Acasă Actualitate Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, renunță la funcții, după ce procurorii DNA au cerut ridicarea imunității parlamentare

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, renunță la funcții, după ce procurorii DNA au cerut ridicarea imunității parlamentare

0
206

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, renunță la toate funcțiile, după ce procurorii DNA au cerut ridicarea imunității parlamentare.

Adrian Chesnoiu își va da demisia din toate funcțiile pe care le ocupă atât în Parlament, cât și în partid. DNA a cerut începerea urmăririi penale pe numele ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, pentru abuz în serviciu și ridicarea imunității.

În urmă cu scurt timp, DNA a cerut ridicarea imunității pentru Adrian Chesnoiu.

Cum se apără Adrian Chesnoiu…

Adrian Chesnoiu neagă însă acuzațiile procurorilor.

„NU am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și mi-am desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea mea executivă!

În urma apariției în spațiul public a unor suspiciuni cu privire la activitatea mea ministerială, am luat următoarele decizii:

Le solicit tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare, deoarece eu consider că suntem cu toții egali în fața legii și vreau să am posibilitatea de a elimina orice potențială suspiciune!

Mă retrag din funcția de ministru – nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale.

De asemenea, mă autosuspend din Partidul Social Democrat! Vă mulțumesc tuturor celor care aveți încredere în mine, în nevinovăția mea și în toate lucrurile bune pe care le-am făcut! Doamne ajută!”, a transmis Adrian Chesnoiu prin intermediul paginii sale de socializare.

Sunt acuzații de abuz în serviciu și instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informațiile care nu erau destinate publicității.

Mai exact, procurorii DNA au suspiciuni că, în perioada 9 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine să îi dea acces la mai multe subiecte concepute pentru probele scrise ce urmau să fie susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi la direcții județene.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați, dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei dintre ei au promovat.

DNA mai precizează că la intervenția directă a ministrului Agriculturii în cazul unuia dintre candidați, membri comisiei ar fi fost nevoiți să îl promoveze pe acesta, în condițiile în care nu obținuse un rezultat corespunzător.

Acel candidat a obținut până acum peste 33.000 de lei venituri salariale ca urmare a acceptării acestui post.

Cererea a fost deja trimisă, împreună cu un referat, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Au trimis, de asemenea, și un număr de șase volume cu copii ale dosarului de urmărire penală.

Așteptăm să vedem ce va spune Parlamentul, dacă va fi de acord cu ridicarea acestei imunități.

Dacă vor ridica imunitatea în acel moment, ministrul Agriculturii va fi chemat oficial și la DNA pentru a i se aduce la cunoștință aceste acuzații.

PSD consideră, că pe durata întregului mandat de ministru, Chesnoiu și-a îndeplinit sarcinile în mod profesionist și cu integritate, fiind unul dintre cei mai eficienți membri ai actualului guvern, potrivit unui comunicat de presă.

PSD consideră că pe durata întregului mandat de ministru, domnul Chesnoiu și-a îndeplinit sarcinile în mod profesionist și cu integritate, fiind unul dintre cei mai eficienți membri ai actualului guvern. PSD va respecta deciziile luate de domnul Chesnoiu. Conduita onorabilă a acestuia, de a se retrage prompt din toate funcțiile deținute în Guvern și în partid, va permite instituțiilor abilitate să facă cercetările necesare cât mai rapid, pentru a înlătura astfel orice suspiciune asupra activității sale”, potrivit unui comunicat de presă al social-democraților.

Adrian Chersnoiu s-a autosuspendat din PSD și a demisionat de la Ministerul Agriculturii, iar premierul Nicolae Ciucă a luat act de demisia sa.DNA a anunțat joi că a transmis procurorului general al PICCJ referatul în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu, deputat în Parlamentul României.

Marcel Ciolacu: ”Apreciez gestul de demnitate politică făcut de Adrian Ionut Chesnoiu”.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a avut şi o reacţie directă la adresa demisiei lui Chesnoiu, reiterând că performanţele sale profesionale sunt „dincolo de orice îndoială”.

Apreciez gestul de demnitate politică făcut de Adrian Ionut Chesnoiu, care a ales cea mai onorabilă cale de a-și apăra numele și reputația profesională.

Performanțele profesionale ale lui Adrian Chesnoiu, ca ministru al Agriculturii, sunt dincolo de orice îndoială. Le apreciez în mod deosebit și îi mulțumesc pentru efortul depus și rezultatele obținute.

Am convingerea că Adrian Chesnoiu va reuși să-și apere cu succes onoarea și că va reveni în serviciul public!„, a transmis Ciolacu pe Facebook.

Cererea DNA privind ridicarea imunității parlamentare a ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, va fi supusă aprobării deputaților marți.

DNA a transmis joi procurorului general al PICCJ referatul în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu, deputat în Parlamentul României.

Solicitarea a ajuns și la Camera Deputaților care a stabilit că până luni seara, Comisia Juridică trebuie să prezinte un raport. Deputații vor vota marți pentru a stabili dacă ministrul Chesnoiu va rămâne sau nu fără imunitate parlamentară, potrivit Mediafax.

Adrian Chesnoiu a anunțat deja că demisionează de la Ministerul Agriculturii și se autosuspendă din PSD. Totodată, el le-a solicitat parlamentarilor să voteze pentru ridicarea imunității parlamentare.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Vezi Și

Purtătorul de cuvinte al Guwernerului, Dan Cărbunaru: ”Compensarea cu 50 de bani a prețurilor la carburanți, va continua până la sfârșitul lunii septembrie”

Guvernul României a aprobat la sfârșitul lunii iunie reducerea prețului la carburanți cu 5…