Acasă Actualitate Klaus Iohannis, aflat într-o scurtă vizită ”de lucru” în România, înaintea plecării în vacanța din Dubai, a promulgat noua Lege a pensiilor

Klaus Iohannis, aflat într-o scurtă vizită ”de lucru” în România, înaintea plecării în vacanța din Dubai, a promulgat noua Lege a pensiilor

0
0
165

Turistul Klaus Iohannis, aflat într-o scurtă vizită ”de lucru” în România, înaintea plecării în vacanța din Dubai, a promulgat noua Lege a pensiilor.

Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, noua Lege a pensiilor, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie și va aduce cu sine o recalculare a pensiilor.

Noua lege a pensiilor va aduce o creștere a pensiilor românilor în două rânduri, respectiv în ianuarie 2024 și septembrie 2024.

Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea pensiilor, adoptată săptămâna trecut în Parlament, cu 199 de voturi „pentru”.

Decretele promulgate de Klaus Iohannis:

„Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 59/2023 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale (PL-x 412/19.06.2023);

Decret pentru promulgarea Legii privind sistemul public de pensii (PL-x 727/15.11.2023);

Decret privind rechemarea domnului Ovidiu Dranga din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Japonia”, informează Administraţia Prezidenţială.

Ce presupune noua lege a pensiilor:

„Pensiile, anul viitor, se vor mări de două ori, o dată la 1 ianuarie cu 13,8 și prin recalculare de la 1 septembrie”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

– introducerea unei noi formule de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivităţii;

– stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați;

– stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani;

– reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau au depășit stagiul complet de cotizare;

– stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime;

– normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035;

– acordarea unor beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu câte şase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut şi crescut, până la vârsta de 16 ani, în limita unei reduceri maxime de trei ani şi şase luni;

– luarea în calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții.

Când mă pot pensiona – este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

CSAT a dispus azi măsuri de întărire a Armatei în noul context al războiului: ”Securitatea României continuă să fie amenințată de atacurile Rusiei”

CSAT a decis ”măsuri de întărire a Forțelor Armate, inclusiv prin asigurarea cadrului lega…