Acasă Actualitate După negocierile cu Guvernul, Sindicatele anunță că, greva va continua, Şcolile rămân închise şi mâine atunci când vor avea un răspuns

După negocierile cu Guvernul, Sindicatele anunță că, greva va continua, Şcolile rămân închise şi mâine atunci când vor avea un răspuns

0
0
164

Greva continuă. Elevii vor sta acasă și joi. Cel puțin mâine. De ce? Pentru că un răspuns oficial vine abia joi. Secretarul general al Guvernului – Marian Neacşu – a zis că așteaptă un răspuns din partea profesorilor cât mai curând posibil după oferta făcută. Propunerea din partea statului a fost: acordarea unei sume în lunile iunie și în octombrie, mai precis un card pentru cariera profesională. Suma propusă este de 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie. Nu se pune problema de măriri salariale.

Negocierile dintre sindicate și reprezentanții Guvernului privind rezolvarea grevei din învățământ s-au închieat, dar fără un rezultat clar. Miniștrii prezenți la discuții au tranmis că nu poate fi vorba de nicio majorare de salarii și nici de sporuri. Ofera Executivului a fost acordarea unor ajutoare, sub formă de carduri, din fonduri europene, în valoare de 1.000 și 1.500 de lei. În replică, liderii de sindicat au anunțat că oferta a fost transmisă în teritoriu, iar joi se așteaptă un răspuns.

Sindicaliștii au transmis că greva generală continuă. Cel puțin până mâine. „Până joi, la ora 12.00, vom comunica oficial decizia noastră: dacă vom continua greva sau nu”, au zis sindicaliștii.

Aceștia au mai zis că apreciază oferta, dar au spus că vor vorbi cu colegii din teritoriu pentru a vedea dacă acceptă propunerea Guvernului.

Este un pas înainte, dar nu și suficient”, a zis și Anton Hadăr după negocierile cu miniștrii.

Marian Neacșu – secretar general al Guvernului

Nu poate să fie vorba de nicio creștere salarială. Nu poate să fie vorba de acordare de sporuri, sunt la nivelul maxim din grilă. S-a discutat foarte clar că în programul de guvernare cu care noul guvern va veni în fața Parlamentului prioritatea va fi Educația.

Începând cu 15 iulie, când Banca Mondial ne va transmite date despre noua lege a salarizării, prima categorie cheta la discuții va fi educația. Oferta suplimentară a guvernului va fi aceea a acordării unei sume în iunie și una în octombrie, care va consta într-un card pentru cariera profesională cu 1.000 de lei si 1.500 lei pentru personalul didactic și auxiliar, 500 si 500 pentru nedidactic. Mâine dimineață aflăm dacă oferat guvernului va fi acceptată.”

În replică, liderii de sindicat au anunțat că oferta a fost transmisă în teritoriu și joi dimineață se vor centraliza răspunsurile, ceea ce însemnă că greva generală va continua cel puțin o zi.

„Va exista un răspuns foarte clar din partea organizațiilor sindicale care au membri în greva. Joi va exista un răspuns foarte clar pentru Executiv.

Exista bune intenții, apreciem acest lucru. (…) Sunt deocamdată doar promisiuni. Așteptăm lucruri concrete. Au avansat termen 15 iulie. Acest conflict trebuie să fie principala prioritate pentru toți politicienii noștri. Mâine va fi greva generala.”

Hăncescu – Lucram la un material scris pe care îl trimitem la toți oamenii ca fiecare să știe ce s-a întâmplat.

Hadăr – Cred că e un pas înainte. Nu stiu dacă e un pas suficient. O parte ar vrea sa se continue protestul, mă refer la învățământul superior.

M. Nistor: Mesajele care vin pana acum sunt de respingere a acestei oferte.

Liderii de sindicat au afirmat, ca răspuns la oferta guvernului de acordare a unui card cu 2.500 de lei în loc de creșteri de salarii, că primele mesaje care vin de la profesorii afiliați sunt de respingere a ofertei, dar un răspuns final va fi dat joi.

Noi deja am primit semnale de la colegi din ţară, informaţia circulă, mesajele sunt clare, greva generală continuă, dar oficial, pentru că trebuie absolut toţi membrii să fie consultaţi, mâine, până la orele 12.00 vom comunica Guvernului oficial care e poziţia noastră”, a declarat Simion Hăncescu, liderul FSLI.

La rândul său, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei ”Spiru Haret”, a afirmat că un răspuns va fi oferit joi.

Să lăsăm colegii să se pronunţe cu privire la oferta Guvernului care ajunge în această seară în fiecare unitate şcolară din România şi până mâine vor da un răspuns la această ofertă. Mâine va fi greva generală. Şi va exista un răspuns foarte clar pentru Executiv”, a arătat el.

Anton Hadăr, lider al Federaţiei Naţionale Sindicale ”Alma Mater”, a afirmat că, în opinia sa, ”e un pas înainte faţă de situaţia de ieri”.

Nu ştiu dacă este un pas suficient. Suntem pe muchie de cuţit. Încă nu se poate trage o concluzie astăzi. O parte ar vrea să continue protestul, altă parte…”, a declarat Hadăr.

Hadăr a fost întrerupt de Hăncescu, care l-a întrebat dacă vorbeşte de sistemul universitar şi a menţionat că mâine va continua greva.

Am spus foarte clar, mesajele care vin până acuma sunt de respingere a acestei oferte, să fie foarte limpede, vedem până mâine când adunăm tot ce înseamnă consultarea”, a adăugat Hăncescu.

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a declarat, miercuri seară, la finalul negocierilor pe care Guvernul le-a avut cu Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), că în acest moment ”nu poate fi vorba de o creștere salarială” a profesorilor, care se află în grevă, dar a spus că Executivul le-a propus acordarea unor sume de bani în lunile iunie și octombrie: 1.000 de lei, respectiv 1.500 de lei.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate
Comments are closed.

Vezi Și

Klaus Iohannis, aflat într-o scurtă vizită ”de lucru” în România, înaintea plecării în vacanța din Dubai, a promulgat noua Lege a pensiilor

Turistul Klaus Iohannis, aflat într-o scurtă vizită ”de lucru” în România, înaintea plecăr…