Acasă Actualitate Un nou blocaj în negocieri, Sindicatele din Educație vor venituri cu 25% mai mari și creșterea salariului debutantului. „Miniștrii să calculeze”

Un nou blocaj în negocieri, Sindicatele din Educație vor venituri cu 25% mai mari și creșterea salariului debutantului. „Miniștrii să calculeze”

0
0
154

Un nou blocaj în negocieri, Sindicatele din Educație vor venituri cu 25% mai mari și creșterea salariului debutantului. ”Miniștrii să calculeze”.

Blocaj în negocieri: Sindicaliștii din Educație anunță că greva va continua, Reprezentanții sindicatelor din sistemul de învățământ au ieșit, joi seară, cu cererile pe care le au pentru Guvernul României pentru a stopa greva generală din educație.

Astăzi, reprezentanții sindicatelor au prezentat clar poziția lor privind creșterea veniturilor cu 25% pentru salariații din învățământ

Le-am înaintat poziția noastră foarte clară, o creștere a veniturilor cu 25%. Sunt liberi să-și facă calculele necesare.

Bineînțeles, actul normativ prin care să fie stipulat, ca și garanție, că salariul debutantului va fi echivalat de un salariu mediu brut pe economie și va fi luat în calcul pe viitoare lege de salarizare.

Noi am făcut o prezentare a poziției noastre. Ei rămân să analizeze și să vină cu un răspuns.“, au spus reprezentanții sindicatelor.

Vrem creșterea veniturilor cu 25% pentru salariații din învățământ și să avem garanția fermă că debutantul va pleca de la salariul mediu brut pe economie și grila se va construi ținând cont de tot ceea ce înseamnă grade didactice, vechime și așa mai departe“, a spus al reprezentant al sindicaliștilor.

Cadrele didactice au mai scăzut din revendicări. Profesorii vor majorări cu 25%, iar salariul debutanților trebuie să ajungă la minimum 3.000 de lei, pentru încetarea grevei.

Guvernul României anunţă joi, după protestul profesorilor, că invită reprezentanţii sindicatelor din educaţie la o nouă rundă de dialog. Întâlnirea are loc la ora 16.00 la Palatul Victoria. Executivul precizează că echipa de negociere este formată din secretarul general al Guvernului, miniştrii Educaţiei, Finanţelor, Muncii şi Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Reprezentanții sindicatelor din Educație au anunțat că profesorii nu vor intra la cursuri și vor continua greva generală nemulțumiți de oferta guvernanților. Executivul a propus acordarea unui card pentru cadrele didactice și auxiliare cu 1.000 de lei în luna iunie și 1.500 în octombrie.

Simion Hăncescu, preşedintele FSLI a declarat joi, din mijlocul protestului de la Palatul Victoria, că profesorii nu acceptă aceste bonusuri oferite de Executiv şi tot ce se întâmplă în continuare legat de examene responsabil este Guvernul.

Să fie foarte clar, oamenii vor să aibă venituri care să conteze şi pentru pensie. Aceste vouchere nu contribuie cu nimic la pensie”, a spus Hăncescu.

De asemenea, Hăncescu a spus că Guvernul este resposabil pentru ”tot ce se întâmplă în continuare, şi anume la examene”. ”Guvernul trebuie să răspundă în faţa elevilor şi a părinţilor”, a mai adăugat liderul FSLI.

La rândul lui, Marius Nistor, reprezentant al Federaţiei ”Spiru Haret”, a precizat că sindicatele din Educației au decis să respingă oferta Guvernului și să continue greva generală.

Am hotărât să dăm un răspuns Guvernului la oferta înaintată aseară. Chiar astăzi, miile de colegi veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât acestei oferte”, a declarat Marius Nistor, reprezentant al Federaţiei ”Spiru Haret”, în Piața Victoriei.

Potrivit sindicaliştilor, ”greva nu mai este legată în acest moment numnai de revendicări salariale”.

Este o grevă pentru demnitate, pentru statutul social al celor care lucrează în sistemul de învăţămâmt, este o grevă pentru respect”, a mai declarat liderul sindical.

Liderii sindicatelor din Educaţie consideră că oferta Guvernului ”este jignitoare” şi au anunţat că greva va continua. Circa 4.000 de sindicaliști din Educației erau deja la ora 12 în fața Guvernului. Ulterior, numărul protestatarilor a crescut. De la Guvern, sindicaliștii din Educație au plecat în marș spre Palatul Parlamentului.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernul, Dan Cărbunaru, a precizat că pentru personalul didactic auxiliar Guvernul va oferi în luna iunie a acestui an suma de 1.000 de lei, o sumă forfetară care va intra pe un card emis după modelul cardurilor pentru energie.

Pe acest card vor fi încărcate următoarele sume: 1.000 de lei pentru personalul didactic şi pentru personalul didactic auxiliar, în luna iunie. Este o sumă forfetară care poate fi folosită, urmând ca în luna octomrie a acestui an pe acelaşi card să fie încărcată suma de 1.500 de lei, din care 500 de lei reprezintă suma forfetară iar diferenţa de 1.000 de lei sunt bani pentru susţinerea activităţii didactice şi activităţii curente de lucru”, a afirmat Cărbunaru.

El a mai afirmat că în cee ace priveşte personalul nedidactic, ”de asemenea în lunile iunie şi octombrie vor fi încarcate pe acelaşi tip de carduri sumele de 500 de lei în luna iunie şi alte 500 de lei în luna octombrie”.

Dintre acestea, 150 de lei vor reprezenta, în fiecare caz, sumă forfetară”, a mai afirmat reprezentantul Guvernului, adăugând că în plus, personalul nedidactic, în baza unui act normative care va fi prezentrat vineri în şedinţa de guvern, aşa cum se regăseşte în Anexa * la legea salarizării, urmează să fie majorate veniturile până la maximul posibil potrivit grilei din legea 153”.

În acest fel, toate salariile din educaţie vor fi duse la maximul posibil, potrivit actualei grille din legea salarizării”, a mai afirmat Cărbunaru.

Sindicaliștii din Educație cer majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic

De asemenea, sindicatele din Educație au cerut instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației, plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ, acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.) și creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii.

Totodată, s-a cerut renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate
Comments are closed.

Vezi Și

Revoltă la Spitalul Pantelimon, unde au murit 17 pacienți în doar câteva zile, Rafila: ”Nu sunt până în momentul de faţă elemente care să susţină acuzaţiile”

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Revoltă la Spitalul Pantelimon, unde a…