
Cu opt candidați pentru Primăria Arad, masochiștii arădeni își votează din nou edilul, într-un oraș din ce în ce mai tern, de la mandat la mandat ”liberal”.
Alegerile Locale 2024 din Arad au loc pe 9 iunie. Locuitorii din Arad îşi votează din nou primarul, consilierii și președintele Consiliului Județean. Pentru funcţia de primar s-au înscris opt candidaţi, iar pe listele pentru Consiliul Local Arad sunt înscrişi 221 de candidaţi.
Anul acesta opt candidaţi se luptă în voturile cetăţenilor pentru şefia primăriei Arad pentru următorii 4 ani. Printre ei se numără Călin Bibarţ, actualul primar susţinut de PNL, care este la primul mandat. Contracandidaţii lui anul acesta sunt Aslau Leontin de la partidul AUR, Veres Attila-Csaba de la UDMR, Cheşa Ilie, de la PSD, Lăbăşan Bogdan de la Partidul S.O.S România, Galea Cristian-Aurel de la PAD, Weiner Adrian de la USR şi Cotuna Dănuţ-Tudor de la PUSL.
Opt candidați s-au înscris în cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Arad, la alegerile locale din 2024.
Astfel, cei mai mulți candidaţi au lansat o serie de promisiuni în ultimele săptămâni, în speranţa că vor fi aleşi, de la „taxe zero” la ameliorarea traficului rutier în oraş sau călătorii gratuite cu tramvaiul pentru cei care plătesc parcarea.
Potrivit Biroului Electoral de Circumscripţie nr. 1 Municipiul (BEM), pentru funcţia de primar al Aradului sunt înscrişi în cursă opt candidaţi (în ordinea de pe buletine):
– Leontin Aslău (AUR)
– Veres Attila – Csaba (UDMR)
– Ilie Cheşa (PSD)
– Călin Laurenţiu Bibarţ (PNL)
– Bogdan Lăbăşan (SOS România)
– Cristian-Aurel Galea (Partidul Alternativa Dreaptă)
– Adrian Wiener (Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei)
– Dănuţ – Tudor Cotuna (PUSL)
Doar trei dintre aceştia sunt însă foarte vizibili, atât în campanie prin cartiere cât şi în promovarea intensă în mediul online sau în presă, mai notează Agerpres. Ei sunt candidaţii PNL, PSD şi Alianţei Dreapta Unită.
Dintre cei trei, cele mai multe promisiuni au fost făcute de social-democratul Ilie Cheşa (în prezent viceprimar), care şi-a la lansat şi o campanie numită „TAXE ZERO în ARAD!”.
În cadrul acestei campanii, el propune eliminarea taxelor pentru parcarea maşinilor pe principalele artere din cartiere, gratuitate pentru utilizarea Stadionului UTA de către echipa cu acelaşi nume, nicio taxă pentru utilizarea facilităţilor sportive din şcoli, eliminarea taxei de intrare la Piaţa Obor, intrare gratuită pe ştrandurile Neptun şi „BIDI” pentru pensionarii cu venit sub 2.000 lei şi scutirea de taxe pentru terasele din centrul oraşului şi zonele turistice.
Cheşa a făcut şi alte promisiuni, dar promovează în special 11 priorităţi ale mandatului de primar, dacă îl va obţine: energie termică şi electrică din deşeuri la cel mai mic preţ din ţară, parcări Fast Park în toate cartierele, parcare supraetajată pe strada Aviator Georgescu, parcare supraetajată în zona Catedralei Vechi, parcare supraetajată lângă Colegiul Economic, deschiderea terenurilor de sport şi a locurilor de joacă din şcoli şi grădiniţe după program, reconstruirea autobuzului supraetajat Marta, anveloparea stadionului UTA, reabilitarea liniilor de tramvai din cartiere, realizarea unei centuri a cartierului Gai şi piaţă volantă în fosta Piaţa Catedralei.
În ordinea promisiunilor făcute, deputatul Adrian Wiener spune că are ca prioritate construirea unui nou spital municipal, care ar putea fi realizat printr-un parteneriat public-privat.
El mai promite măsuri de ameliorare a traficului rutier în oraş, care includ parcări noi, călătorii gratuite cu tramvaiul pentru cei care plătesc parcarea, introducerea de autobuze exclusive pentru elevi, decalarea orelor de începere a cursurilor la unele şcoli sau diverse lucrări de infrastructură.
La fel ca şi Cheşa, Adrian Wiener promite măsuri de încurajare a sportului, cum ar fi accesul liber în curţile şcolilor după cursuri, instalarea de coşuri de baschet şi mese de ping-pong în cartiere, realizarea mai multor săli de sport şi finanţarea evenimentelor sportive.
Actualul primar al Aradului, liberalul Călin Bibarţ, face cele mai puţine promisiuni dintre cei mai vizibili candidaţi. Deşi merge foarte mult prin cartiere pentru a discuta cu oamenii sau îşi face campanie prin pieţe, Bibarţ prezintă mai mult proiectele realizate de municipalitate în ultimii ani şi vorbeşte de banii europeni atraşi.
La mijlocul anului 2019, Călin Bibarţ era viceprimar când a preluat funcţia de primar, deţinută până atunci de Gheorghe Falcă, care renunţase la mandat pentru că a fost ales europarlamentar.
La alegerile din toamna anului 2020, Bibarţ a obţinut 14.613 voturi în cursa pentru Primăria Arad, fiind cu 2.738 de voturi în faţa principalului contracandidat, Adrian Wiener. În ceea ce-l priveşte pe Ilie Cheşa, acesta candidează pentru prima dată pentru funcţia de primar, iar în perioada 2016-2020 a fost consilier local, pentru ca în 2020 să devină viceprimar.
În judeţul Arad vor fi înfiinţate, pentru alegerile din 9 iunie, 440 secţii de votare, din care 115 în municipiul Arad.
Actualul primar Călin Bibarţ a fost ales în 2020 primar al municipiului Arad, după ce a obținut 14.743 de voturi din partea alegătorilor şi I-a învins atunci pe Adrian Wiener (USR-PLUS), care a obţinut 11.992 de voturi, dar şi pe Cristian-Aurel Galea de la PMP, care a obţinut 3.234 de voturi.
La Consiliul Local Arad, pe de altă parte, vom putea alege dintre cei 221 de candidaţi de pe listele propuse de:
– Alianţa Dreaptă Unită USR- PMP- Forţa Dreptei
– Alianţa pentru Unirea Românilor
– Partidul Alternativa Dreaptă
– Partidul Naţional Liberal
– Partidul S.O.S România
– Partidul Social Democrat
– Partidul Umanist Social Liberal
– Uniunea Democrată Maghiară din România
