Acasă Actualitate Legea pensiilor a fost adoptată cu scandal de Camera Deputaților, Ciolacu: ”E o lege foarte bună, avem bani pentru majorări”, USR: ”Mințiți pensionarii”

Legea pensiilor a fost adoptată cu scandal de Camera Deputaților, Ciolacu: ”E o lege foarte bună, avem bani pentru majorări”, USR: ”Mințiți pensionarii”

0
0
152

Noua lege a pensiilor a fost adoptată cu scandal de Camera Deputaților, Ciolacu: ”E o lege foarte bună, avem bani pentru majorări”, USR: Mințiți pensionarii

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, noua lege a sistemului public de pensii.

Senatul a adoptat săptămâna trecută proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Deputații au stabilit de când se aplică primele majorări ale pensiilor și ce îi așteaptă pe pensionari anul viitor. Noua Lege a pensiilor urmează să ajungă pe masa lui Klaus Iohannis.

Legea Pensiilor a fost adoptată, luni seară, în Camera Deputaților, cu 199 de voturi ”pentru“, 39 ”contra“ și 17 abțineri. Ulterior, pe holurile Parlamentului, premierul Marcel Ciolacu a făcut câteva declarații de presă.

”Este o lege foarte bună. Cei de la AUR este normal să mă acuze pentru că sunt în opoziție.

Nu vom ajunge la 9,4 din PIB pentru că va crește bugetul. Pensiile speciile nu cresc pentru că se merge pe contribuție.

Pensiile anul viitor se vor mări de două ori. Statul român trebuie să asigure această resursă. Vom veni cu toată suma când vom stabili bugetul“, a precizat, luni seară, premierul Marcel Ciolacu.

Proiectul legii pensiilor a intrat astăzi în dezbaterea Comisiei pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor, după cum a decis săptămâna trecută Biroul permanent al forului legislativ. Deputaţii Comisiei pentru muncă s-au reunit începând cu ora 11:00.

Amintim că Senatul a adoptat, marţi, 14 noiembrie, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.

S-au înregistrat 85 de voturi ”pentru”, şase voturi ”împotrivă” şi 19 abţineri. Majoritatea amendamentelor adoptate de Senat au fost ale grupurilor PNL şi PSD.

Conform proiectului Guvernului, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

Dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică).

Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.

”Astăzi împreună avem în atenţie un proiect extrem de important în România, un proiect care îşi dore;te să aducă echitate românilor, să aducă pensii care reprezintă o formă de respect, atât pentru românii care au muncit, dar şi pentru românii care muncesc. Noua lege are două elemente importante – contributivitatea şi munca. Aceştia sunt cei doi piloni pe care se bazează reforma pe care o facem, astfel încât la muncă egală să avem venituri egale ale pensiilor”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu, în plenul de luni al Camerei.

”Cred că este important ca fiecare dintre noi, astăzi, în ceea ce priveşte acest proiect de lege să arătăm că suntem o echipă, aceeaşi echipă care reprezentăm interesele românilor şi înţelegem cât de important este, pe de o parte, să adoptăm acest act normativ în procedură de urgenţă, aşa cum a aprobat Biroul permanent, dar, în acelaşi timp la timp, pentru a fi gata cu reforma astfel încât Comisia Europeană să elimine acel 9,4 care ar fi îngheţat pensiile românilor până în 2070. Contăm pe susţinerea dumneavoastră pentru acest proiect de lege şi împreună ne dorim ca, în anii ce urmează, românii să se bucure de prevederile pe care acest proiect le aduce”, a mai precizat ministra Muncii.

Legea pensiilor a primit luni, un raport de admitere în comisia parlamentară de specialitate, cu amendamente admise din partea Puterii, de la PSD şi PNL. Simona Bucura Oprescu a afirmat, la dezbateri că, având în vedere negocierile pe care le avem cu privire la PNRR, rugămintea ei este să joace în echipă, nu pe contre şi să susţină proiectul.

Proiectul de lege, înregistrat în procedură de urgenţă în Parlament, va primi votul în plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Senatul a adoptat, în plenul de marţea trecută, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, după ce comisiile de specialitate au emis raport favorabil cu amendamente admise.

Conform proiectului Guvernului, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă. Dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică). Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.

”Le mulțumesc colegilor din PSD, PNL și din UDMR. E o lege foarte bună. O felicit pe doamna ministru!”, a declarat Marcel Ciolacu după vot.

Întrebat de reporteri dacă există toate cele 25 miliarde necesare pentru susținerea pensiilor, premierul a răspuns afirmativ: ”Există!”. „80% din pensionari au sub 8.000 de lei, 60% au sub 3.000 de lei. Statul român trebuie să asigure această resursă. Era în jalon, în cererea nr. 4. Am devansat o ca să închidem negocierile cu Comisia. Ca să scoatem faimosul 9,4%”, a declarat Ciolacu.

”PNL și-a ținut promisiunea de a susține și prin vot în Parlament creșterea pensiilor românilor. Salut votul pozitiv dat în plenul Camerei Deputaților – cu contribuția parlamentarilor PNL. Traseul acestui act normativ s-a derulat în procedură de urgență, pentru ca pensiile mărite să ajungă la oameni cât mai repede posibil. Ca liberali, vrem ca seniorii României să aibă nivelul de trai pe care îl merită, după o viață de muncă. Întotdeauna am susținut că orice majorare trebuie să se realizeze în perfectă aliniere cu bugetul consolidat al statului, aceasta fiind cheia sustenabilității oricărei creșteri a pensiilor. În ultimii patru ani, PNL a majorat punctul de pensie de trei ori – de la 1265 lei, la 1785 lei, nivel de la care se aplică noua creștere votată azi”, a scris pe Facebook președintele PNL Nicolae Ciucă după votarea legii.

Deputatul USR Cristian Seidler a declarat, luni, în plenul Camerei, că proiectul legii pensiilor este ”o minciună cap-coadă”, susţinând că acesta va crea „haos bugetar”, scrie Digi24. „Această nouă lege este o minciună cap – coadă pentru că asta v-aţi obişnuit să faceţi, să minţiţi pensionarii pe care îi vedeţi strict ca o masă de manevră în scop electoral”, a spus Seidler, potrivit Agerpres, menţionând că a primit mesaje de la o mulţime de pensionari nemulţumiţi. El a arătat că este o minciună faptul că sunt bani pentru aplicarea acestei legi. „Nu aţi avut bani la 31 martie 2023 când trebuia să intre în vigoare noua lege a pensiilor, aşa că aţi amânat intrarea în vigoare pentru 1 septembrie 2024, dacă nu cumva şi aceasta este o minciună. O minciună cum că aveţi bani pentru această nouă lege a pensiilor, pentru că Ministerul Finanţelor spune şi citez: impactul bugetar este nesustenabil, fiind necesare măsuri suplimentare de creştere a veniturilor, respectiv de creştere a taxării mediului de afaceri şi a populaţiei. Minciună cum că această nouă lege ar elimina inechităţile, pentru că o spune şi Blocul Naţional Sindical citez: această lege creează inechitate raportat la contributivitate. Şi, de fapt, cea mai mare inechitate este că în continuare există pensii speciale pe care le-aţi salvat pentru cel puţin încă 40 de ani. USR îşi doreşte creşterea pensiilor şi un sistem de pensie echitabil, dar spunem «Nu» acestei minciuni legalizate şi haosului bugetar pe care îl creaţi cu bună-ştiinţă”, a afirmat Seidler.

Deputatul UDMR Eva Csep a declarat, luni, în plenul Camerei, la dezbaterea legii pensiilor, că acest proiect trebuie să fie modificat pentru a face „o lege care funcţionează în viitor mult mai bine şi chiar ajută la problemele pensionarilor”, menţionând că nu au fost acceptate amendamentele UDMR în acest sens. „Fiecare dintre noi are responsabilitatea votului de astăzi faţă de românii, faţă de cetăţenii acestei ţări, care o să fie afectaţi în perioada următoare de aceste modificări legislative. O pătrime din populaţia României va beneficia de aceste modificări legislative pe care le vom vota noi astăzi. Ştim foarte bine că legea prezentată de Guvern este una la care am depus mai multe amendamente, pentru că fiecare lege este una perfectibilă. Totuşi, aceste amendamente depuse, în ciuda faptului că am vrut să promovăm în continuare, ca UDMR, acele valori ale familiei în care avem grijă de la nou-născuţi până la seniori, bunicii noştri, nu au fost acceptate de Guvern, reprezentanţii partidelor de guvernământ”, a afirmat deputatul UDMR, potrivit Agerpres. Ea a adăugat că, deşi formula nouă de calcul introdusă prin această lege şi punctele în plus pe care le vor primi oamenii pentru stabilizarea şi stabilitatea pe locul de muncă sunt binevenite, totuşi proiectul trebuie modificat.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

CSAT a dispus azi măsuri de întărire a Armatei în noul context al războiului: ”Securitatea României continuă să fie amenințată de atacurile Rusiei”

CSAT a decis ”măsuri de întărire a Forțelor Armate, inclusiv prin asigurarea cadrului lega…