Acasă Actualitate Sorin Oprescu, fostul primar general al Capitalei, ar fi fost localizat în Atena și reținut, acesta are de ispășit abuziv, 10 ani de închisoare

Sorin Oprescu, fostul primar general al Capitalei, ar fi fost localizat în Atena și reținut, acesta are de ispășit abuziv, 10 ani de închisoare

0
797

Fostul primar al Capitalei nu va sta mult departe de braţul legii, fiind, se pare, prins la Atena. Ca şi în cazul Elenei Udrea, va urma un proces de extrădare.

Fostul primar general Sorin Oprescu, dat vineri în urmărire națională pentru că nu a fost găsit la domiciliu pentru punerea în aplicare a mandatului de arestare, a fost reținut în Grecia.

Deocamdată, nu sunt informații cu prrivire la modul în care a fost prins. Sorin Oprescu a fost localizat de către polițiști în baza mandatului de arestare.

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost dat în urmărire vineri, nefiind găsit la domiciliu pentru a fi încarcerat, după ce a fost condamnat definitiv la 10 ani şi opt luni de închisoare. De asemenea, a fost dat în urmărire şi Popa Cornel Bogdan, fost şef al Administraţei Cimitirelor, condamnat în acelaşi dosar.

Astăzi, 13 mai 2022, în urma deciziei instanţei, Serviciul Investigaţii Criminale din Poliţia Capitalei a pus în aplicare un mandat privind condamnarea la pedeapsa cu închisoarea de 10 ani şi 8 luni, emis pe numele unui bărbat. Acesta nu a fost găsită la domiciliu sau la adresele cunoscute, fapt pentru care a fost dispusă punerea în urmărire, fiind emis şi mandat european de arestare”, a transmis, vineri, Poliţia Capitalei.

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv vineri de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani şi 8 luni de închisoare într-un dosar în care este acuzat de mai multe fapte de corupţie. Decizia, amânată de mai multe ori până acum, este definitivă. El fusese condamnat în mai 2019 la 5 ani şi patru luni de închisoare, ca urmare a deciziei Tribiunalului Bucureşti.

Instanţa a mai decis să ia măsura de siguranţă a confiscării extinse a imobilului situat pe strada Herăstrău din Bucureşti, cumpărat de Sorin Oprescu prin Adriana Elena Nica. De asemenea, au mai fost confiscate de la fostul primar general sumele de 102.400 lei şi de 9.500 euro.

Totodată, Curtea de Apel Bucureşti menţine sechestrul asigurator asupra unei case şi a unei teren din Ciolpani, care îi aparţin lui Sorin Oprescu.

Sorin Oprescu ar deține o vilă pe brațul Sithonia al Peninsulei Halkidiki, în apropiere de stațiunea Neo Marmaras. Aici ar fi plecat Sorin Oprescu, cu două săptămâni înainte condamnadare, împreună cu fostul său șofer, și el condamnat la rândul său și cu iubita sa , fostul manager general al Spitalului Universitar, medicul Adriana Nica.

Omul ăsta a luat șpagă, omul ăsta are clinică la Viena, omul ăsta are două iahturi în Halkidiki. Acest individ a încercat și a reușit să ia comisioane între 10 și 30%. Dacă nu era această operațiune, dacă DNA și SRI nu îl opreau pe Oprescu în noaptea de sâmbătă, în desfășurarea era o bombă, un tun de 120 de milioane de euro, unde individul și clica au cerut 30%. Sunt înregistrați!”, a declarat, încă din 2015, jurnalistul și politicianul Rareș Bogdan.

Mai mult, potrivit jurnalistului, Sorin Oprescu nu își primea mita, de obicei, în România, mai ales în ultimul an și jumătate. “Au cerut 30% dintr-un contract de 120 de milioane de euro. Lăsați-o pe asta cu milionul de euro și cele nouă sau 11 rate luate în pungi de cadouri. Ăsta e mizilic. Banii nu s-au mai luat în ultimul an și jumătate aici, se luau la Viena, Salonic, Dubai”, a explicat Rareş Bogdan la acea dată.

Mai multe detalii picante au fost dezvăluite în motivarea condamnării definitive pe care Sorin Oprescu a primit-o pentru luare de mită, abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat.

Judecătorii care au decis condamnarea fostului primar al capitalei Sorin Oprescu, explică în motivarea sentinţei că acesta nu a încercat în niciun fel să combată corupţia din sistem, ci a ales să o îmbrăţişeze şi s-o controleze, în avantajul său.

Constată imaginea publică falsă pe care și-a creat-o, în condițiile în care unicul său interes real, din funcția de demnitate publică cu care a fost învestit, a constat în ridicarea nivelului propriei bunăstări, din banul public, și consumarea plăcerilor vieții, precum plimbări frecvente între proprietățile sale luxoase și la Viena, la hoteluri de lux, întreținerea unei concubine costisitoare și altele asemenea”, au arătat judecătoarele Daniela Panioglu şi Claudia Jderu.

Sorin Oprescu şi partenera lui de atunci, Elena Nica, nu pot justifica sume mari de bani.

Curtea, în majoritate, constată că inculpatul Oprescu Sorin-Mircea şi martorul Nica Elena-Adriana au realizat, în perioada anilor, venituri nejustificate în sumă totală de 3.164.428,61 lei, din care suma de 600.000 euro, adică suma de 2.692.200 lei, la cursul B.N.R., de 4,487 lei pentru 1 euro, în luna iunie a anului 2013, a fost folosită la cumpărarea imobilului situat în strada Herăstrău, nr. 42, Sectorul I. Diferenţa, în sumă de 472.228,61 lei, va fi avută în vedere în ceea ce priveşte măsura asigurătorie”, arată instanţa.

Doi martori denunţători şi, ultzerior, şi directorul Bogdan Popa au colaborat cu procurorii şi i-au dat mită lui Oprescu sume de bani cu seriile notate de DNA.

În contextul în care martorii-denunțători și, pe urmă, inculpatul Popa Cornel Bogdan au arătat că inculpatul Oprescu Sorin Mircea primea mită din contractele pentru lucrări publice încheiate de Centrul de Cultură ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”, Mogoșoaia și de Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane, două dintre instituțiile publice subordonate Primăriei Municipiului București, care s-au aflat, succesiv, sub directoratul general al inculpatului Popa Cornel Bogdan, martorul-denunţător a pus la dispoziţia organelor de urmărire penală suma de 60.000 euro, compusă din bancnote ale căror serii au fost consemnate în procesul-verbal din data de 28.VIII.2015, întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie. Ulterior, din această sumă, a fost pusă la dispoziţia inculpatului Popa Cornel Bogdan, pentru a fi înmânată inculpatului Oprescu Sorin Mircea, suma de 25.000 euro”, se arată în motivare.

Pe 5 septembrie 2015, la orele 19:20, directorul Bogdan Poapa a mers la casa din Ciolpani a primarului general şi i-a lăsat cei 25.000 de euro cu seriile notate de DNA. Două ore mai tărziu, Oprescu a fost oprit de procurori pe bulevardul Unirii din Capitală. A fost găsită asupra lui suma de 5000 de euro.

Constată că seriile celor 3 bancnote în cupiură de 100 euro, precum și seriile numărului de 94 de bancnotele de 50 euro găsite în autoturismul inculpatului, în total suma de 5.000 euro, corespund cu seriile bancnotelor din prima parte a sumei de 25.000 euro, astfel cum au fost înseriate, pusă la dispoziție de martorul-denunțător și pe care inculpatul Popa Cornel Bogdan i-o remisese inculpatului Oprescu Sorin Mircea, pe data de 5.IX.2015, în jurul orei 19,20, la casa sa din Ciolpani, judeţul Ilfov, în modalitatea obișnuită, adică prin plasarea plicului cu mită în spatele pernelor ornamentale ale uneia dintre canapelele din sufrageria imobilului”, se arată în motivare.

Curtea, în majoritate, mai constată că, la percheziţia domiciliară efectuată în imobilul inculpatului Oprescu Sorin Mircea, situat în a fost găsit şi ridicat dispozitivul gen smartphone marca ”Xcomm”, cu inscripția ”The Swiss Secure Communication Network”. Are în vedere declarațiile coinculpatului inculpatul Popa Cornel Bogdan, potrivit cărora acest dispozitiv era destinat bruiajului interceptărilor convorbirilor telefonice și ambientale din locația la care inculpatul inculpatului Oprescu Sorin Mircea obișnuia să primească mita, astfel că va lua măsura de siguranță a confiscării speciale de la inculpatul Oprescu Sorin Mircea a acestui bun, destinat să fie folosit la comiterea infracțiunii de luare de mită”, a arătat instanţa.

Instanţa critică faptul că fostul primar general şi-a avansat şoferul Cristian Stanca zis Grenadă, deşi nu avea studii, doar pentru că era de încredere şi îl ajuta cu colectarea mitelor. În plus, instanţa realtează două episoade hilare în care a fost implicat Grenadă.

Un exemplu de angajare și promovare a incompetenței, doar pentru a avea o persoană de încredere care să se ocupe de procentul de mită pe care-l percepea din contractele publice, îl constituie inculpatul Stanca Cristian, care, din șofer, apoi referent, evident fără studii superioare, ajunge inspector de specialitate la Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane.

Impostura inculpatului Stanca Cristian și situația hilară creată de primarul general, prin apropierea și promovarea unui asemenea personaj, rezultă din declarația martorului, care, la urmărirea penală, pe data de 7.X.2015, după ce a precizat că, începând cu data de 2.IX.2009, a fost director general al Poliției Comunitare și, ulterior, al Direcției Generale a Poliției Locale și Control a Municipiului București, a arătat că, în anul 2013, la o întâlnire oficială la nivel de stat, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, primar general, a strigat, pe holurile primăriei generale, „Grenadă!”, moment în care serviciile de protecție au reacționat la nivelul misiunii, dându-și seama, apoi, că era vorba despre inculpatul Stanca Cristian, zis „Grenadă”, șoferul acestuia, apoi, prin luna ianuarie-februarie a anului 2014, în cadrul întrunirii Comitetului de Urgență, după ce inculpatul Popa Cornel Bogdan nu fusese în măsură să prezinte o situație coerentă, inculpatul Stanca Cristian i-a raportat primarului general că au fost luate măsuri pentru deszăpezirea aleilor din cimitire, intervenție privită cu uimire și nelămurire de către inculpatul Oprescu Sorin Mircea, evident dându-și seama de ridiculozitatea unui asemenea angajat în ipostaze publice. Însă, unul dintre mijloacele de menținere a corupției constă în cultivarea și promovarea incompetenței profesionale”, arată judecătoarele în motivare.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Vezi Și

Republica Moldova și Ucraina, au primit statut de candidat la aderarea în Uniunea Europeană

Consiliul European a decis joi acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE pe…