Acasă Actualitate Sorin Oprescu, dă cu flit din nou ”justiției” din România, din cauza condiţiilor de detenție din închisori, acesta nu va fi extrădat din Grecia

Sorin Oprescu, dă cu flit din nou ”justiției” din România, din cauza condiţiilor de detenție din închisori, acesta nu va fi extrădat din Grecia

0
68

O nouă lovitură pentru statul român și pentru așa zisa ”justiție” din România. Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu, nu va fi extrădat pentru a ispăşi pedeapsa de 10 ani şi 8 luni de închisoare. Sorin Oprescu fusese arestat la două săptămâni de la condamnare, în Grecia. În prezent, fostul edil este liber, după ce o instanță din Atena a decis să-l elibereze pe o cauțiune de 5.000 de euro.

Sorin Oprescu nu va fi extrădat în România. Autorităţile elene au decis că fostul primar poate rămâne liber în Grecia, după ce au analizat documentele suplimentare cerute de la autoritatile din Romania.

Astfel, fostul primar al Bucureştiului rămâne liber în Grecia.

Decizia judecătorilor eleni a venit joi la prânz, după ce Sorin Oprescu s-a prezentat în fața acestora în procesul privind extrădarea sa.

În urmă cu aproape două luni, magistrații au decis ca el să fie judecat în stare de libertate, după ce inițial fusese arestat preventiv după ce plecase din România, în momentul în care s-a dat sentința în dosarul său.

Acum, la aproape două luni distanță, Sorin Oprescu primește și decizia în procesul extrădării.

Procurorii greci consideră că Oprescu nu se poate trata în închisorile din România.

Magistrații eleni consideră că Sorin Oprescu nu va avea parte de condiții decente în închisorile din România, dacă va fi extrădat şi nu se va putea trata pentru bolile de care suferă (diabet şi alte boli asociate).

Astfel, magistrații eleni au hotărât ca acesta să nu fie extrădat. El rămâne așadar în Grecia pe perioadă nedeterminată.

Se încheie, practic, acest capitol al extrădării sale şi rămâne de văzut dacă procuratura elenă va mai face apel la această decizie.

Procurorul de caz a fost cel care a fost de acord ca Sorin Oprescu să fie cercetat în stare de libertate, şi tot pentru că a considerat că în închisorile din România nu ar putea beneficia de un tratament așa cum trebuie pentru a se vindeca.

Dacă procuratura nu va face apel, va rămâne definitivă această decizie, deşi fostul primar al Bucureştiului a fost condamnat la noi în ţară la 10 ani și 8 luni de închisoare.

În urmă cu aproape două luni, procuratura și judecătorii din Grecia au cerut autorităților române să vină cu tot felul de dovezi privind condițiile din închisorile de la noi.

Dacă se întoarce în România, Oprescu va fi arestat.

Se pare că aceste dovezi ori nu au venit, ori dacă au venit, n-au fost suficiente pentru a-i convinge pe magistrații eleni să-l extrădeze pe Sorin Oprescu.

Din momentul acesta, Sorin Oprescu rămâne în libertate, pe perioadă nedeterminată, în Grecia.

Dacă se întoarce vreodată în România, Oprescu va fi arestat. Anterior, fostul politician mai spunea că vrea să rămână în Grecia, să se stabilească acolo şi să demareze o afacere cu fiul său, o afacere în domeniul cercetării medicale.

Își va folosi experiența de peste 50 de ani în domeniul medical pentru a lansa o afacere.

Sorin Oprescu a fost condamnat în România la 10 ani şi 8 luni de închisoare, pentru fapte de corupție. Decizia este definitivă.

Când au încercat să pună în aplicare mandatul de arestare, poliţiştii nu l-au găsit la domiciliul declarat pe fostul primar general, astfel că l-au dat în urmărire.

Ulterior, s-a aflat că Oprescu ieșise din ţară cu două săptămâni înainte de condamnare, pe cale rutieră, pe la Vama Giurgiu. Până la urmă, Oprescu a fost prins în Grecia.

Fostul primar a fost trimis în judecată în 2015 pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracțional organizat.

Oprescu a fost reținut în Grecia, dar o instanță locală a decis să-l elibereze pe o cauțiune de 5.000 de euro.

Înainte să fie eliberat, Sorin Oprescu, care are 70 de ani, a stat 11 zile în arest, din momentul capturării sale în Grecia şi până când judecătorii au apucat să facă primele audieri în procesul extrădării.

În timpul celor două termene de până acum, Sorin Oprescu le-a explicat magistraților de la Curtea de Apel din Atena că procesul din România nu ar fi fost corect pentru că pedeapsa este prea mare.

Sorin Oprescu a cerut anularea condamnării la două instanțe de judecată din România. Avocații lui speră că, în acest fel, va scăpa de sentința penală și de pedeapsa de 10 ani și 8 luni cu executare. Una dintre contestații a fost înregistrată pe rolul Tribunalului București, iar judecătorii au respins-o.

Respinge, ca neintemeiată, cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene formulată de către petentul OSM. Respinge cererea de suspendare a judecării cauzei până la pronunțarea hotărârii de către C.J.U.E. Respinge, ca inadmisibilă, cererea de suspendare a executării Mandatului European de Arestare nr. ………., emis pe numele petentului OSM, până la soluționarea contestației la executare. Calea de atac se va exercita odata cu fondul cauzei. Acorda termen de judecata la data de 25.07.2022”, se arată în minuta instanței.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Vezi Și

”România Normală” alături de alți lideri europeni, susţine aderarea Ucrainei la NATO, Iohannis: ”Susținem ferm decizia NATO privind aderarea Ucrainei”

”România Normală” alături de alți lideri europeni, susţine aderarea Ucrainei la NATO. Preş…