Acasă Actualitate România va fabrica rachete interceptoare SkyCeptor, la Ploieşti, ”autoritățile” au semnat memorandumul cu Raytheon Missiles & Defense

România va fabrica rachete interceptoare SkyCeptor, la Ploieşti, ”autoritățile” au semnat memorandumul cu Raytheon Missiles & Defense

0
119

Compania Naţională Romarm, Electromecanica Ploieşti şi Raytheon Missiles & Defense au semnat miercuri un memorandum prin care se angajează că vor fabrica rachete interceptoare SkyCeptor în România.

SkyCeptor e un interceptor cu rază lungă de acţiune care are costuri reduse şi este dezvoltat pentru a apăra împotriva rachetelor balistice şi de croazieră

Conflictul militar de la graniţa României ne-a demonstrat că dezvoltarea de parteneriate de tip public-privat cu industria de apărare între statele NATO şi ale Uniunii Europene reprezintă structura pe care industria de apărare trebuie să funcţioneze pe termen lung”, a afirmat ministrul Economiei, Florin Spătaru, miercuri dimineaţă, la Ploieşti, în cadrul ceremoniei de semnare a memorandumului de înţelegere între Compania Naţională Romarm S.A., Electromecanica S.A. şi Raytheon Missiles & Defense, desfăşurată la sediul Electromecanica Ploieşti.

Memorandumul este doar un prim pas în dezvoltarea parteneriatului strategic pe termen lung între Electromecanica Ploieşti, Romarm şi Raytheon, a adăugat ministrul Economiei.

Mai sunt câţiva paşi pe care trebuie să-i facem astfel încât producţia să înceapă cât mai curând posibil.

Producţia înseamnă şi investiţii din partea română şi ceea ce l-am asigurat pe directorul Electromecanica şi directorul general al Romarm e că Ministerul Economiei este hotărât să investească, să aloce bani pentru dezvoltarea acestei capabilităţi astfel încât România să se poziţioneze atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, ca un furnizor stabil şi ca un furnizor de încredere în acest domeniu. Utilizarea acestor rachete în conflictul din Ucraina, cu siguranţă nu putem să discutăm de aşa ceva pentru că un astfel de proces va dura”, a mai afirmat Florin Spătaru.

Acesta a explicat, după semnarea memorandumului, că rachetele interceptoare vor fi livrate pe piaţa internă şi pe cea externă.

Mă aştept ca în cel mai scurt timp să avem o colaborare funcţională, un parcurs pe termen lung şi o strategie pe dezvoltare a celor două companii care să vină în sprijinul strategiei de apărare a României, dar de asemenea să vină în sprijinul poziţionării României ca un furnizor strategic în Europa şi în mediul internaţional de echipament militar”, a adăugat Florin Spătaru.

La rândul său, Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a afirmat că şi-ar dori ”multiplicat de sute de ori” un eveniment precum cel de miercuri de la Ploieşti, în care România nu doar achiziţionează armament, ci şi semnează memorandumuri prin care se valorifică ”inteligenţa” românilor şi infrastructura din domeniul apărării.

Sunt foarte bucuros să particip, în calitate de beneficiar, la un eveniment pe care l-aş vrea multiplicat de zeci de ori, de sute de ori: acela în care, ca Minister al Apărării Naţionale, nu semnăm doar contracte de achiziţii, ci semnăm şi memorandumuri, suntem prezenţi la semnarea unor memorandumuri prin care aducem tehnologie în România şi, pe de altă parte, încercăm să valorificăm inteligenţa românească şi infrastructura noastră din industria de apărare. (…) Sunt foarte bucuros să constat un lucru pe care-l ştiam din istorie dar care se vede foarte simplu aici: se spune că războaiele se întâmplă, din nefericire, dar au şi puţine efecte pozitive: acelea că accelerează istoria. (…) Sunt bucuros că Electromecanica Ploieşti este un partener şi poate fi un partener pentru un atât de important jucător pe piaţa mondială a apărării. Raytheon Technologies este pentru Ministerul Apărării Naţionale un partener foarte important, avem foarte multe proiecte de achiziţii, avem colaborări excepţionale cu unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa industriei de apărare mondială”, a afirmat Vasile Dîncu.

Dîncu spune, că industria românească de apărare are „toate energiile interne” pentru a redeveni o importantă piesă a economiei naţionale.

Cred cu tărie că semnarea acestui memorandum înseamnă mai mult decât un angajament de afaceri, reprezintă începutul unui parteneriat pe termen lung între noi toţi, reprezintă o relaţie de cooperare consolidată cu industria românească, construită deja pe o fundaţie existentă şi un parteneriat puternic cu Guvernul României în domeniul apărării. Conducerea dvs. vizionară a făcut posibilă semnarea acestui memorandum de înţelegere, iar împreună aducem producţia de rachete defensive cu rază lungă de acţiune în România. SkyCeptor este un interceptor cu rază lungă de acţiune care are costuri reduse şi este dezvoltat pentru a apăra împotriva rachetelor balistice şi de croazieră şi este propus pentru integrarea viitoare cu sistemul Air&Missiles Defense”, a declarat preşedintele companiei americane Raytheon, Wesley D. Kremer.

România va deveni prima ţară care ar putea folosi pe teren cea mai nouă versiune a sistemului de apărare antiaerian şi antirachetă Patriot produs de Raytheon Missiles & Defense o divizie a Raytheon Technologies. Achiziţiile militare, cooperarea industrială şi dezvoltarea unei industrii naţionale puternice de apărare sunt elemente vitale pentru conturarea profilului de securitate a României, membră a Uniunii Europene şi a NATO. (…) Mă aştept ca în cel mai scurt timp să avem o colaborare funcţională, un parcurs pe termen lung şi o strategie pe dezvoltare a celor două companii care să vină în sprijinul strategiei de apărare a României, dar de asemenea să vină în sprijinul poziţionării României ca un furnizor strategic în Europa şi în mediul internaţional de echipament militar”, a afirmat Spătaru.

În context, Florin Spătaru a făcut referire la războiul din Ucraina, arătând că parteneriatele public-private reprezintă structura pe care industria de apărare trebuie să funcţioneze pe termen lung. ”Conflictul militar de la graniţa României ne-a demonstrat că dezvoltarea de parteneriate de tip public-privat cu industria de apărare între statele NATO şi ale Uniunii Europene reprezintă structura pe care industria de apărare trebuie să funcţioneze pe termen lung”, a spus el.

De asemenea, Spătaru a explicat că memorandumul va fi urmat de alţi paşi până la începerea producţiei. ”Prin semnarea acestui memorandum facem doar un prim pas în identificarea capabilităţilor şi posibilităţilor de dezvoltare şi de producţie în România. Mai sunt câţiva paşi pe care trebuie să-i facem astfel încât producţia să înceapă cât mai curând posibil. Producţia înseamnă şi investiţii din partea română şi ceea ce l-am asigurat pe directorul Electromecanica şi directorul general al Romarm e că Ministerul Economiei este hotărât să investească, să aloce bani pentru dezvoltarea acestei capabilităţi, astfel încât România să se poziţioneze atât la nivel naţional, cât şi la nivel european ca un furnizor stabil şi ca un furnizor de încredere în acest domeniu. Utilizarea acestor rachete în conflictul din Ucraina… cu siguranţă nu putem să discutăm de aşa ceva pentru că un astfel de proces va dura”, a mai afirmat Florin Spătaru.

La rândul său, ministrul Apărării a subliniat importanţa revitalizării industriei de apărare. ”Sunt foarte bucuros să particip, în calitate de beneficiar, la un eveniment pe care l-aş vrea multiplicat de zeci de ori, de sute de ori, acela în care, ca Minister al Apărării Naţionale nu semnăm doar contracte de achiziţii, ci semnăm şi memorandumuri, suntem prezenţi la semnarea unor memorandumuri prin care aducem tehnologie în România şi, pe de altă parte, încercăm să valorificăm inteligenţa românească şi infrastructura noastră din industria de apărare. (…) Se spune că războaiele, din nefericire, se întâmplă dar au şi puţine efecte pozitive: acelea că accelerează istoria. (…) Sunt bucuros că Electromecanica Ploieşti este un partener şi poate fi un partener pentru un atât de important jucător pe piaţa mondială a apărării. Raytheon Technologies este pentru Ministerul Apărării Naţionale un partener foarte important, avem foarte multe proiecte de achiziţii, avem colaborări excepţionale cu unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa industriei de apărare mondiale”, a declarat Vasile Dîncu.

Totodată, el a arătat că acest tip de rachete este adaptat pentru sistemul Patriot, este foarte performant şi are ”avantajul fantastic” că este mai ieftin. ”Cred cu tărie, că semnarea acestui memorandum înseamnă mai mult decât un angajament de afaceri, reprezintă începutul unui parteneriat pe termen lung între noi toţi, reprezintă o relaţie de cooperare consolidată cu industria românească, construită deja pe o fundaţie existentă şi un parteneriat puternic cu Guvernul României în domeniul apărării.De fapt, conducerea dvs. vizionară a făcut posibilă semnarea acestui memorandum de înţelegere, iar împreună aducem producţia de rachete defensive cu rază lungă de acţiune în România. SkyCeptor este un interceptor cu rază lungă de acţiune care are costuri reduse şi este dezvoltat pentru a apăra împotriva rachetelor balistice şi de croazieră şi este propus pentru integrarea viitoare cu sistemul Patriot Air&Missiles Defense”, a declarat preşedintele companiei americane Raytheon, Wesley D. Kremer.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Vezi Și

Sorin Oprescu, fostul primar general al Capitalei, ar fi fost localizat în Atena și reținut, acesta are de ispășit abuziv, 10 ani de închisoare

Fostul primar al Capitalei nu va sta mult departe de braţul legii, fiind, se pare, prins l…