Acasă Actualitate Se schimbă rolurile, Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, acuzaţi la ”DNA să vină să vă ia” de trafic de influenţă şi spălare de bani, audieri maraton

Se schimbă rolurile, Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, acuzaţi la ”DNA să vină să vă ia” de trafic de influenţă şi spălare de bani, audieri maraton

0
0
308

Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, acuzaţi la ”DNA să vină să vă ia” de trafic de influenţă şi spălare de bani, denunţătorul spune că, fostul şef SRI era considerat „Dumnezeu”.

Jandarmii au montat garduri de protecție la intrarea în sediul DNA. Florian Coldea, fostul șef SRI, este la audieri de peste 15 ore.

Generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă sunt audiați în calitate de suspecţi, la DNA, în scandalul cu afaceristul Cătălin Hideg. Acesta îi acuză că au încercat să îl șantajeze, ba chiar ar fi încercat să îl convingă să își vândă și afacerea din domeniul sanitar unor cetățeni străini. Afaceristul a anexat la plângere şi înregistrări cu solicitări repetate de mită din partea generalilor SRI, de sute de mii de euro.

Totul pentru a-l scăpa de dosarul de la Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi.

Răsturnare de roluri la DNA. Foşti grei ai Serviciului Român de Informaţii, Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, sunt in camera cu rpocuroii dna dar de data asta ca acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani. Au fost denunţaţi de un om de afaceri care spune că i s-ar fi cerut 600.000 de euro pentru a-l scapa de o condamnare. Pentru ca totusi a luat condamnare i-a inregistrat si turnat la DNA. Asistăm astfel, la primiul dosar DNA care ancheteaza caracatita din justitie. Interceptarile depuse arata ca ea era condusa de la varful SRI iar Coldea, cel care a fost cel mai puternic om din SRI timp de 12 ani, este numit Dumnezeu.

„Am fost ameninţat că îmi explodează o bombă în faţă. Că ei sunt cei care conduc România, că Dumnezeu este domnul Coldea”, a declarat Cătălin Hideg, denunţător. Foştii grei ai SRI au fost chemaţi, azi, la DNA într-o scenă ce părea incredibilă în urmă cu doar câţiva ani. La ieşire, 12 jandarmi au montat garduri de protecţie ca să ţină jurnaliştii departe. Florian Codlea, care a fost şef de facto al SRI, şi generalul Dumitru Dumbravă, fost şef al direcţiei juridice, au fost denunţaţi de un om de afaceri. Sunt acuzaţi că i-ar fi promis că îl scapă de o pedeapsă cu închisoarea într-un dosar de corupţie.

Omul de afaceri Cătălin Hideg, cel care i-a denunţat la DNA pe foştii generali SRI Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, a declarat joi, că aceştia i-ar fi cerut, prin intermediul avocatului Doru Trăilă, suma de 600.000 de euro pentru a-l ajuta să obţină o pedeapsă cu suspendare, într-un dosar în care are o condamnare în primă instanţă de 4 ani închisoare pentru fraude cu fonduri europene

Jandarmii au montat garduri de protecție la DNA unde este audiat Florian Coldea. Potrivit unui comunicat de presă, acestea au fost montate ”în contextul prezenței unui număr ridicat de persoane în zonă.”

”Jandarmeria Capitalei asigură permanent paza și protecția instituțională a sediului Direcției Naționale Anticorupție și, în acest moment, a dispus măsuri de ordine publică în zona instituției, în contextul prezenței unui număr ridicat de persoane în zonă. Acest context a impus montarea dispozitivului de panouri metalice, al cărui scop este de a evita blocarea accesului în instituție și de a asigura funcționarea acesteia în orice condiții, precum și un climat de ordine și siguranță publică. Subliniem faptul că aceste măsuri au caracter preventiv și sunt concepute pentru menținerea siguranței persoanelor aflate în acea zonă”, transmite Jandarmeria.

Fostul adjunct al SRI Florian Coldea este audiat joi, la DNA, ca urmare a unei plângeri depuse de omul de afaceri Cătălin Hideg, scrie News.ro. Dosarul de trafic de influență și spălare de bani îi vizează pe Coldea, Dumbravă și pe avocatul Doru Trăilă.

Coldea nu a făcut declaraţii la sosire, însă a precizat că ”o să fac declarații când ies”.

Anterior, în sediul DNA, a intrat fostul şef al Direcţiei juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă.

Omul de afaceri Cătălin Hideg şi firma acestuia, Sanimed Internaţional, au fost trimişi în judecată de către Parchetul European, în octombrie 2022, într-un dosar de fraudă cu fonduri europene, prejudiciul fiind estimat la 3 milioane de euro.

”Pentru a câştiga o licitaţie pentru RECUMED, un proiect finanţat de Uniunea Europeană pentru crearea unui centru de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale şi reconstrucţiei biologice, omul de afaceri a prezentat mai multe declaraţii şi documente false şi inexacte. Acestea se refereau la procedura de atribuire a contractului de furnizare de echipamente medicale şi la lucrările de construcţie necesare pentru realizarea proiectului. Ulterior, acesta a reuşit să primească, între 2018 şi 2020, subvenţii nerambursabile în valoare de peste 3 milioane de euro”, anunţa atunci EPPO.

În acest dosar, Hideg a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, în februarie anul acesta.

Omul de afaceri Cătălin Hideg, cel care i-a denunţat la DNA pe foştii generali SRI Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, a declarat joi, că aceştia i-ar fi cerut, prin intermediul avocatului Doru Trăilă, suma de 600.000 de euro pentru a-l ajuta să obţină o pedeapsă cu suspendare, într-un dosar în care are o condamnare în primă instanţă de 4 ani închisoare pentru fraude cu fonduri europene, transmite Agerpres.

Cătălin Hideg, patronul companiei Sanimed International, a fost condamnat în luna februarie de Tribunalul Bucureşti la patru ani închisoare cu executare pentru folosire de documente false şi spălare de bani, într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro.

”Am avut o întâlnire cu domnul Dumbravă, care l-a recomandat pe domnul Trăilă ca viitorul meu avocat. Am fost la dânsul la birou, la cabinetul de avocatură, unde mi-au spus iniţial că vor 700.000 de euro plus TVA. Ulterior, eu i-am spus că e o sumă foarte mare, că nu am mai văzut asemenea onorarii în România. Dânsul mi-a spus ca aşa a primit ordine de la domnii generali, că asta e suma pe care trebuie să o plătesc dacă vor să mă ia ca şi client. I-am spus că este foarte mult şi ofer suma de 500.000 de euro. Dânsul a zis: «Bine, nu pot să decid eu, trebuie să vorbesc cu domnii generali şi peste câteva zile să vă transmit care a fost decizia». Ulterior, m-am prezentat din nou la cabinetul domnului avocat Trăilă şi mi-a spus că singura variantă pe care o acceptă este de 600.000 de euro cu TVA, altfel nu putem încheia acest contract de asistenţă juridică. Şi am semnat contractul”, a afirmat Cătălin Hideg.

În schimbul acestor bani, i s-ar fi promis ”optimizarea problemelor sale din justiţie”, adică să primească o pedeapsă cu suspendare.

”Când am încheiat contractul, mi-au spus că dacă lucrurile decurg bine la instanţa de fond şi judecătorul, care a fost student al domnului Trăilă, va da o rezoluţie pozitivă, la Curtea de Apel va fi mai simplu şi că vom scădea aceşti ani”, a spus Hideg.

El a adăugat că s-a întâlnit cu Florian Coldea în vara anului 2023 la o terasă, unde a fost şi un prieten de-al său care venise din Emiratele Arabe Unite, iar fostul general i-ar fi spus că ştie de problema lui.

Cătălin Hideg a mai susţinut că a plătit o primă tranşă de 100.000 de euro, însă nu a mai avut bani, după care ar fi fost ameninţat să achite restul sumei.

El a recunoscut că a depus un denunţ la DNA şi peste 20 de înregistrări cu ”probe clare” împotriva celor care l-au ameninţat. Pe de altă parte, Hideg a mărturisit că nu are probe că banii pe care i-a dat avocatului Trăilă ar fi ajuns la foştii generali SRI.

Cătălin Hideg a fost, în cele din urmă, condamnat în primă instanţă la patru ani cu executare. Atunci el a denunţat aşa-zisa caracatiţă din justiţie, fiind convins că judecătorii au fost influenţaţi să-l condamne pentru că nu a plătit tariful întreg. Hideg este la rândul său un doctorand al Academiei SRI şi patron al companiei Sanimed. În pandemie, a fost în centrul unui scandal cu vânzare de măşti la suprapreţ. A recunoscut atunci că a a folosit drept paravan o firmă trecută pe numele unei bucătărese din Giurgiu.

Florian Coldea a fost numit prim adjunct al Serviciului Român de Informaţii în mandatul lui Traian Băsescu. El ar fi condus de facto SRI timp de 12 ani. A prins perioada marilor anchete ale politicienilor. Apropiat al directorului DNA de atunci, Laura Codruţa Kovesi, a fost acuzat că este unul dintre aşa-zişii lideri ai statului paralel. Generalul Dumitru Dumbravă a făcut la rândul său valuri, în 2015, când a declarat că justiţia română este un „câmp tactic” al SRI. Dumbravă suţinea atunci că SRI nu trebuie să-şi încheie rolul în cazurile deferite DNA decât la soluţionarea definitivă a cauzei.

Cătălin Hideg a arătat şi cine a compus lanţul infracţional.

„Dan Tocaci a vorbit cu Bogdan Neidoni, Bogdan Neidoni cu domnul Coldea, domnul Coldea, a vorbit cu domnul Dumbravă. Dumbravă m-a primit la birou pentru a discuta despre această situație, mi-a explicat care sunt condițiile de optimizare a acestei situații. După care mi l-a recomandat pe domnul Trăilă”.

A fost apoi ameninţat şi aşa a ajuns să facă denunţul.

„În momentul în care am văzut 4 ani vă dați seama că am fost şocat şi m-am dus și i-am întrebat. M-am dus la domnul Dumbravă. Atunci am luat hotărârea să înregistrez și să înțeleg care a fost filozofia, care a fost sensul acestei promisiuni pe care n-au executat-o sau n-au realizat-o de fapt”.

Denunţător: ”Mi-au spus că 4 ani este o sentință bună, puteam să primesc și 10 ani, că așa voia „Madam”, adică se referea la doamna Kovesi.”

Întrebat ce i-a spus Dumbravă când a mers să-i ceară explicaţii, afaceristul a răspuns: „Mi-a spus că haideți, totuși, că domnul judecător, care este studentul domnului Trăilă și care i-a fost un student foarte bun și credincios, totuși v-a dat o decizie bună, iar la Curtea de Apel vom scădea cu voioșie acești 4 ani și veți primi o condamnare favorabilă.

În acel moment mi-a dat seama că e o farsă, că sunt niște oameni care își bat joc de oamenii de afaceri”.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

După circul cu icoane din Parlamentul European, Șoșoacă mustrată de fețe bisericești: ”Folosite în mod nepotrivit, aceste elemente sacre devin simple piese de teatru”

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După circul cu icoane din Parlamentul …