Acasă Actualitate MAE l-a convocat pe șeful misiunii diplomatice din Belarus, după amenințările lui Lukașenko despre cum ”SUA împing Europa în război cu Rusia”

MAE l-a convocat pe șeful misiunii diplomatice din Belarus, după amenințările lui Lukașenko despre cum ”SUA împing Europa în război cu Rusia”

0
52

România l-a convocat pe șeful misiunii diplomatice din Belarus după derapajul dictatorului Lukașenko, despre cum ”SUA împing Europa în război cu Rusia”.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că l-a convocat la sediul ministerului pe însărcinatul cu afaceri ad interim al Belarus în România, ca urma a declaraţiilor făcute de liderul de la Minsk, Aleksandr Lukasensko referitoare la faptul că „Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei şi că şi alte state, inclusiv România, ar urma să fie direct implicate„.

Ca urmare a declaraţiilor făcute de liderul belarus Aleksandr Lukaşenko la un eveniment public în cursul zilei de sâmbătă, 17 septembrie, ocazie cu care acesta a menţionat, printre altele, că Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei şi că şi alte state, inclusiv România, ar urma să fie direct implicate, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea la sediul MAE a însărcinatului cu afaceri a.i. al Belarus în România pentru a i se comunica următoarele elemente de poziţie: Astfel, partea română respinge ferm astfel de afirmaţii inadmisibile, care alimentează retorica bazată pe apel la forţă şi ameninţarea cu forţa în relaţiile internaţionale„, se menţionează într-o precizare transmisă duminică de MAE român.

În poziţia MAE român se adaugă că de asemenea, nu poate fi ignorat rolul şi responsabilitatea internaţională ale Belarusului în calitate de complice al Rusiei în susţinerea războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

Totodată, „MAE reaminteşte că România este stat membru al NATO şi beneficiază, în cel mai înalt grad, de toate garanţiile de securitate care decurg din acest statut în conformitate cu clauza de apărare colectivă din art.5 al Tratatului Atlanticului de Nord, NATO fiind cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie„, se mai subliniază în informarea transmisă de ministerul român.

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a spus că Washingtonul a jucat un rol important în toate conflictele majore din lume.

Washingtonul s-a implicat în toate conflictele politice importante, dar în același timp, pare să ignore controversele interne care sunt pe cale să devină un conflict civil”, a declarat Lukașenko în timpul manifestațiilor de Ziua Unității, marcată sâmbătă, potrivit agenția de presă de stat din Rusia, TASS, considerată o portavoce a propagandei de la Kremlin.

”America este singura țară care beneficiază de pe urma a ceea ce se întâmplă aici: poate să îi arate Europei care este locul ei și să elimine rivalii dintr-o singură mișcare. Astăzi este Ucraina, mâine pot fi Moldova, statele baltice, Polonia, sau chiar România”, a zis el.

Potrivit lui Lukașenko, lumea a ”luat-o razna și este pe cale să se dezintegreze”.

Cum se va termina? Este prima data de la sfârșitul Războiului Rece când umanitatea se află pe punctul de a începe un conflict nuclear. În toată nebunia, va trebui să dovedim maturitatea noastră ca națiune, pregătirea de a răspunde ca un singur organism provocărilor geopolitice ale secolului XXI.”, a spus Alexander Lukașenko.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Vezi Și

”România Normală” alături de alți lideri europeni, susţine aderarea Ucrainei la NATO, Iohannis: ”Susținem ferm decizia NATO privind aderarea Ucrainei”

”România Normală” alături de alți lideri europeni, susţine aderarea Ucrainei la NATO. Preş…