Acasă Actualitate Proiectul privind certificatul verde obligatoriu pentru angajaţi, amânat cel puţin o săptămână, Cîțu vrea ca toţi nevaccinații să își plătească singuri testele

Proiectul privind certificatul verde obligatoriu pentru angajaţi, amânat cel puţin o săptămână, Cîțu vrea ca toţi nevaccinații să își plătească singuri testele

0
184

Proiectul de lege prin care certificatul verde COVID devine obligatoriu la locul de muncă se amână din nou. Premierul interimar Florin Cîţu nu susţine propunerea făcută de PSD ca persoanele care nu s-au vaccinat anti-COVID să se poată testa timp de 60 de zile, iar costul testelor să fie acoperit de la buget. „Nevaccinații să își plătească singuri testele„, a spus Florin Cîțu.

Proiectul de lege privind certificatul verde COVID obligatoriu la locul de muncă nu va fi votat nici săptămâna aceasta în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Deputaţii urmează să se pronunţe asupra acestei iniţiative controversate, în condiţiile în care aceasta a fost respinsă de Senat.

Şedința Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților a fost amânată luni, iar proiectul nu a primit aviz, astfel că nu poate fi votat în plen.

Preşedintele Comisiei de Sănătate, liberalul Nelu Tătaru, a anunţat că parlamentarii PNL nu vor vota amendamentul PSD privind testarea covid pe banii statului timp de 60 de zile. „Statul oferă vaccinul gratuit”, a spus Nelu Tătaru.

În decizia de astăzi de la grupul parlamentar PNL de la Camera Deputaţilor s-a votat ca noi grupul parlamentar al PNL să ne abţinem la acest amendament. Considerentele sunt că statul oferă vaccin gratuit, testarea să se facă contracost”, a afirmat Nelu Tătaru, precizând că aşteaptă de la Ministerul de Finanţe impactul financiar.

Cu cât întârziem adoptarea certificatului vedre cu atât va scădea campania de vaccinare. Sunt şase comisii raportoare la acest proiect de lege. Noi vom avea un raport preliminar mâine sau poimâine în care vom putea evalua şi amendamentele şi vom vedea şi votul în comisie”, a arătat el.

Potrivit lui Tătaru, cel mai probabil miercuri va avea loc şedinţa de plen în care să fie adoptat certificatul verde.

Certificatul verde se acordă:

– în cazul persoanelor vaccinate împotriva SARS CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
– persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS CoV-2;
– celor care au un rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecția cu virusul SARS CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului Sănătății;
– celor care au anticorpi, testul serologic este valabil pentru 60 de zile;

Certificatul verde va fi obligatoriu pentru toți angajații de la stat și privat:

– angajații din domeniul public vor avea testele decontate de stat în limita a 10 teste/lună, pentru o perioadă de maximum 2 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi;
– persoanele scutite de vaccinare vor avea testele plătite de către angajator și decontate de stat;
– angajaților care nu au certificat verde li se suspendă activitatea pentru 30 de zile, suspendare care poate fi prelungită fără plata drepturilor salariale; suspendarea încetează în momentul prezentării – certificatului verde sau dacă persoana se vaccinează;

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a precizat că obligativitatea certificatului verde COVID pentru angajaţi pe o anumită perioadă de timp poate reduce presiunea asupra sistemului sanitar.

În condiţiile date, pentru o anumită perioadă definită de timp e nevoie de acest certificat ca să reducem presiunea din sistemul sanitar, pentru că aici ne uităm la cifre, la matematică. Observăm, în mod clar, când ne uităm la statele membre care, chiar dacă au un număr de infecţii ridicat, au presiune mult redusă asupra spitalelor, asupra sistemului sanitar şi, de departe, un număr de decese mult redus. Asta arată că certificatul sanitar, certificatul verde introdus, care nu înseamnă doar vaccinare, dar care stimulează vaccinarea voluntară, poate să fie o soluţie”, a declarat Dacian Cioloş.

Florin Cîţu, preşedintele PNL, a anunţat vineri că nu este de acord cu propunerea făcută de PSD ca persoanele care nu s-au vaccinat anti-COVID să se poată testa timp de 60 de zile, iar costul testelor să fie acoperit de la buget.

Cei care nu s-au vaccinat trebuie să se testeze, dar nu pe banii celor de la buget. (…) Eu nu sunt de acord. PNL nu e de acord ca principiu pentru cei care nu se vaccinează să fie testaţi pe costurile celorlalţi cetăţeni care sunt vaccinaţi. Mi se pare inadmisibil. Vaccinul e gratuit în România azi, ca principiu. Haideţi să găsim o formă. Cei care s-au vaccinat azi nu e normal să-i punem să plătească pentru testele celor care nu s-au vaccinat. Mi se pare inadmisibil”, a declarat Florin Cîţu, liderul PNL.

Săptămâna trecută, partidele parlamentare au ajuns la un acord cu privire la legea care introduce obligativitatea certificatului verde COVID-19. Legea este susţinută de PNL, PSD şi USR.

Deputatul Alexandru Rafila a declarat, joi, după discuţiile cu PNL, pe capitolul de Sănătate din programul de guvernare, să s-a discutat despre accesul extins la testare, putându-se înfiinţa peste 1.000 de centre de testare. Despre testarea gratuită timp de 60 de zile, în regim gratuit, a românilor care merg la locul de muncă, în sistemul de stat, Rafila a precizat că este o măsură pe o perioadă limitată de timp şi a arătat că vaccinarea este singura soluţie pentru a evita valul 5 al pandemiei de COVID-19.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Vezi Și

Discurs de Ziua Națională a României, de la primul ipocrit al țării, românii ținuți departe de jandarmi

”Președintele” Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 1 decembrie 2021, la Palatul Cotroceni…