
Industria HoReCa a intrat în grevă, după ce Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a extins lista judeţelor în cazul cărora sunt instituite restricţii de funcţionare pentru terase, cluburi şi baruri.
În 17 judeţe din ţară, barurile şi terasele sau orice altă activitate care presupune servirea de produse alimentare sau băuturi alcoolice sau non-alcoolice îşi vor putea începe programul de la ora 6.00 și vor trebui să închidă la miezul nopții. Jocurile de noroc din 14 judeţe vor avea același program.
În urmă cu două săptămâni, cei din industria HoReCa au trimis o scrisoare către Guvern prin care aminteau faptul că în celelalte ţări ale Uniunii Europene, restaurantele au fost deschise atât în interior cât şi în exterior. Aceştia spun că această măsură ar trebui luată şi în ţară, dat fiind faptul că redeschiderea teraselor nu a dus la o creştere masivă a cazurilor de infectare cu coronavirus.
Activitatea tuturor teraselor din România este oprită, Miercuri 19 Septembrie între orele 17.00 și 18.00 și mai apoi, dacă guvernul înțelege să nu reglementeze situația, urmează o grevă generală pe termen nelimitat.
Organizația patronală HORA protestează astăzi, timp de o oră, prin suspendarea activității reprezentanților sectorului HoReCa. Nemulțumirile sunt legate de menținerea restricțiilor în acest domeniu, ceea ce va însemna pentru mulți falimentul dacă nu se vor lua, în scurt timp, alte decizii. Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) nu participă la protest, dar cere în continuare Guvernului să permită activitatea restaurantelor în spațiile interioare și să găsească o metodă de a deconta cheltuielile pe care fiecare le-a făcut pentru combaterea răspândirii SARS-CoV-2.
Deși nu au aceeași viziune și nu protestează împreună, cele două asociații patronale arată că Guvernul nu a luat în considerare solicitările lor, în vederea redresării economice. ”La protest vor participa atât angajații, cât și partenerii industriei. Recurgem la această soluție deoarece numeroasele apeluri făcute de HORA la adresa Guvernului au rămas fără răspuns, iar responsabilitatea pe care o avem față de angajații noștri nu ne poate lăsa nepăsători”, anunță reprezentanții organizației patronale respective. Aceștia subliniază faptul că, înainte de criza COVID-19, în industria ospitalității activau 40.000 de societăți comerciale cu capital 100% românesc, cu o cifră de afaceri de 5 miliarde de euro, cu circa 400.000 de angajați, reprezentând 10% din numărul total al angajaților care activează în sectorul privat.
Se cere deschiderea restaurantelor:
Fără a participa la protestul organizat de HORA, FPTR, din care fac parte foarte multe hoteluri și restaurante din România, cere Guvernului măsuri imediate pentru relansarea economică. ”Nu trebuie să facem confuzia între terasele și restaurantele care au respectat cu strictețe măsurile de prevenire a răspândirii viruslui și cluburile în care s-au aplicat amenzi”, a declarat, pentru Jurnalul, Nicolae Istrate, vicepreședinte FPTR. ”Noi cerem Guvernului să deconteze cheltuielile enorme pe care toți le-am avut, în această perioadă, pentru a asigura condițiile impuse prin lege. Al doilea lucru extrem de important este să se permită repornirea activității în sălile interioare ale restaurantelor, pentru a salva industria ospitalității”.
”Restaurantele trebuie să-și reia activitatea de servire în interior. Membrii Guvernului trebuie să se gândească la lunile de toamnă și de iarnă, când la terase clienții ar fi mai expuși la îmbolnăvire, mai ales cei care fac tratamente balneo, din cauza temperaturilor scăzute”.
Nicolae Istrate, vicepreședinte FPTR.
