Acasă Actualitate Miniștrii UE au ajuns la un ”acord” în privinţa gazelor pentru la iarnă, România obedientă la Bruxelles, la nivel de secretar de stat

Miniștrii UE au ajuns la un ”acord” în privinţa gazelor pentru la iarnă, România obedientă la Bruxelles, la nivel de secretar de stat

0
574

Miniștrii UE au ajuns la un acord în privinţa gazelor pentru la iarnă. Consumul va fi redus de urgenţă în toată Europa.

Miniștrii energiei din statele membre UE au ajuns marţi la un acord politic privind economiile privind consumul de gaze pentru iarna viitoare, în lumina posibilei încetări complete a furnizării acestui tip de combustibil de către Rusia.

Miniștrii Energiei din Uniunea Europeană s-au declarat de acord, marți, la Bruxelles, cu „reducerea voluntară” a consumului de gaze naturale în țările lor, pe fondul crizei energetice amplificate de Rusia. Anunțul a fost făcut de reprezentantul Cehiei, Jozef Síkela (foto), a cărui țară deține președinția semestrială a Uniunii.

”Această reducere a consumului de gaze nu este o misiune imposibilă. Miniștrii au ajuns la un acord politic privind reducerea cererii de gaz înainte de iarna viitoare”, a transmis pe Twitter președinția cehă a Consiliului UE.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a propus un plan care prevede măsuri de urgență care vizează securitatea energetică la nivelul întregii UE, în „scenariul probabil” în care Rusia oprește complet furnizarea de gaze către statele membre. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că este necesar ca toți cei 27 de membri ai Uniunii Eeuropene să reducă consumul de gaze cu 15 la sută, pentru ca UE să „trece peste” iarna care vine.

Miniştri din statele UE au ajuns marţi la un acord asupra planului de urgență privind reducerea consumului de gaze, doar Ungaria votând împotrivă.

”Majoritate uriaşă, numai Ungaria a fost împotrivă”, a declarat Sven Giegold, ministrul german al mediului, despre acordul a cărui aprobare a necesitat doar o majoritate calificată de 15 state membre din cele 27. Noul compromis survine după ce mai multe ţări membre au protestat faţă de ţinta globală a reducerii consumului de gaze naturale cu 15%, raportat la consumul mediu al ultimilor cinci ani, cerută de Comisia Europeană pentru perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023.

Deşi acest obiectiv procentual se menţine, textul convenit în final prevede că statele membre vor face ”tot posibilul” pentru a atinge această ţintă a reducerii consumului de gaz până la iarna, reducere care deocamdată este voluntară. Dar în caz de ”risc de gravă penurie”, un mecanism de alertă va face ”obligatorie” pentru cele 27 de state membre reducerea consumului de gaz cu 15%, însă acesta prevede mai multe situaţii în care ţările membre vor putea cere aplicarea unor derogări.

De la această măsură sunt exceptate Irlanda și Malta, care nu sunt conectate la rețelele de gaze ale UE, precum și ţările ale căror rețele de electricitate nu sunt sincronizate cu cea europeană și depind semnificativ de gaze.

De asemenea, o scutire temporară poate fi acordată și statelor membre care depășesc obiectivul UE de umplere a depozitelor de gaze, dacă industriile lor critice sunt prea dependente de gaze naturale sau dacă consumul lor de gaz a crescut cu cel puțin opt procente anul trecut față de cele cinci medie anuală.

„Miniștrii au fost de acord cu reducerea voluntară, la nivelul UE, a consumului de gaze, între 1 august 2022 și 1 martie 2023, cu cel puțin 15 procente, comparativ cu consumul mediu din ultimii 5 ani (…) Compromisul va oferi mai multe instrumente statelor membre pentru a iniția sistemul de alertă la nivelul UE.

Sunt două modalități pentru a ajunge aici:

– prima, dacă Executivul Uniunii consideră că există riscul unei întreruperi a alimentării cu gaze, va prezenta această propunere în fața Consiliului European.

– a doua situație este cea în care Comisia prezintă propunerea dacă cel puțin cinci state membre declară stare de alertă energetică la nivel național.

Decizia este apoi adoptată de o majoritate calificată la nivelul statelor membre.

Statele membre se vor bucura de flexibilitate în alegerea modalităților de reducere a consumului de gaze.

Derogări pentru statele baltice și statele insulare.

Există derogări introduse pentru a reflecta condițiile diferite existente în statele membre.

Există derogare pentru state baltice, care sunt sincronizate cu sistemul energetic al Rusiei.
Dacă Rusia decide să le deconecteze, ele trebuie să aibă posibilitatea de a recurge la toate mijloacele pentru a se asigura că sistemele lor de electricitate vor continua să funcționeze.

Au fost prevăzute derogări pentru Republica Irlanda, Malta, Cipru, care sunt țări insulare și nu sunt direct legate la sistemul de interconectare a alimentării cu gaz”, a precizat ministrul ceh.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a prezentat planul „Save Gas for a Safe Winter” (Economisiți gaz pentru o iarnă sigură), prin care a cerut celor 27 de state membre să își reducă cererea de gaze cu 15% între lunile august, anul curent, și martie, anul viitor.

Reducerea propusă se bazează pe consumul mediu de gaz al țărilor Uniunii în lunile corespunzătoare, în ultimii cinci ani.

Ursula von der Leyen a fost nevoită să facă apel la solidaritate pentru rezolvarea crizei, după ce mai multe țări membre au anunțat, săptămâna trecută, că nu acceptă propunerea de reducere a consumului de gaz cu 15%.

Statele care s-au opus formulei anunțate de șefa Comisiei Europene sunt Spania, Italia, Grecia și Portugalia.

Spania, unul dintre cei mai vehemenți critici ai planului Comisiei, susține că statele care exportă gaze spre alte țări ar trebui să beneficieze de ținte mai mici privind reducerea consumului de gaze.

Spania nu se bazează pe Rusia pentru aprovizionare cu gaze naturale.

„Punctul principal era că depozitarea, fără a avea o capacitate reală de a trimite această energie către alte state, nu este obligatorie, nu ajută mesajul de solidaritate pe care ne dorim să îl transmitem.

Nu are sens ca o insulă care nu poate trimite gaz către Europa Centrală să introducă noi măsuri de reducere, doar de dragul solidarității.

Ministru spaniol: „O combinație de solidaritate și flexibilitate ne ajută să dăm un mesaj de unitate”.

Cred că o combinație a diferitelor mesaje de solidaritate cu un anumit grad de flexibilitate ajută ne ajută foarte mult să dăm un mesaj de unitate.

Cred că acesta este tipul de echilibru pe care președinția a reușit să îl aducă în această propunere.

Combinăm nu doar metode de reducere, ci și metode în care diferite infrastructuri pot lucra pentru interesul comun al Uniunii Europene”, a declarat Teresa Ribera Rodriguez, ministrul spaniol pentru Tranziție Ecologică.

România, reprezentată la Bruxelles la nivel de secretar de stat.

Ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, nu a participat la reuniunea din Bruxelles, fiind la Washington, pentru semnarea acordurilor pentru construirea a două noi reactoare nucleare.

România a fost reprezentată la nivel de secretar de stat.

Poziția României este că suntem solidari cu Uniunea Europeană, dar că în țara noastră nu va fi redusă cantitatea de gaze pentru consumatorii casnici.

Raționalizarea ar urma să-i afecteze doar pe consumatorii industriali.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Vezi Și

Purtătorul de cuvinte al Guwernerului, Dan Cărbunaru: ”Compensarea cu 50 de bani a prețurilor la carburanți, va continua până la sfârșitul lunii septembrie”

Guvernul României a aprobat la sfârșitul lunii iunie reducerea prețului la carburanți cu 5…