Acasă Actualitate Elena Udrea a fost dusă joi seară, la Penitenciarul de Femei Târgşor, unde va ispăşi o condamnare de şase ani de închisoare

Elena Udrea a fost dusă joi seară, la Penitenciarul de Femei Târgşor, unde va ispăşi o condamnare de şase ani de închisoare

0
299

Elena Udrea, fosta blondă de la Cotroceni, a fost dusă joi seară, 16 iunie, la Penitenciarul de Femei Târgşor, unde va ispăşi condamnarea de şase ani primită în dosarul ”Gala Bute”.

Ea a fost adusă în România pe la Vama Giurgiu, de unde a fost transportată de lucrătorii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) la unitatea de detenţie.

Odată ajunsă la penitenciar, Udrea va trebui să stea în carantină 21 de zile. Condițiile din detenție sunt mai bune decât în multe spitale sau aziluri, susține un lider sindical din penitenciare.

Elena Udrea a fost adusă în România joi, 16 iunie, pentru executarea pedepsei de 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu, decizia pronunțată pe data de 5 iunie 2018.

Curtea de Apel din Sofia a decis vineri, 10 iunie, că Elena Udrea va fi extrădată în România.

Curtea de Apel din Sofia a decis, vineri, în 10 iunie, extrădarea Elenei Udrea, după ce fostul ministru a fost prins în 7 aprilie, la granița dintre Bulgaria și Grecia. Udrea a plecat din România în ziua ]n care a fost condamnată în dosarul „Gala Bute”.

Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare. Decizia aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi este definitivă.

Udrea a fost dusă la Penitenciarul de femei Târgșor, unde condiţiile sunt mult mai bune decât în azile, orfelinate şi spitale, spune președintele FSANP. Aici va fi în perioada de carantinare-observare, timp de 21 de zile, într-o cameră ce îi va asigura un spaţiu minim de 4 mp, „deoarece fenomenul supra-aglomerării nu este atât de accentuat ca în unităţile penitenciare destinate persoanelor condamnate de gen masculin”.

În perioada de carantinare-observare, se studiază comportamentul şi personalitatea Elenei Udrea, se efectuează examene medicale, se desfăşoară activităţi de educaţie sanitară şi se evaluează nevoile educaţionale, psihologice şi sociale, în scopul stabilirii ariilor de intervenţie şi asistenţă. La finalizarea acestei perioade, Elenei Udrea i se stabileşte Planul individualizat de evaluare şi intervenţie educativă şi terapeutică prin care se precizează activităţile şi programele în care fostul politician urmează a fi inclus pe perioada deţinerii. Având în vedere domiciliul acesteia, Elena Udrea va continua executarea pedeapsei şi după cele 21 de zile aferente perioadei de carantinare-observare, tot în Penitenciarul Ploieşti-Târgşorul Nou. Având în vedere criteriile legale de stabilire a regimului de executare, aceasta va fi încadrată de către Comisia din penitenciar la un regim iniţial, ce ar putea fi închis sau semideschis”, informează FSANP.

Elena Udrea va beneficia de condiţii de lux în penitenciar: ”Va avea un tratament diferit. Va avea în celulă baie proprie, oglindă, etajeră, vas WC, saltea, lenjerie de pat, pătură şi pernă”.

Elena Udrea a criticat permanent în procesul din Bulgaria condiţiile de arest din România, aceasta fiind una din strategiile pe care s-a bazat pentru a nu fi trimisă în ţară, astfel încât sindicatele din penitenciare reacţionează în urma afirmaţiilor fostului ministru.

Reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) catalogheaza, într-un comunicat, drept ”atacuri sistematice UDREA la imaginea politiei penitenciare” afirmatiile Elenei Udrea privind conditiile de detentie din Romania, considerand ca Politia penitenciara este prejudiciata prin aceste afirmatii.

Din punct de vedere al spatiului asigurat Elenei Udrea, garantam opiniei publice ca va fi optim pentru respectarea unui spatiu minim individual de 4 mp pe toata perioada executarii pedepsei de catre fostul ministru.

Camerele de detinere asigura fiecarei persoane pat individual, sunt dotate cu mobilier specific, instalatii de incalzire si utilitati igienico-sanitare, astfel incat fiecare persoana detinuta sa aiba acces permanent la apa potabila si zilnic la apa calda, acces nerestrictionat si permanent la grupurile si instalatiile sanitare pentru satisfacerea nevoilor fiziologice si a celorlalte nevoi specifice genului, ori de cate ori este necesar, in conditii de igiena si intimitate. Spatiile de detinere sunt amenajate, astfel incat sa permita iluminatul natural si artificial, precum si aerisirea optima a acestora.

În fiecare camera sunt montate mese pentru servirea hranei, rafturi pentru depozitarea produselor, cuiere si banci, iar in baie rafturi pentru pastrarea incaltamintei. Celelalte bunuri de folosinta indelungata sunt pastrate la magazia penitenciarului unde detinutele au acces conform programului stabilit”, mai transmite FSANP.

Regimul poate fi închis sau semideschis, iar în mod suplimentar, Comisia va lua în calcul statutul Elenei Udrea de persoană care necesită protecţie. Astfel, va fi cazată singură sau împreună cu deţinute compatibile pe criterii de educaţie, profesie sau funcţie avută anterior arestării.

După terminarea perioadei de carantină şi observare, persoanei condamnate căreia nu i s-a stabilit regimul de executare i se aplică provizoriu regimul de executare corespunzător cuantumului pedepsei pe care o execută.

Regimul închis se aplică iniţial persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depăşeşte 13 ani. În mod excepţional, natura şi modul de săvârşire a infracţiunii, persoana condamnatului, precum şi comportarea acesteia până la stabilirea regimului de executare pot determina includerea persoanei condamnate în regimul de executare imediat inferior sau superior ca grad de severitate, în condiţiile stabilite prin regulamentul de aplicare a prezentei legi.

Persoanele condamnate care execută pedeapsa în regim închis sunt cazate, de regulă, în comun, prestează muncă şi desfăşoară activităţi educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, moral-religioase, instruire şcolară şi formare profesională, în grupuri, în interiorul penitenciarului, sub pază şi supraveghere, în condiţiile stabilite prin regulamentul de aplicare a prezentei legi.

Persoanele condamnate care execută pedeapsa în regim închis pot presta munca şi pot desfăşura activităţi educative şi culturale în afara penitenciarului, sub pază şi supraveghere continuă, cu aprobarea directorului penitenciarului.

În interiorul penitenciarului Elena Udrea poate lucra la atelierului penitenciarului de croitorie, poate merge la Biserica si chiar la coafor, acolo fiind amenajat un astfel de salon.

Aceasta este familiarizată cu Penitenciarul Târgșor, având în vedere că şi-a petrecut aproape trei luni aici, din februarie până în mai 2015, atunci când a fost arestată preventiv în dosarul ”Gala Bute”, aceeaşi cauză în care avea să primească şi condamnarea definitivă.


Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Vezi Și

Republica Moldova și Ucraina, au primit statut de candidat la aderarea în Uniunea Europeană

Consiliul European a decis joi acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE pe…