Acasă Actualitate ”România Normală” alături de alți lideri europeni, susţine aderarea Ucrainei la NATO, Iohannis: ”Susținem ferm decizia NATO privind aderarea Ucrainei”

”România Normală” alături de alți lideri europeni, susţine aderarea Ucrainei la NATO, Iohannis: ”Susținem ferm decizia NATO privind aderarea Ucrainei”

0
337

”România Normală” alături de alți lideri europeni, susţine aderarea Ucrainei la NATO. Preşedintele Klaus Iohannis: „Susținem Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei”.

Președintele Klaus Iohannis a postat, astăzi, pe Twitter, o declarație semnată împreună cu președinții statelor din Europa centrală și de est, în care reiterează „decizia luată la Summit-ul NATO de la Bucureşti din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei”.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, un punct de vedere comun cu liderii statelor Europei Centrale și de Est, prin care își arată susținerea pentru aderarea Ucrainei la NATO.

Noi, președinții Europei Centrale și de Est, țări ai căror lideri au vizitat Kievul în timpul războiului și au fost martori cu ochii lor la efectele agresiunii ruse, nu putem rămâne tăcuți în fața încălcării flagrante a dreptului internațional de către Federația Rusă și, prin urmare, transmitem următoarele: Reiterăm sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei„, au transmis liderii în declarația comună transmită de Administrația Prezidențială.

Nu recunoaștem și nu vom recunoaște niciodată încercările Rusiei de a anexa vreun teritoriu ucrainean. Suntem ferm în sprijinul deciziei Summit-ului NATO de la București din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei. Susținem Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei, cerem Rusiei să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate și încurajăm toți Aliații să-și mărească substanțial ajutorul militar acordat Ucrainei. Toți cei care comit crime de agresiune trebuie trași la răspundere și aduși în fața justiției„, se mai arată în comunicat.

Susținem Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei, cerem Rusiei să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate și încurajăm toți Aliații să-și mărească substanțial ajutorul militar acordat Ucrainei.

Toți cei care comit crime de agresiune trebuie trași la răspundere și aduși în fața justiției„, se arată în declaraţia comună semnată de Klaus Iohannis, Miloš Zeman (preşedintele Cehiei), Alar Karis (preşedintele Estoniei), Egils Levits (preşedintele Letoniei), Gitanas Nausėda (preşedintele Lituaniei), Stevo Pendarovski (preşedintele Macedoniei de Nord), Milo Đukanović (preşedintele Republicii Muntenegru), Andrzej Duda (preşedintele Poloniei) şi Zuzana Čaputová (preşedintele Slovaciei).

Declarația le aparține lui Klaus Iohannis, Președintele României, Miloš Zeman, președintele Republicii Cehe, Alar Karis, președintele Republicii Estonia, Egils Levits, președintele Republicii Letonia, Gitanas Unborn, președintele Republicii Lituania, Stevo Pendarovski, președintele Republicii Macedonia de Nord, Milo Đukanović, președintele Republicii Muntenegru, Andrzej Duda, președintele Republicii Polone, Zuzana Čaputová, președintele Republicii Slovace.

Semnatarii declaraţiei cer Rusiei să își retragă imediat trupele din toate teritoriile ocupate.

Statele membre NATO au convenit la summit-ul de la București, organizat în 2008, că Ucraina și Georgia vor deveni membre ale Alianței și că pot începe procedura de aplicare la statutul de membru (Membership Action Plan – MAP).

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Vezi Și

Declarația în cinci puncte adoptată la ministeriala NATO de la București: „Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru acest război”

Declarația în cinci puncte adoptată la ministeriala NATO de la București: „Rusia poa…