Acasă Actualitate Minerii din Mina Lupeni au ieşit din subteran, protestul s-a încheiat

Minerii din Mina Lupeni au ieşit din subteran, protestul s-a încheiat

0
185

Familiile şi prietenii minerilor strigă UNITATE şi CINSTE LOR, MINERILOR, în aşteptarea celor dragi. La faţa locului au venit familiile acestora, care aşteaptă să îi vadă pentru prima dată după o săptămână pe ortacii care au protestat împotriva restanţelor salariale.

Protestul a fost încheiat după ce ministrul Muncii a semnat un protocol prin care garantează că le va plăti drepturile.

Guvernul va aloca bani pentru plata drepturilor salariale restante ale minerilor de la CEH, care vor acoperi plata salariilor pe trei luni şi alte beneficii, a declarat, luni, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, la finalul întrevederii avute cu liderii minerilor.

Ministrul Muncii a precizat că în zilele de 25 şi 26 ale lunii curente minerii îşi vor încasa drepturile salariale restante, dar şi beneficiile restante precum tichetele de masă şi banii de transport.

Circa 70 – 80 de mineri blocaţi în subteran la Lupeni au revenit, luni, la suprafaţă, după un protest de o săptămână, pe parcursul căruia 20 dintre ei au avut nevoie de îngrijiri medicale. Momentul a fost transmis în direct de Antena 3.

Minerii din subteran au luat decizia suspendării protestului din galerii după ce au intrat în posesia acordului scris şi semnat de ministrul muncii, de liderii de sindicat şi de administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara.

Documentul prevede un calendar în trei etape pentru acordarea salariilor întârziate pe ianuarie, a ajutoarelor de încălzire, a tichetelor de masă şi a banilor pentru transportul la muncă.

Astfel, salariile pe ianuarie ar urma să fie plătite în data de 25 februarie.

Minerii au fost de acord cu rezultatul negocierilor şi au decis să iasă la suprafaţă, urmând să fie întâmpinaţi de familii.

Ei sunt însă gata să continue protestele, pentru a evita repetarea situaţiei care a dus la întârzierea acordării ajutoarelor financiare timp de 11 luni şi la amânarea salariilor pe ianuarie.

Un miner de la Lupeni a fost luat cu ambulanţa exact înainte ca acordul semnat la Bucureşti să ajungă în subteran
Unul dintre minerii blocaţi în subteran la mina Lupeni a fost scos şi luat cu ambulanţa cu puţin timp înainte de ora 18. El a fost transportat la spitalul din Petroşani, spun surse Antena 3.

El prezenta ameţeli şi insuficienţă respiratorie. Incidentul s-a petrecut exact înainte ca minerii mesageri de la suprafaţă să coboare în subteran cu acordul negociat şi semnat la Bucureşti de liderii de sindicat, ministrul muncii şi administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate
Comments are closed.

Vezi Și

Polițiștii încep mâine renumărarea voturilor înregistrate în Sectorul 1 la alegerile locale care au avut loc anul trecut

Polițiștii încep mâine renumărarea voturilor înregistrate în Sectorul 1 la alegerile local…