Acasă Actualitate Republica Moldova și Ucraina, au primit statut de candidat la aderarea în Uniunea Europeană

Republica Moldova și Ucraina, au primit statut de candidat la aderarea în Uniunea Europeană

0
87

Consiliul European a decis joi acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova. Liderii UE au decis să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat oficial la aderarea la Uniunea Europeană, a anunţat Preşedintele Consiliului European Charles Michel.

Anunțul a fost făcut pe Twitter de Charles Michel, președintele Consiliului European.

Am căzut de acord. Consiliul European tocmai a decis să acorde statut de candidat Ucrainei și Moldovei. Un moment istoric. Este un pas extrem de important pe drumul vostru către UE”, a scris Charles Michel. Acesta a adresat felicitări președinților Volodimir Zelenski și Maia Sandu, dar și popoarelor ucrainean și moldovean.

Consiliul European a decis să recunoască perspectiva europeană a Georgiei și este pregătit să acorde statutul de candidat după ce vor fi abordate prioritățile restante, a mai anunțat Charles Michel.

Ursula von der Leyen: ”Astăzi este o zi bună pentru Europa”:

Uniunea Europeană a aprobat cererea Ucrainei de a deveni țară candidată pentru admiterea în blocul de 27 de națiuni. Liderii UE reuniți la Bruxelles au urmat recomandarea Comisiei Europene, care a fost făcută vineri, 17 iunie.

Ucraina a căutat să adere la UE încă de la „revoluția portocalie” din 2004 și, mai accentuat, de la protestele de la Maidan din 2013-2014. În așteptarea unui rezultat pozitiv, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a spus:””Este ca și cum ai intra în lumină din întuneric”.

Ambasadorul Ucrainei la UE, Vsevolod Chentsov, a spus că mișcarea va marca „un semnal pentru Moscova că Ucraina, precum și alte țări din fosta Uniune Sovietică, nu pot face parte din sferele de influență ruse”, potrivit The Guardian.

Mișcarea vine la doar o zi înainte de aniversarea a patru luni de cand președintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina pentru ceea ce Rusia a insistat că nu este un război, ci o ”operație militară specială”.

Procesul de aderare la UE poate fi lung. Până astăzi, lista oficială a țărilor candidate includea Albania, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Turcia. Turcia a câștigat statutul de candidat în 1999, Republica Macedonia de Nord în 2005.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris joi pe Twitter: ”Astăzi este o zi bună pentru Europa”.

”Această decizie ne întărește pe toți. Întărește Ucraina, Moldova și Georgia, în fața imperialismului rus. Și întărește UE”, a adăugat ea, referindu-se la aprobările cererilor Moldovei și Georgiei pentru candidatura la aderare”.

Reacția președintelui Klaus Iohannis, pe Twitter:

O realizare istorică astăzi, când Consiliul European acordă statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova. A ajuns la această decizie excepțională în urma unui sprijin puternic și a unor demersuri intense din partea României. Acordând, de asemenea, perspectiva europeană Georgiei cu pași importanți înainte.

Această decizie aduce speranță și încredere în viitorul Uniunii Europene pentru oamenii din aceste țări și o mare responsabilitate pentru liderii lor. România este pregătită să continue să susțină Ucraina, Republica Moldova și Georgia pe drumul lor european”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Vezi Și

Purtătorul de cuvinte al Guwernerului, Dan Cărbunaru: ”Compensarea cu 50 de bani a prețurilor la carburanți, va continua până la sfârșitul lunii septembrie”

Guvernul României a aprobat la sfârșitul lunii iunie reducerea prețului la carburanți cu 5…