Acasă Actualitate ”Preşedintele” Iohannis şi premierul Ciucă, discută în ședința CSAT de ”urgență”, despre ameninţarea Rusiei

”Preşedintele” Iohannis şi premierul Ciucă, discută în ședința CSAT de ”urgență”, despre ameninţarea Rusiei

0
308

Şedinţă ”crucială” de ”urgență” azi la Palatul Cotroceni. S-a întrunit Consiliul Suprem de Apărare a Țării, în care ”președintele” Klaus Iohannis și premierul NIcolae Ciucă vor stabili strategia României în cazul unui război. Se discuta şi despre un posibil val de refugiaţi cu care s-ar putea confrunta ţara noastră.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pentru miercuri de la ora 13.00 la Palatul Cotroceni, la care va participa şi premierul Nicolae Ciucă, pentru a discuta despre criza din Ucraina. Pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse subiecte referitoare la situaţia de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

De asemenea, se discută măsuri privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate și creșterea rezilienței.

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană: ”Suntem îngrijoraţi de mobilizarea ameninţătoare de la graniţele Ucrainei. Rusia a îmbrăţişat un tip de politici agresive”.

Secretarul general adjunct al NATO a declarat că Alianţa este în căutarea unei soluţii diplomatice şi politice pentru a detensiona situaţia de la graniţele Ucrainei. Mircea Geoană a subliniat că Rusia a ignorat orice dialog direct cu NATO şi a adoptat o politică extrem de agresivă care pune în pericol securitatea regională.

Acţiunile Federaţiei Ruse, extrem de agresive la adresa Ucrainei şi în general la adresa vecinilor săi, au condus la o situaţie de securitate care este cea mai severă din ultimii 30 de ani. Pentru că este o situaţie cu un risc de securitate ridicat, noi credem la NATO şi e ceea ce facem în mod activ, este să căutăm o soluţie politică şi diplomatică.

Pentru că întotdeauna diplomaţia şi dialogul sunt mai bune decât tensiunea sau conflictul. De aceea, după reuniunea NATO-Rusia de acum câteva zile, pentru prima dată după 2 ani şi jumătate, în pofida insistenţelor repetate pe care le-am făcut la adresa Federaţiei Ruse să vină la masa dialogului cu NATO, am avut acest dialog acum câteva zile.

Pregătim propunerile scrise pe care NATO le va trimite Rusiei. Secretarul general NATO a înaintat o scrisoare către toţi membrii Consiliului, şi Federaţiei Ruse, şi celor 30 de aliaţi, sugerând şi indicând 3 grupuri tematice de subiecte care ar putea să facă subiectul unei discuţii în formatul NATO-Rusia, vom vedea care va fi răspunsul Rusiei”, a declarat Mircea Geoană.

Fost ministru de Externe şi preşedinte al Senatului, Geoană a subliniat că Rusia a devenit în ultimii ani un factor de instabilitate în regiune, iar oficialii NATO s-au arătat îngrijoraţi de ambiţiile expansioniste ale Moscovei.

De altfel, consolidarea prezenţei militare ruse la graniţa cu Ucraina este considerată drept un atentat la adresa securităţii regionale.

Vrem să dăm diplomaţiei o şansă, deşi suntem îngrijoraţi de această mobilizare extraordinară, neobişnuită şi ameninţătoare la toate graniţele Ucrainei. Sperăm ca dialogul să fie calea care să detensioneze situaţia şi să permită un dialog matur şi realist. Federaţia Rusă a îmbrăţişat de ceva timp un tip de politici agresive şi nu putem uita că în 2014 a anexat ilegal şi nelegitim Crimeea, a încurajat şi încă încurajează un război mocnit în Donbass. Nu putem să trecem cu vederea presiunile masive pe care le exercită la adresa altor vecini de-ai săi”, a mai spus secretarul general adjunct NATO, potrivit sursei citate.

Rusia a început exerciţiile militare la graniţa cu Ucraina, cu mii de trupe şi zeci de avioane de război. Acţiunile au loc după ce Kremlinul a acuzat Washingtonul de „escaladarea tensiunilor”, prin pregătirea unui contingent de soldaţi care ar putea pleca în Europa pe fondul temerilor că Moscova va invada Ucraina.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Vezi Și

Sorin Oprescu, fostul primar general al Capitalei, ar fi fost localizat în Atena și reținut, acesta are de ispășit abuziv, 10 ani de închisoare

Fostul primar al Capitalei nu va sta mult departe de braţul legii, fiind, se pare, prins l…