Acasă Actualitate Luminița Odobescu își face reclamă, MAE a făcut publice primele imagini cu cetățenii români și familiile lor care au reușit să iasă din Fâșia Gaza

Luminița Odobescu își face reclamă, MAE a făcut publice primele imagini cu cetățenii români și familiile lor care au reușit să iasă din Fâșia Gaza

0
0
87

Ministerul Afacerilor Externe a făcut publice primele imagini cu cetățenii români și familiile lor care au reușit să iasă din Fâșia Gaza. Sunt imagini în care vedem atât femei, cât şi copii pregătiţi să se întoarcă acasă, mai ales că au aşteptat ore bune pentru a trece de toate formalităţile, pentru a trece de controale şi pentru a se îndrepta către Cairo, un drum de 400 de km.

93 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au ieşit din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah, iar alți 51 se pregătesc de evacuare și urmează să fie aduși la Cairo, în Egipt, transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Potrivit informațiilor obținute de reporterii Observator, cursa specială cu românii din Gaza va ateriza miercuri seara la Baza 90 Transport Aerian.

Cel mai mic dintre românii evacuați ieri are doar 2 luni, iar cel mai în vârstă a împlinit pe 1 ianuarie 79 de ani. Pe listă mai sunt doi bebeluși de 9 luni și unul de 6 luni. Cinci copii au un an, iar 17 dintre cei evacuați au vârste între 2 și 14 ani.

Mai mulți sunt adolescenți și tineri, adică 31 dintre aceștia. Au între 15 și 25 de ani.

MAE subliniază că ”situaţia de securitate din regiune se menţine complexă şi volatilă, ceea ce implică adaptarea constantă a planurilor de evacuare, în funcţie de factorii din teren, astfel încât siguranţa persoanelor evacuate să nu fie pusă în pericol”.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că, în urma acordului transmis de autoritățile israeliene și cele egiptene pentru încă un număr de 51 cetățeni români din Fâșia Gaza și membri de familie, aceștia vor putea tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah pentru a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt.

Luminița Odobescu, ministrul de Externe, spune că a crescut numărul românilor din Gaza care au cerut evacuarea și că instituția a primit peste 300 de solicitări.

Un grup de 93 de cetățeni români a ajuns deja în Egipt și au fost preluați de echipele consulare mobile. Echipa consulară mobilă se află la frontieră și pentru cei 51 de români care se află pe noua listă de evacuare. În legătură cu cei 10 români care erau pe lista de evacuare cu cele 103 persoane și care nu au mai ajuns la Cairo, ministrul de Externe a precizat că nu s-au prezentat la punctul de frontieră.

Zece români care erau inițial incluși pe lista de evacuare cu un total de 103 persoane nu s-au prezentat la graniță.

Echipa consulară mobilă se află la frontieră și pentru cei 51 de români care se află pe noua listă de evacuare.

În legătură cu cei 10 români care erau pe lista de evacuare cu 103 persoane dar nu au mai ajuns la Cairo, ministrul a precizat că nu s-au prezentat la punctul de frontieră.

Ei (cei 10 – n.r.) rămân pe lista de evacuare, vom continua procesul și pentru ceilalți români. În ultimele zile și după demararea procedurilor de evacuare am primit un număr important de alte solicitări, în plus față de cele 260, toate sunt în proces de evaluare. Acum vorbim de un total, inclusiv cu cei evacuați, de peste 300 de solicitări. Continuăm eforturile cu colegii noștri, cu partenerii internaționali. Procesul cere demersuri speciale, trebuie asigurată coordonarea cu autoritățile egiptene și israeliene, care iau deciziile, și trebuie îndeplinite condițiile de siguranță pentru cetățeni. Obiectivul nostru e de a continua procesul de evacuare în perioada următoare, am primit asigurări de la autoritățile israeliene și egiptene„, a spus Luminița Odobescu.

După sosirea în țară, românii vor primi sprijinul necesar pentru a ajunge la familiile lor, mulți având rude în București sau în alte județe.

Premierul Marcel Ciolacu ajunge miercuri în Egipt, acesta urmând să îi întâlnească pe refugiaţii români din Fâşia Gaza care se întorc în ţară şi să revină în România cu ei, au precizat surse guvernamentale.

Deplasarea premierului Marcel Ciolacu în Egipt nu a fost anunţată oficial. De altfel, premierul a mers la Tel Aviv, imediat după declanşarea conflictului dintre Israel şi Hamas.

Premierul urmează să se întâlnească cu grupul de refugiaţi români care au reuşit să treacă prin punctul de frontieră Rafah (Republica Arabă Egipt) şi se află pe teritoriul egiptean. Şeful Executivului va reveni în ţară împreună cu aceştia.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat că, marţi, în urma eforturilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituţionale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo şi al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, un număr de 93 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au ieşit din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah (Republica Arabă Egipt) şi se află pe teritoriul egiptean.

De asemenea, alţi 51 de cetăţeni vor putea ieşit miercuri din Fâşia Gaza.

Ministrul de Externe Luminița Odobescu a declarat, că a crescut numărul românilor din Gaza care au cerut evacuarea și că instituția a primit peste 300 de solicitări. Ea a precizat că 10 români dintre cei 103 care erau pe prima listă de evacuare nu s-au prezentat la punctul de frontieră. Ministrul mai spus că se fac în continuare demersuri pentru eliberarea fără precondiții a tuturor românilor ostatici ai Hamas.

Nu au fost semnalate probleme deosebite în legătură cu starea lor de sănătate„, a adăugat Odobescu.

În legătură cu situația umanitară din Gaza, ministrul a precizat că România continuă demersurile pentru culoarele umanitare și a trimis deja 230 de tone de alimente, medicamente, corturi pentru populația civilă.

Întrebată despre situația ostaticilor, ea a răspuns că „se continuă demersurile diplomatice la toate nivelurile pentru eliberarea tuturor fără precondiții” și că se fac eforturi alături de parteneri internaționali, SUA și omologi din regiune, cărora le-a mulțumit pentru deschidere și sprijin.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Circ și dileală în Parlament la votul de retragere a imunității pentru ex premierul Cîțu, în V, Șoșoacă se compară cu Xena: ”Hello, Superman, Xena is speaking”

Circ și dileală în Parlament la votul de retragere a imunității pentru ex premierul Cîțu, …