Acasă Actualitate Legea educației sexuale în școli, votată în Parlament, disciplina se va numi „educație sanitară”

Legea educației sexuale în școli, votată în Parlament, disciplina se va numi „educație sanitară”

0
277

Vot cu scandal în Parlament între USR și PNL, legat de ceea ce vor învață copii despre sex la școală. Legea nu e nici pe placul președintelui Iohannis care a retrimis-o în Parlament. Partidele nu s-au pus de acord asupra modului în care părinții ar trebui să își dea consimțământul ca elevul să participe sau nu la orele de educație sexuală. Biserica intervine și ea în acest scandal.

Legea a fost votat de 68 de senatori, din 92 prezenți. Au existat 29 de abțineri, 1 vot împotrivă, iar doi senatori au ales să nu voteze. Disciplina se va numi „educație sanitară„, iar cei care doresc sa ia parte la curs trebuie să facă o cerere în acest sens. De asemenea, forma votată de parlamentari este cea în care este nevoie de acordul scris al părinților pentru ca elevii să participe la ore.

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a dezvăluit că nu va vota în plen proiectul privind educaţia sexuală în şcoli pentru că și-ar dori să îl vadă în altă formă. În acest moment „nu ajută” copiii şi tinerii din România, a spus Dragu.

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a dezvăluit că nu va vota în plen proiectul privind educaţia sexuală în şcoli pentru că și-ar dori să îl vadă în altă formă. În acest moment „nu ajută” copiii şi tinerii din România, a spus Dragu.

Noi am vrea să vedem această lege sub altă formă, în acest moment nu ajută copiii din România şi tinerii. Nu este o lege pe care eu şi noi să o susţinem (…). Eu cred că intră astăzi la vot, este în forma aceasta cu educaţie sanitară şi cu acordul părinţilor. Poziţia noastră a fost foarte clară, a USR PLUS, că în situaţia în care avem atât de multe mămici minore, o treime din mămicile minore din UE provin din România, în situaţia în care avem foarte multe abuzuri sexuale care se întâmplă în segmentul acesta al minorilor, noi credem că educarea sexuală trebuie atacată mai frontal, trebuie să mergem dincolo de declaraţii politice şi să ne uităm la binele copiilor şi al tinerilor”, a precizat Dragu, după Biroul permanent.

Întrebată dacă va vota împotriva proiectului, Anca Dragu a răspuns afirmativ. Șefa Senatului spune că proiectul e incomplet şi ar trebui să se vorbească despre educaţia sexuală la copii începând cu 12 ani.

Eu sper să se mai modifice ceva la acest proiect de lege, nu avem cum să propunem acum în plen, eu sper să se redeschidă acest subiect cumva, pentru că, repet, este un pas incomplet făcut în educaţia copiilor. Ar trebui clar să vorbim despre educaţie sexuală şi am putea să punem totuşi o limită de vârstă, 12 ani – 14 ani, dar cred că 12 ani ar fi o vârstă mai mult decât rezonabilă, 14 ar fi un compromis”, a afirmat Anca Dragu.

Anca Dragu a mai spus că discuţia privind educaţia sexuală a propriului copil a început în clasa a V-A. ”Copilul meu a studiat la şcoală în clasa a V-a acest subiect despre educaţie sexuală, a studiat despre elemente de genul acesta cred că de prin clasa a II-a – a III-a. Am discutat şi noi acasă, dar şcoala îşi face rolul”, a susţinut preşedintele Senatului.

Sorin Cîmpeanu: Toți elevii vor fi înscriși să facă educație sexuală. Părinții care nu sunt de acord îi pot retrage. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că educația sexuală este o materie foarte importantă ce trebuie predată în școli, o dată pe săptămâna, între clasele a V -a – a XII -a. Educația sexuală va fi o componentă a materiei Educație pentru viață.

Sunt dezbateri în coaliție, educația sexuală e foarte importantă și trebuie făcută. Acordul părintelui va fi necesar. Toți elevii se înscriu la o disciplină care să conțină educație sexuală. Vor retrași toți cei ai căror părinți nu sunt de acord.

E o problemă bine gândită care trebuie predată de profesori de biologie. Propunerea Ministerului Educației e de a fi integrată, printr-o repartizare a noținilor, treptată, alături de disciplina de educație sanitară, pentru alimentație sănătoasă… să fie o oră pe săptămână, dar pe module. Educația sexuală e o componentă a Educației pentru viață. Părinții care nu sunt de acord își pot retrage copiii de la această disciplină. Educația sexuală, componentă a educației pentru viață, să fie din clasa a 5 a până în clasa a 12 a”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Vezi Și

Neomarxistul pluserist și ateu Barna, întâlnire cu Patriarhul Daniel, căruia i-a cerut ajutorul pentru campania de vaccinare

Vicepremierul pluserist Dan Barna, a oferit primele declarații după întâlnirea de astăzi c…