Acasă Actualitate Panică, cozi la pompă în mai multe orașe din țară, preț record la carburanți la o benzinărie din România: 11,10 lei pe litru

Panică, cozi la pompă în mai multe orașe din țară, preț record la carburanți la o benzinărie din România: 11,10 lei pe litru

0
0
595

Preț record la o benzinărie din România, unde prețul a ajuns la un nivel astronomic, miercuri: 11,10 lei pe litru, atât la benzină cât și la motorină.

Este vorba despre o benzinărie din Beiuș, unde prețul inițial era de 9 lei, apoi a crescut la 11,10 lei, tot miercuri. La scurt timp, oamenii au început să facă cozi la celelalte benzinării din localitate.

Poprietarul benzinăriei ar fi motivat prețul foarte mare prin faptul că lotul de combustibil ar fi fost achiziționat la un preț foarte mare.

După amiază, în mai multe stații de carburanți din oraș s-a sistat vânzarea benzinei, motivul oficial oferit clienților fiind acela că ”nu funcționează sistemul”.

Cozi imense la benzinăriile din Alba, din cauza scumpirilor la carburanți: Șoferii se pregătesc de ce e mai rău.

Valul de scumpiri din sectorul carburanților a creat un sentiment de panică în rândul șoferilor, mulți dintre ei alegând să se încoloneze la pompe, pentru a-și face un ultim plin până la vremuri mai negre.

Acest fenomen nu a ocolit nici județul Alba, unde un cititor ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției o poză și o filmare cu o astfel de coloană de mașini, la o benzinărie din Șard.

Prețurile la carburanți continuă să crească, iar pentru ziua de joi, 10 martie, este anunțată o scumpire record. Reprezentanții Agenției Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au emis o notă prin care anunță că au stabilit prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard.

Potrivit prețurilor maxime stabilite de ANRE, prețul la motorină va crește cu aproape doi lei, iar la benzină cu 99 de bani.

Explicația Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică:

Evoluțiile economice regionale generate de situația din Ucraina au un impact semnificativ asupra prețurilor la petrol și produselor derivate din acesta. Doar în primele 8 zile ale lunii curente cotațiile Platts s-au majorat cu 278 $/tona la benzină și 529 $/tona la motorină, ceea ce reprezintă cea mai accelerată creștere înregistrată pe piața produselor petroliere. O asemenea evoluție într-o perioadă atât de scurtă nu a mai existat. Acest fapt generează o majorare fără precedent a prețurilor la carburanți, în special în statele precum Republica Moldova, care nu au producție proprie și importă 100% din cantitățile necesare de produse petroliere.

Totodată, în Republica Moldova mecanismul existent de reglementare de către stat a prețurilor de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei de tip standard atenuează salturile bruște și nu permite companiilor petroliere să intervină în procesul de stabilire a prețurilor prin majorări nejustificate.

Europarlamentarul Rareş Bogdan spune, însă, că situaţiile unde preţul la pompă a sărit de 11 lei sunt izolate, şi îi roagă pe români să nu intre în panică.

Nu intrați în panică! Deși prețurile la carburanți sunt inacceptabil de mari la tot ce depășește 6 lei, ce s-a întâmplat la câteva stații Mol din Bihor și un mic operator privat reprezintă cazuri izolate. Nu este o realitate generală care să vă facă să intrați în panică! Situația de la granița de Vest a României, nici acolo peste tot, este generată de raționalizarea consumului în Ungaria, unde stațiile de benzină nu mai stau deschise decât 4 ore pe zi. Prețurile sunt, 7.60, 7.80, respectiv 7.99, NU au sărit de 8 lei, nicidecum nu au ajuns la 11 lei, respectiv la 11.20 decât în câteva stații din rețeaua Mol din Bihor si la un operator privat mic, cu doar 2 stații aflate pe graniță.

Vă rog din suflet, fiți responsabili, NU intrați în panică! Aveți incredere! România este protejată și sigura. Nu întrați în jocul celor care doresc destabilizarea României!„, a scris Rareş Bogdan pe Facebook.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate
Comments are closed.

Vezi Și

CSAT a dispus azi măsuri de întărire a Armatei în noul context al războiului: ”Securitatea României continuă să fie amenințată de atacurile Rusiei”

CSAT a decis ”măsuri de întărire a Forțelor Armate, inclusiv prin asigurarea cadrului lega…