Şedinţa de urgenţă de la Guvern s-a încheiat. Oficialii au anunţat ce restricţii se vor introduce în România, după ce au fost confirmate două cazuri de infectare cu tulpina Omicron.
Premierul Nicolae Ciucă i-a chemat pe Ministrul Sănătăţii, şeful DSU şi pe alţi oficiali implicaţi în rezolvarea crizei sanitare.
Nicolae Ciucă a anunţat încă de aseară că va dispune primele măsuri pentru a limita răspândirea virusului.
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a făcut declaraţii după ședința convocată duminică de premier, după confirmarea primelor două cazuri de infectare cu tulpina Omicron.
Rafila: „Persoanele nevaccinate intră în carantină când vin în ţară„.
„Persoanele nevaccinate sau care n-au trecut prin boală urmează sa fie carantinare timp de 10 zile. Daca persoanele nevaccinate şi care nu au trecut prin boală nu prezintă test PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătorie, vor intra in carantina timp de 14 zile„, a declarat Alexandru Rafila.
Pentru limitarea răspândirii variantei Omicron, persoanele care vin din afara UE în România vor trebui să prezinte un test PCR făcut cu cel puțin 48 de ore înainte.
România va introduce formularul de localizare a pasagerilor, pentru toți pasagerii care intră în țară, din 20 decembrie.
Măsurile au fost anunțate de ministrul Sănătății Alexandru Rafila și secretarul de stat Raed Arafat.
Aşadar, persoanele din afara UE care nu sunt vaccinate vor intra în carantină timp de 10 zile.
Persoanele care vin din spațiul UE vor trebui să prezinte certificatul verde, iar persoanele nevaccinate care vin din zona roșie intră in carantină timp de 10 zile. Persoanele nevaccinate și care nu prezintă un test făcut cu 72 de ore înainte intră în carantină 14 zile, a anunțat ministrul Sănătății Alexandru Rafila.
Arafat: „Cine intră în ţară trebuie să completeze formularul de localizare„.
Formularul de localizare a pasagerilor va trebui completat de toate persoanele care intră în România, din UE sau din afara uniunii.
Introducerea formularului va fi precedată de o stategie de comunicare, a anunțat Raed Arafat.
„Formularul de localizare a pasagerului sau PLF, este deja implementat în foarte multe ţări, mai ales la intrarea în aeroporturi şi unde, persaoanele care călătoresc trebuie să îl completeze înainte să călătorească, să îl aibă şi să îl prezinte la graniţă pentru a putea identifica persoana unde este, dacă există o problemă de contact, să poată imediat să fie localizată persoana respectivă şi contactată. Acest formular urmează să fie implementat începând cu data de 20 decembrie şi se va elabora şi o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare pentru a pregăti oamenii pentru folosirea acestui formular„, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.
Pentru creșterea numărului de persoane vaccinate, Guvernul va face apel la autoritățile locale și va înființa centre mobile de vaccinare care vor merge în zonele rurale unde există doritori.
Luni CNSU va discuta noile măsuri, urmând a fi apoi supuse votului, a precizat serteraul de stat Raed Arafat.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat după o întrebare ce făcea referire la măsurile de sărbători și petrecerile în stradă din noaptea de Revelion că „subiectul va fi dezbătut și adoptat din punct de vedere legislativ probabil în cursul acestei săptămâni, dar nu putem intra în astfel de detalii.”
„Indiferent de cum va fi, dacă oamenii vor să facă petreceri în stradă, ceea ce este firesc în această perioadă, rugămintea este să înțeleagă că, – chiar dacă incidența este sau va fi mică -, trebuie să țină cont de faptul că utilizarea corectă a măștii de protecție în spații aglomerate, inclusiv în timpul acestor petreceri, este obligatorie. Avem o presiune suplimentară cauzată de această tulpină, Omicron.„, a spus Rafila.
„Noi nu recomandăm să existe evenimente cu un număr mare de persoane și aglomerații. Dar dacă acest lucru se întâmplă sau se va întâmpla și cadrul legal va permite, trebuie ca totul să fie desfășurat în siguranță. (…) Să nu creadă că o incidență scăzută reprezintă un element de nerespectare a unor reguli, ci dimpotrivă, înseamnă un element de păstrare a incidenței scăzute și de păstrare a vieții cât mai aproape de realitate.”, a continuat ministrul Sănătății.
Întrebat dacă există posibilitatea ca la ora 00:00, de Revelion, oamenii să nu poată ieși în stradă, să sărbătorească, Alexandru Rafila a răspuns că vom discuta acest lucru, dar vă dați seama că nu vor fi luate măsuri stupide, care să facă – de exemplu – imposibilă întoarcerea în timp util la domiciliu.„