Acasă Actualitate Ordonanța militară Nr. 3

Ordonanța militară Nr. 3

0
0
1,551

Pentru că, dacă poporul nu înțelege gravitatea situației cu de-a binelea, musai cu joarda, recomandările devin de acum obligatorii, imperative și chiar și mai restrictive, astfel:

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat susțin o declarație de presă la sediul MAI în care Vela prezintă ordonanța militară anunțată deja de președintele Iohannis.

Articolul 1: Se interzice circulația tuturor persoanelor cu excepțiile: deplasarea în interes profesional, asigurarea de bunuri pentru necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor domestice, asistență medicală care nu poate fi amânată, îngrijire copil, asistență persoane vârstnice, deplasări scurte pentru activitate fizică, dar sunt excluse toate activitățile de echipă, donarea de sânge.

Articolul 2: Deplasarea persoanelor peste 65 de ani este permisă între orele 11 – 13, pentru scopurile de mai sus.

Articolul 3: Circulația persoanelor peste 65 de ani este permisă și în afara acestui interval, dacă se face în interes profesional sau activități agricole.

Ministrul a precizat că poliția va accepta adeverință fără ștampilă.

El a explicat că declarațiile pe proprie răspundere cuprind nume, prenume, motiv, data, semnătura. Adeverința de la angajator sau declarația pot fi prezentate și prin intermediul telefonului, tabletei sau altor device-uri.

Articolul 4: Aceste persoane trebuie să prezinte o declarație pe proprie răspundere. Declarațiile pe proprie răspundere cuprind nume, prenume, motiv, data, semnătura. Adeverința de la angajator sau declarația pot fi prezentate și prin intermediul telefonului, tabletei etc.

Poliția va accepta adeverință fără ștampilă

Această măsură se aplică începând de miercuri, 25 martie.

Vela a indicat că măsura se aplică de mâine, de la ora 12.00.

Articolul 5: Se instituie măsura izolării la domiciliu sau carantinării pentru toate persoanele care intră în România.

Articolul 6: Autoritățile locale au obligația să identifice și să adăpostească persoanele fără adăpost.

Articolul 7: Instituțiile publice și firmele au obligația de a marca cu semne vizibile zona pentru clienți.

Vela mai spune că administratorii piețelor agroalimentare au obligația de a organiza activitatea astfel încât să se păstreze distanța socială.

Articolul 8: Se supendă toate zborurile spre / dinspre Franța și Germania pentru 14 zile. Nu se aplică zborurilor de urgență, de stat, tehnice, necomerciale. Se aplică de la ora 23, de mâine, 25 martie.

Articolul 9: Se interzice accesul piloților la bordul navelor venite din zonele roșii și galbene dacă nu au măsuri de protecție.

Articolul 10: MApN asigură, la solicitarea ministrului de Interne, preluarea în pază a unor obiective, personal și mijloace pentru sprijinirea activităților de ordine publică sau a poliției de frontieră.

Articolul 11: Instituțiile de siguranță națională vor proiecta aplicații software pentru a comunica în timp real cu persoanele carantinate sau izolate la domiciliu.

Articolul 12: Documentele care expiră pe perioada stării de urgență pot fi schimbate într-o perioadă de 90 de zile după expirarea stării de urgență.

Articolul 13: Activități permise în centrele comerciale: suspendarea temporară a activității comerciale nu se aplică vânzării produselor electronice și electrocasnice de operatorii care asigură și livrarea la domiciliu, ca și livrarea produselor de optică medicală.

Secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu a declarat, la rândul său, că în ultimele 24 de ore 27.000 de angajați ai MAI au executat misiuni de patrulare în zonele spitalelor, pază la unitățile de carantină, verificare persoane în izolare, monitorizarea graniței de stat, dar și impunerea restricțiilor de circulație, el considerând că noaptea trecută a fost cea mai importantă activitate din ultimii 30 de ani la nivelul MAI.

El a arătat că au fost identificate peste 1.700 persoane care nu au respectat restricționarea circulației și că au fost verificate peste 60.000 de persoane izolate sau în carantină. În 4 cazuri s-a dispus instituționalizarea măsurii de carantină.

Secretarul de Stat Raed Arafat a prezentat în cadrul aceleiași conferințe de presă situația la nivelul orei 20.00: 794 de cazuri confirmate, 79 de vindecați și 11 decedați. Persoane internate în spital în număr de 431 în secție, iar la terapie intensivă 18 persoane.

De asemenea, există 5.556 persoane carantinate și 87.506 persoane izolate, a mai spus Arafat.

Arafat a mai anunțat că ieri a emis un ordin prin care se suspendă din 24 martie pentru 14 zile internările pentru intervenții chirurgicale care nu sunt urgențe și consultațiile programate în structurile ambulatorii, în public și privat. Motivul acestei măsuri este eliberarea locurilor în spitale pentru ca medicii să nu mai vină zilnic la spital, ci în ture programate. Arafat spune că a solicitat externarea în 48 de ore a tuturor pacienților care nu sunt urgențe, iar medicul decide unde poate limita activitatea pentru a nu expune pacienții și personalul medical. Ordinul are un caracter general și poate fi adaptat pentru fiecare pacient.

Arafat atrage atenția că s-a semnalat scăderea serioasă a donării de sânge. Restul bolilor continuă să existe și au nevoie de sânge, de salvatorii de vieți care sunt donatorii de sânge, așa că Arafat a rugat donatorii de sânge să continue activitatea.

Potrivit secretarului de stat, noaptea trecută și azi IGSU a distribuit 100.000 de măști de nivel înalt de protecție și 15.000 combinezoane.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate
Comments are closed.

Vezi Și

Pachetele de alimente 2024 de la UE înainte de sărbători, doar de ochii lumii, nu toate persoanele eligibile vor primi mult așteptatele ajutoare

Facebook 77 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Pachetele de alimente 2024 de la Un…