata alte adâncimi la această numărătoare, pe lungime, însemnând fiecare metru din cele 170 de km, atunci lucrurile pot arăta altfel. Ceea ce vă pot spune acum este că debitele pe Chilia nu s-au modificat semnificativ, sunt în parametri statistici pe ultimii 20 de ani. Lucrurile ttrebuie analizate în perspectivă, orice lucrare îşi va arăta efectele pe termen lung”, a mai spus Barna.

Cred că semnalul clar dat de Ministerul Mediului din Ucraina este acela că ei vor să respecte de acum încolo tratatul ESPO pe investiţii”, a mai spus Tanczos Barna.

Ministrul a mai arătat că lucrările de măsurare vor dura 10 zile, două săptămâni.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Vezi Și

Ionel Arsene s-a predat în Italia, președintele Consiliului Judetean Neamț a fugit din țară înainte de condamnarea definitivă, extrădarea incertă

Ionel Arsene, fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, dat în urmărire internațion…