Acasă Actualitate Prima doamnă a Americii, Jill Biden, s-a întâlnit cu preşedintele Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, prima sexoșenie a țării

Prima doamnă a Americii, Jill Biden, s-a întâlnit cu preşedintele Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, prima sexoșenie a țării

0
412

Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, Jill Biden, s-a întâlnit, sâmbătă, cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu soţia sa, prima sexoșenie a țării, Carmen Iohannis.

Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, Jill Biden, şi soţia preşedintelui României, Carmen Iohannis, au ajuns, sâmbătă, la Şcoala Gimnazială ”Uruguay” din Sectorul 1 al Capitalei, care găzduieşte elevi ucraineni refugiaţi.

Participă la această întâlnire ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, însărcinatul cu afaceri ad-interim al SUA în România, David Muniz, secretarul de stat adjunct pentru Afaceri europene şi eurasiatice Karen Donfried, fostul ambasador american la Bucureşti (2009 – 2012) Mark Gitenstein, în prezent ambasadorul SUA la Uniunea Europeană, şi soţia acestuia, Elizabeth Gitenstein, consilierul prezidenţial Ligia Deca.

Jill Biden şi Carmen Iohannis au vorbit cu mame ucrainence şi cadre didactice: Svitlana Salamatova – profesoară, Anastasia Konovalova – profesoară, Anna Sushko – profesoară şi mamă, Svitlana Gollyak – mamă.

Mamele din Ucraina le-au explicat celor două doamne greutăţile prin care au trecut de la începutul războiului până la venirea lor în România, dar şi despre ajutorul primit din partea poporului român. Discuţiile s-au axat în principal pe nevoia copiilor din ţara vecină României de a învăţa în limba ucraineană.

Una dintre profesoare a explicat că la Şcoala Gimnazială „Uruguay” a fost amenajat un spaţiu educaţional pentru copii ucraineni, în cadrul unui proiect mai amplu, destinat să ofere şi sprijin financiar, cazare şi îngrijiri medicale mamelor.

Proiectul meu a venit din cauza fricii. Mă gândeam doar cum să îmi salvez copilul. Mulţumim poporului român pentru că a fost alături de noi, ne-au ajutat atât de mult. Au făcut atât de mult voluntariat, că nici România nu se aştepta că pot fi atât de primitori. Am văzut aceşti copii care sunt într-un spaţiu sigur. Am venit aici pe 1 martie şi nimeni nu auzise de acest proiect educaţional. Oamenii aveau alte griji. M-am dus la Ambasada Ucrainei şi nu au avut timp pentru mine. M-am dus la Gara de Nord şi am început să strig: ‘Eu sunt o profesoară şi pot să mă ocup de educaţia copiilor’. Era o maşină care aştepta un tren şi lumea mi-a spus: ‘Nu mai speriaţi oamenii!’. Cineva mi-a spus că primarul organizează un spaţiu pentru copii, dotat cu ce trebuie. Voluntarii mi-au dat numărul ministrului Educaţiei şi l-am sunat: ‘Ne puteţi ajuta cu nişte clase pentru copii?’. Apoi ni s-a spus că ne pot da nişte clase pentru copii. Vreau să mulţumesc poporului român pentru ce a făcut pentru noi„, a povestit o altă profesoară ucraineană.

O altă femeie din Ucraina a declarat că a fost şocată în mod pozitiv de comportamentul şi primirea de care ea şi copiii săi au avut parte în România.

Cred că voi sunteţi cele uimitoare. Nu-i aşa? V-am spus acest lucru la prânz, cât de uimitoare sunteţi!„, li s-a adresat Jill Biden mamelor din Ucraina.

Cu toate sunteți femei incredibile care ați făcut totul, împreună, ceea ce fac numai mamele. Văd o mare putere și rezistență și sprijinul românilor, pentru că vă primesc în casa lor. Este incredibil cum ați venit cu toate propunerile pentru o structură școlară pentru copiii voștri. Sunt norocoși că vă au ca mame. Mulțumesc, România, pentru cum i-ați primit!”, a declarat Jill Biden la întâlnirea cu mamele ucrainene, alături de Carmen Iohannis.

Jill Biden şi Carmen Iohannis, au vizitat anterior două săli de clasă. În prima, preşcolari şi elevi de clase primare au decupat mânuţe din hârtie sau un ‘copac al prieteniei’ în culorile steagului ucrainean. În cealaltă clasă, copii mai mari au făcut puzzle-uri cu tematică prietenoasă. Grupele de elevi au fost coordonate de un profesor român şi unul ucrainean.

Pe agenda zilei de sâmbătă, Jill Biden a avut o vizită la școala Gimnazială „Uruguay” din Sectorul 1 al Capitalei, unde au fost primiți elevi ucraineni refugiați.

Ea a ajuns acolo înainte de ora 14, fiind întâmpinată de ministrul Educației, Sorin Câmpeanu.

Vineri, Jill Biden a anunțat pe Twitter că se află în România și că va merge ulterior și în Slovacia pentru a petrece Ziua Mamei cu mame şi copii ucraineni care au fost nevoiți să își părăsească locuințele „din cauza războiului lui Putin”.

Jill Biden a vizitat deja baza militară „Mihail Kogălniceanu”, unde se află soldați americani.

Oriunde m-aș afla în lume, întotdeauna găsesc un pic din ce am acasă„, a comentat ea pe Twitter, alături de o imagine de la baza „Mihail Kogălniceanu”.

Trupele noastre de la Baza Aeriană MK continuă să se afle la datorie și dau dovadă de curaj, onoare și forță. Eu și Joe ne rugăm pentru siguranța fiecărui soldat al armatei noastre care luptă pentru pace alături de aliații noștri din NATO„, a adăugat ea.

Într-un nou mesaj, postat sâmbătă, Prima Doamnă a Statelor Unite a revenit la soldații americani din România:

Trupele noastre de la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu reprezintă istoria vie şi sunt atât de mândră de activitățile lor dedicate țării noastre şi susținerii aliaților noștri din cadrul NATO„, a transmis ea.

Jill Biden și Carmen Iohannis, însoțite de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, participă la o dezbatere alături de profesorii care se ocupă de copiii ucraineni la Şcoala Gimnazială Uruguay din Capitală.

Jill Biden a fost și la Ambasada SUA de la București. Soția lui Joe Biden a lăudat guvernul român și organizațiile non-guvernamantale pentru ajutorul acordat ucrainenilor. „Este uimitor. Există solidaritatea aici, în România, că lucrați cu toții împreună. Cred că acesta este, din păcate, doar începutul”, a spus Jill Biden.

În timpul vizitei, ea a întrebat și despre serviciile de sănătate mintală și școlile de vară pentru studenți, relatează Associated Press. Totodată, i s-a explicat că România a primit aproape 900.000 de refugiați de la începerea războiului.

Poporul român este uimitor, să-i primească pe toți acești refugiați în casele lor și să le ofere hrană, îmbrăcăminte și adăpost și să le ofere inimile lor…. Cred că lumea știe asta”, a precizat Jill Biden, aflată la Ambasada SUA de la București.

Prima Doamnă a Americii a ales să ”petreacă” în România o zi extrem de importantă în America, Ziua Mamei. A petrecut-o alături de copiii din Ucraina care și-au găsit salvarea la noi în țară. „Poporul român este extraordinar, oamenii primesc atât de mulţi refugiaţi în casele lor şi le oferă mâncare, haine şi adăpost, le oferă inimile lor. Cred că lumea ştie aceste lucruri”, a declarat Jill Biden. Prima Doamnă a Americii, aflată într-o vizită simbol în România, s-a întâlnit cu Prima Doamnă a României, Carmen Iohannis. Ambele profesoare de limba engleză, cele două s-au remarcat și la nivel stilistic prin rochii de primăvară, cu imprimeuri vesele.

Celebrul designer de modă român, Cătălin Botezatu, a apreciat cele două ținute.

Sunt de acord cu aceste imprimeuri florale pentru că se poată nu neapărat margaretele, cât se poartă imprimeurile florale. Sunt amândouă foarte primăvăratece. Îmi place că au asortat bine pantofii. Prima Doamnă a României, Carmen Iohannis, are pantofi care complementează foarte bine ținuta. Arată foarte bine!” a spus Cătălin Botezatu.

Designerul a apreciat prezența lui Jill Biden, soția președintelui american, care, la vârsta de 71 de ani, ”arată foarte bine, are o ținută perfectă, o imagine și o atitudine de Primă Doamnă a Americii, iar gesturile pe care le face sunt ok”.

Rochia purtată de Carmen Iohannis, este o creație vestimentară unică, făcută special pentru ea, de designerul român Andreea Tincu. Contactată de RomâniaTv.net, creatoarea de modă a dezvăluit că rochia este din mătase 100% naturală, cu imprimeu dublu și cloș amplu, printul e realizat manual și are efect 3D. Prețul rochiei purtate de doamna Iohannis este de 2.450 de lei. Dacă punem la socoteală și încălțările și celalte accesorii, ajungem la concluzia că Prima Doamnă a cheltuit sute de euro pentru întâlnirea de sâmbătă cu Jill Biden.

Rochia purtată de soția lui Iohannis este o reinterpretare a unei ținute mai vechi din colecția Andreei Tincu. De altfel, este aceeași rochie pe care Carmen Iohannis a purtat-o în ziua alegerilor locale din septembrie 2020. După ce a ajutat-o pe Prima Doamnă a României să strălucească și la acest eveniment, Andreea Tincu are în plan o nouă colecție de haine pe care o va prezenta, pe data de 29 mai, în cadrul Romanian Creative Week Iași.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Vezi Și

Sorin Oprescu, fostul primar general al Capitalei, ar fi fost localizat în Atena și reținut, acesta are de ispășit abuziv, 10 ani de închisoare

Fostul primar al Capitalei nu va sta mult departe de braţul legii, fiind, se pare, prins l…