Acasă Actualitate Noi stenograme din dosarul ”Statului Paralel”, Dumbravă: ”Și după ce se termină alegerile și se reface structura, osatura statului, trebuie să o luăm fix de la zero”

Noi stenograme din dosarul ”Statului Paralel”, Dumbravă: ”Și după ce se termină alegerile și se reface structura, osatura statului, trebuie să o luăm fix de la zero”

0
0
126

Noi stenograme din dosarul ”Statului Paralel”, ”Dumitru Dumbravă: ”Și după ce se termină alegerile și se reface structura, osatura statului, trebuie să o luăm fix de la zero și avem un mare hanicap, pentru că venim. A! Păi voi ați fost cu…ăialalții!”.

Generalul ex-SRI a făcut un profit de aproximativ 13,3 milioane de lei după ce şi-a deschis o firmă de consultanță. S-a apucat de afaceri după ce a ieșit la pensie, iar un angajat s-a dovedit suficient pentru profituri. Cum mergea morişca, vedem din stenograme.

Cătălin Hideg, noi dezvăluiri despre cum acționa gruparea Coldea – Dumbravă: ”La început a încercat să mă înnebunească cu tehnici ale serviciilor secrete, apoi mi-a spus că aceste lucruri sunt în legătură cu optimizarea dosarului meu în justiție”.

Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea, fostul şef al Direcţiei juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă şi omul de afaceri Dan Tocaci sunt acuzaţi de trafic de influenţă, în dosarul în care au avut loc audieri începând de joi. DNA a transmis primele informaţii în acest caz, fără a invoca niciunul dintre numele celor implicaţi, cei doi generali SRI fiind identificaţi ca oameni de afaceri.

Dosarul Coldea-Dumbravă. Cei doi ex-șefi SRI au fost prezentați de un intermediar drept fondatorii ”statului paralel” / Dumbravă: ”Noi putem să dăm în jos cu voioșie anii din condamnare. Judecătorul a făcut un compromis absolut rezonabil”

Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea, fostul şef al Direcţiei juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă şi omul de afaceri Dan Tocaci au fost audiaţi joi la DNA ca urmare a unui denunţ depus de omul de afaceri Cătălin Hideg.

Dumitru Dumbravă: Există o rază de speranță și mă voi gândi cum să optimizez lucrurile pentru ca soluția finală să îți fie favorabilă și să nu ajungi la închisoare. Serviciile nu sunt ieftine.

Doru Trăilă: Echipa din care fac parte are influență asupra magistratilor, iar judecătorul de caz va pronunța o hotărâre favorabilă în cadrul dosarului penal.

Dumitru Dumbravă: Gândiți-vă că e într-un circuit. Păi vă spun că noi… Ați văzut ce… e colegul luat.

Cătălin Hideg: Nu știu.

Dumitru Dumbravă: Și eu sunt la rândul meu subiect pe multe… adică se uită lumea să vadă… m-ar… în piața publică m-ar spânzura, să vadă că am ceva cu cash, cu bani negri, cu nu știu ce. Deci, eu nu… Încă odată, îmi iau din banii mei apă, d-asta am și stabilit… Nici… Am plecat acum, am stat o săptămână în Emirate. Totul a fost pe card personal și pe banii mei. Nu vreau să vină ANAF-ul sau cine știe, trimis de nu știu cine, să mă întrebe: „Da’ hai, ce-ai făcut? Cum ai făcut?”

Cătălin Hideg: Și în schimb eu… eu am fost foarte prompt și cinstit de la început cu problema asta. Deci cu toată lumea.

Dumitru Dumbravă: Nu-i problemă, numai v-am spus.

Doru Trăilă: Mie mi-a fost frică și eu i-am transmis ă… șefului, așa. Mie mi-a fost frică o perioadă și d-aia v-am tot bătut la cap, că dacă plecați în perioada aia, nu mai veniți înapoi. Și atunci ă…

Cătălin Hideg.: Asta am mai vorbit, mi-ați mai zis despre…

Doru Trăilă: Cred că v-am spus de vreo 4 ori.

Cătălin Hideg: Dar eu v-am spus că nu aveam motive. În al doilea rând, uite, DAN a zis că merge cu mine.

Doru Trăilă: Îhm!

Cătălin Hideg: Adică DAN e prietenu’ lu’ BOGDAN care… Prin BOGDAN, nu știu cum au ajuns ei acolo…

Doru Trăilă: V-am spus teama… teama, pe care noi am văzut-o, asta a fost, pentru că, la mijloc de an…”

Doru Trăilă: Reacția domnului celălalt a fost destul de categorică. El e o persoană, așa, mai dintr-o bucată și care e obișnuit să dea dispoziții, din ce m-am prins eu și…

Cătălin Hideg: Da.

Doru Trăilă: Ele trebuie executate. Cam așa vede lucrurile.”

Florian Coldea era numit de apropiații săi „șeful cel mare” sau „FC-ul” și este descris drept un om obișnuit să dea ordine care să fie executate. Stenogramele atașate de procurori arată că membrii acestei „echipe” lăsau de înțeles că au acces la nivel înalt, până la miniștri, pentru a rezolva probleme.

Omul de afaceri care a făcut denunțul la DNA, Cătălin Hideg, a ajuns la cei trei membri ai „echipei” prin intermediul altui afacerist, Dan Tocaciu, care i-ar fi spus că aceștia îl pot ajuta să-și rezolve problema legată de un dosar penal pentru fonduri europene, potrivit ordonanței procurorilor DNA.

Cătălin Hideg i-a cunoscut pe Florian Coldea și pe Dumitru Dumbravă, care i-au spus că îl pot ajuta, iar în urma unei întâlniri și cu avocatul Doru Trăilă i s-a comunicat prețul: 700.000 de euro plus TVA. Au urmat negocieri care s-au finalizat la 600.000 de euro plus TVA.

Dan Tocaci: Greșeala vieții mele e că m-am băgat în BIIIP ăsta! Ai înțeles? Cea mai mare! Că am zis să te ajut! Să te ajut. Ai înțeles? Nu vreau s-o fac. Eu te-am rugat frumos! M-ai făcut de BIIIIP! Da! Este foarte simplu. Eu sunt foarte sincer și ți-am spus! Acum, pentru ei, eu mă arunc în fața mașinii. Pentru ei! Că eu știu cine sunt oamenii ăia. Ăia au fost corecți și am stat si m-am rugat de ei să te ajute, să preia cazul, să te ia avocatul că ai avut numai papagali. M-am rugat de ei și au zis: bine, mă, hai!

Cătălin Hideg: ….

Dan Tocaci: Când te-am rugat, te-am rugat să faci în momentul acela. Am înțeles treaba asta! Tu ai insistat să mergi la ei, să mergi tot timpul la el, să mergem la Mitică. Hai, mă, hai să mai mergem la el, hai să mai mergem o dată la Mitică. De fiecare dată ai spus același lucru. Ți-a spus el vreodată că dacă nu îi dai 700.000 de euro, nu îți face nimic?

Cătălin Hideg: La ălălatul nu e chiar așa.

Dan Tocaci: La cine?

Cătălin Hideg: Venea și spunea: E supărat ăla pe tine!

Dan Tocaci: Și ce voiai să îți facă? Ce să zică avocatul, să te lase că tu ești băiatul bun. Stai, mă, puțin! Tu știi cum faci?

Cătălin Hideg: Asta a zis-o și nea Mitică.

Dan Tocaci: Ăștia au fost băieți buni…

Cătălin Hideg: Puteau să spună: dă-l afară, n-ai ce să faci cu el!

Dan Tocaci: Așa ți-a zis el?

Cătălin Hideg: Să mor dacă te mint! A zis că i-am făcut fraieri!

Dan Tocaci: Eu nu cred! Tu-l cunoști pe el?

DNA a anunţat oficial, într-un comunicat de presă, că i-a pus sub acuzare pentru trafic de influenţă pe Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, şi pe generalul Dumitru Dumbravă, fost şef în SRI, aceştia fiind plasaţi sub control judiciar pe cauţiune, cu interdicţia de a părăsi teritoriul ţării.

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune, începând cu data de 24 mai 2024, faţă de patru persoane (doi foşti militari, în prezent asociaţi în cadrul unor societăţi, un avocat din cadrul Baroului Bucureşti şi o persoană fără calitate specială), pentru săvârşirea unor infracţiuni de trafic de influenţă, forma participaţiei penale fiind autoratul şi complicitatea”, a transmis DNA.

DNA nu menţionează numele inculpaţilor, dar este vorba despre generalii Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă, iar a patra persoană pusă sub acuzare este Dan Tocaci, un apropiat al celor trei.

Aceştia au fost audiaţi timp de aproape 15 ore, fiind lăsaţi să plece din sediul DNA, vineri dimineaţa, în jurul orei 3,00.

Dosarul a fost deschis în urma unui denunţ formulat de omul de afaceri Cătălin Hideg. „În perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpaţi (cei doi oameni de afaceri şi avocatul din cadrul Baroului Bucureşti) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influenţă asupra unor magistraţi din cadrul unor instanţe de judecată şi că i-ar putea determina pe aceştia pronunţe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpaţi a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranşe egale. În contextul menţionat mai sus, în aceeaşi perioadă, martorul ar fi remis celor trei inculpaţi o plată parţială în sumă de aproximativ 100.000 euro”, susţine DNA.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane juridice cu privire la săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei patru inculpaţi trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu părăsească teritoriul României şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.

De asemenea, inculpaţii vor depune o cauţiune în valoare de 500.000 lei (stabilită faţă de cei doi oameni de afaceri şi avocatul din cadrul Baroului Bucureşti), respectiv 150.000 lei (cu privire la cel de-al patrulea inculpat), care vor fi consemnate pe numele lor, la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sau prin constituirea unor garanţii reale, mobiliare ori imobiliare, în limita aceloraşi sume de bani, în favoarea DNA.

Omul de afaceri Cătălin Hideg a declarat joi, într-o intervenţie la Antena 3 CNN, că Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă i-ar fi cerut, prin intermediul avocatului Doru Trăilă, suma de 600.000 de euro pentru a-l ajuta să obţină o pedeapsă cu suspendare, într-un dosar în care are o condamnare în primă instanţă de 4 ani închisoare pentru fraude cu fonduri europene.

Cătălin Hideg, patronul companiei Sanimed International, a fost condamnat în luna februarie de Tribunalul Bucureşti la patru ani închisoare cu executare pentru folosire de documente false şi spălare de bani, într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro.

Dosarul se află în prezent în faza de apel la Curtea de Apel Bucureşti.

”Am avut o întâlnire cu domnul Dumbravă, care l-a recomandat pe domnul Trăilă ca viitorul meu avocat. Am fost la dânsul la birou, la cabinetul de avocatură, unde mi-au spus iniţial că vor 700.000 de euro plus TVA. Ulterior, eu i-am spus că e o sumă foarte mare, că nu am mai văzut asemenea onorarii în România. Dânsul mi-a spus că aşa a primit ordine de la domnii generali, că asta e suma pe care trebuie să o plătesc dacă vor să mă ia ca şi client. I-am spus că este foarte mult şi ofer suma de 500.000 de euro. Dânsul a zis: ‘Bine, nu pot să decid eu, trebuie să vorbesc cu domnii în generali şi peste câteva zile să vă transmit care a fost decizia. Ulterior, m-am prezentat din nou la cabinetul domnului avocat Trăilă şi mi-a spus că singura variantă pe care o acceptă este de 600.000 de euro cu TVA, altfel nu putem încheia acest contract de asistenţă juridică. Şi am semnat contractul”, a afirmat Cătălin Hideg.

În schimbul acestor bani, i s-ar fi promis ”optimizarea problemelor sale din justiţie”, adică să primească o pedeapsă cu suspendare.

”Când am încheiat contractul, mi-au spus că dacă lucrurile decurg bine la instanţa de fond şi judecătorul, care a fost student al domnului Trăilă, va da o rezoluţie pozitivă, la Curtea de Apel va fi mai simplu şi că vom scădea aceşti ani”, a spus Hideg.

Cătălin Hideg a mai susţinut că a plătit o primă tranşă de 100.000 de euro, însă nu a mai avut bani, după care ar fi fost ameninţat să achite restul sumei.

El a recunoscut că a depus un denunţ la DNA şi peste 20 de înregistrări cu „probe clare” împotriva celor care l-au ameninţat.

Pe de altă parte, Hideg a mărturisit că nu are probe că banii pe care i-a dat avocatului Trăilă ar fi ajuns la foştii generali SRI.

Cătălin Hideg, condamnat în primă instanță la patru ani de închisoare pentru folosirea de documente false și spălare de bani într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene, a povestit, cum gruparea Coldea – Dumbravă i-a cerut, prin intermediul avoctului Doru Trilă, suma de 600.000 de euro pentru „optimizarea” dosarului său de corupție.

”Au făcut acest contract în ideea în care ulterior am înțeles că această sumă de 600.000 euro, inițial au vrut 700.000 euro, era evident că nu putea să fie doar pentru domnul avocat Trăilă, pentru contractul de asistență juridică. Am înțeles de la început, când am avut prima întâlnire, că domnul Trăilă negocia acest preț cu domnii generali Coldea și Dumbravă. Ca drept dovadă, la prima întâlnire, eu le-am oferit o sumă mai mică, a zis că el nu poate să decidă și că trebuie să meargă să vorbească din nou cu domnii generali ca să negocieze ceea ce eu le-am oferit.

La câteva zile m-a sunat și mi-a spus să vin la cabinet ”să vă spun care este decizia domnilor generali” și am ajuns să negociem de la 700.000, nu la 500.000 cat puteam eu, ci 600000 euro. Cumva au spus că este minimul pe care pot să-l accepte pentru a încheia acest contract de asistență juridică, că această sumă este suficientă pentru această optimizare a dosarului meu în justiție în procesul pe care îl aveam cu EPPO”, a povestit Cătălin Hideg la România TV.

”În momentul in care a trecut un an si 6 luni de control judiciar, sincer nu doresc nimănui să treacă prin așa ceva, să te duci în fiecare săptămână la poliție să semnezi la o oră fixată de ei, să nu poți să pleci mai mult de câteva zile din oraș, au ajuns cumva la aceasta nebunie si cumva ajungi la un moment de disperare pentru că afacerile tale sunt deja în derivă. Aveam 4 firme de succes în Emitate care s-au daramat intr-un an si 6 luni pentru că dacă nu intri acolo șase luni de zile îți expiră actele, băncile îți închid conturile … Știau exact.”, a mai povestit Hideg.

Ce avere are ”Dumnezeu” Coldea?

Florian Coldea are domiciliul, in acte, in cel mai exclusivist cartier de langa lacul Herastrau, desi locuieste cu sotia intr-un cartier de lux din Nordul Capitalei, intr-o zona megascumpa. Va aratam proprietatile sale in imaginile video de mai jos, proprietăți care se afla in zona de lux unde generalul in rezerva si-a declarat domiciliul.

Strategic SYS SRL – firma de consultanță deținută de Florian Coldea

2023

cifră de afaceri: 6,1 milioane lei
profit: 5,7 milioane lei

2022

cifră de afaceri: 2,9 milioane lei
profit: 2,7 milioane lei

2021

cifra de afaceri: 4,48 milioane lei
profit: 4,3 milioane lei

2020

cifră de afaceri: 639.000 lei
profit: 573.000 lei

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

După circul cu icoane din Parlamentul European, Șoșoacă mustrată de fețe bisericești: ”Folosite în mod nepotrivit, aceste elemente sacre devin simple piese de teatru”

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După circul cu icoane din Parlamentul …