Acasă Actualitate Sfidare, Guvernul oferă profesorilor ajutoare ”anti sărăcie” de 2.500 de lei și o majorare cu 9% pentru personalul nedidactic

Sfidare, Guvernul oferă profesorilor ajutoare ”anti sărăcie” de 2.500 de lei și o majorare cu 9% pentru personalul nedidactic

0
0
144

Guvernul Ciucă sfidează pretențiile cadrelor didactice, în urma negocierilor din ultimele zile. Premierul va aproba mâine, pe repede-înainte, prin OUG, noi pachete ”anti-sărăcie” pentru profesori, mâine dimineață. Guvernul a anunțat noi ajutoare pentru profesorii din România, pentru oprirea grevei. Oficialii de la Palatul Victoria pun pe masă ”premierea” angajaților din Educație, prin oferirea unor ”prime”.

Purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru a făcut anunțul joi seara, în cadrul unei conferințe de presă. Iată măsurile puse pe masă de către Guvernul Nicolae Ciucă (PSD + PNL + UDMR):

  • 55.000 de oameni – personal nedidactic (n.r. – femei de serviciu, fochiști, paznici) – majorare de 9%. prime în iunie și octombrie, 500 de lei
  • 220.000 – personal didactic – în iunie, primă de 1.000 de lei + primă de 1.500 de lei în octombrie
  • 1.000 de lei prime pentru cadrele didactice care lucrează în medii defavorizate

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat joi seara, după ședința coaliției privind greva profesorilor, că formele care permit majorări de salarii s-au epuizat în actuala lege a salarizării. Până la următoarea lege, cadrele didactice vor primi doar cardurile de 2.500 de lei.

Executivul a decis să nu ofere creșteri de salariu pentru profesori în acest an, ci doar un bonus de 2.500 de lei, în două tranșe.

Doar salariile personalului nedidactic vor crește cu 9%, a anunțat Cărbunaru. de asemenea, personalul nedidactic va primi două prime a câte 500 de lei, în iunie și octombrie.

Decizia coaliției care va fi implementată mâine de Guvern vizează mărirea veniturilor personalului nedidactic din școli. E vorba de 55.000 de oameni cu o medie a creșterii veniturilor de circa 9%. Se vor adăuga două prime consecutive de câte 500 de lei în iunie și octombrie.

Pentru alți 220.000 oameni – personalul didactic și auxialiar, în iunie va fi oferită o primă pentru cariera didactică de 1.000 de lei, în octombrie altă primă de 1.500 de lei. Formele care permit majorări de salarii s-au epuizat în actuala lege a salarizării”, a precizat joi seara Cărbunaru.

Cărbunaru a precizat că, discuțiile inițiale care s-au purtat în cursul săptămânii trecute cu reprezentanții sindicatelor vizau majorarea veniturilor personalului nedidactic din anexa 8, la care se adăuga „nevoia evidentă de a trata cu prioritate situația debutanților din sistemul educațional, unde s-a discutat inițial de această formă de stimulare de premiere atât pentru dumnealor, cât și pentru cei care predau, care lucrează în zonele defavorizate cu un stimul în valoare de 1000 de lei”.

Iată că am ajuns la extinderea acestor formule care vor purta această formă de premiere pentru cariera didactică, pentru întreg personalul didactic, 220.000 de oameni care vor primi în total 2.500 de lei. (…) Ca atare este evident necesar ca noile majorări așteptate pe bună dreptate de cei din sistemul educațional să intre în cadrul noii legi a salarizării, care va avea regim de urgență, va fi devansat față de termenul fixat în cadrul PNRR pentru finalul acestui an, decembrie anul curent, în 15 iulie urmând a fi prezentat public și lansat în dezbatere și în analiză pentru a găsi cele mai bune formule astfel încât cu prioritate cei care lucrează în educație să își regăsească statutul atât din perspectiva poziției în grilă, cât și din perspectivă financiară mult mai aproape de ceea ce cu toții ne dorim pentru societatea noastră”, a adăugat Cărbunaru.

Sindicatele din educație ceruseră majorarea veniturilor tuturor angajaţilor cu 25% şi salariul la nivelul celui mediu brut pe ţară pentru debutanţi.

De la 1 septembrie 2023 vor fi reluate discuțiile pentru noua lege a salarizării, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, a precizat Dan Cărbunaru.

De la 1 septembrie 2023, debutanții care vor preda în medii defavorizate, vor primi o primă de instalare în valoare de cinci salarii minime brute, potrivit noilor legi ale Educației, a mai declarat Cărbunaru, printre altele.

Aceste eforturi care se fac vor fi dublate de faptul că la 1 septembrie discuțiile pe noua lege a salarizării să fie purtate cu celeritate pentru ca la 1 ianuarie 2024 profesorii să aibă deja date în plată noile drepturi salariale”, a comentat purtătorul de cuvânt.

Întrebat de ce nu pot fi crescute salariile cu 25-40%, purtătorul de cuvânt a recunoscut că Guvernul nu e capabil să ofere sumele necesare, ca urmare a dezastrului bugetar.

Și din perspectiva țintei de deficit, și din perspectiva viitoarei legi a salarizării”, a declarat Cărbunaru.

Noua grilă a salarizării va fi anunțată de guvern pe 15 iulie, a mai transmis Cărbunaru. La acea dată, toate examenele ar trebui să fie încheiat, evident, după revenirea la catedră a protestelor. Până la 15 iulie, Guvernul așteaptă ”analiza de la Banca Mondială”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Inițial, cadrele didactice au cerut majorări de 40% și creșteri indexate anual cu rata inflației.

Astăzi, profesorii au redus solicitările la 25%. Totuși, solicitările personalului din Educație au fost respinse.

Pentru mâine, cadrele didactice au anunțat proteste masive în toată țara. În București, marți, manifestațiile vor avea loc la poarta de la Palatul Cotroceni a lui Klaus Iohannis, care a refuzat dialogul cu profesorii.

Protestele continuă. Așa cum am anunțat, marți va fi un marș de protest, de la Piața Victoriei la Palatul Cotroceni, la domnul profesor Iohannis”, a avertizat liderul FSLI.

Marius Nistor a declarat că profesorii nu acceptă să fie păcăliți cu vouchere ”anti-sărăcie”, ci vor salarii decente.

În niciun caz să nu vină cu vouchere, important este ca venitul colegilor noștri să crească, așa cum am solicitat!”, a declarat Nistor.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate
Comments are closed.

Vezi Și

CSAT a dispus azi măsuri de întărire a Armatei în noul context al războiului: ”Securitatea României continuă să fie amenințată de atacurile Rusiei”

CSAT a decis ”măsuri de întărire a Forțelor Armate, inclusiv prin asigurarea cadrului lega…