Acasă Actualitate Praf în ochi, Guvernul Ciucă a aprobat legea anti-speculă, în ce măsură vor putea ”autoritățile” să intervină pentru a corecta prețurile

Praf în ochi, Guvernul Ciucă a aprobat legea anti-speculă, în ce măsură vor putea ”autoritățile” să intervină pentru a corecta prețurile

0
188

Guvernul a adoptat astăzi, legea speculei care prevede amenzi pentru cei care umflă nejustificat prețurile. Asta după ce benzinarii au participat la o şedinţă împreună cu premierul Nicolae Ciucă, în privința preţurilor uriașe de la pompă.

Lista va fi întocmită la recomandarea Ministerului Economiei şi a altor instituţii care au competenţă în materie, în funcţie de criză și va permite autorităților să intervină și să corecteze, în timp real, comportamentele inadecvate ale comerciaţilor sau a prestatorilor de bunuri şi servicii.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru:

Această ordonanță de urgență este, practic, un cadru în baza căruia Guvernul României urmează să intervină în situațiile în care identifică produse esențiale ale căror prețuri cresc nejustificat sau sunt măsuri de distorsionare a pieței, care necesită intervenții ulterioare. ANAF desemenea are un rol în acest proces prin identificare acestor distorsiuni ale pieței și care urmează după aceea să colaboreze cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului atunci când consumatorii finali sunt afectați sau cu Consiliul Concurenței prin punerea la dispoziție a informațiilor necesare care ne vor ajuta în finalizarea unor astfel de demersuri.

Vicepreședintele Consiliului Concurenței, Dan Virgil Pascu, a declarat, după ședința de Guvern că, odată cu adoptarea ordonanței, executivul va putea emite ohotărâre, în situații excepționale precum stare de razboi, stare de urgență, alertă, criză, valabilă pentru maxim 6 luni, în care vor fi stabilite produsele în risc speculativ.

Pentru aceste produse/categorii de produse/servicii vor fi interzise:

a) practicarea unor prețuri nejustificat de mari;

b) limitarea producției sau a vânzărilor;

c) acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial.

Pe baza acestei hotărâri, comercianții care vor crește nejustificat prețurile, vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 50 de mii de lei si 500 de mii de lei, pentru persoane juridice, e precizat astăzi Ministrul Economiei, Florin Spătaru. Sancțiunea minimă pentru persoane fizice este de 5500 de lei.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Vezi Și

Republica Moldova și Ucraina, au primit statut de candidat la aderarea în Uniunea Europeană

Consiliul European a decis joi acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE pe…