Acasă Alegeri Cum arată regulile de vot la alegerile locale de pe 27 septembrie

Cum arată regulile de vot la alegerile locale de pe 27 septembrie

0
0
1,156

Într-o lună și jumătate, România ar putea să iasă la vot, pentru că atât premierul cât și președintele României, ne asigură că ”mersul la vot este sigur”, mai puțin mersul la restaurant și terase. În condiții speciale de această dată, cu respectarea mai multor reguli obligatorii pentru ca scrutinul să se poată desfășura în condiții normale.

Care sunt totuși cele 10 reguli:

1. Fiecare cetățean care dorește să-și exercite dreptul la vot la scrutinul din 27 septembrie trebuie să știe că este obligat să poarte mască de protecție din momentul în care intră în secția de votare și până la părăsirea acesteia. La intrare în secție va exista gel dezinfectant.

2. Primul pas este imediat după intrarea în secția de vot. Cetățeanul trebuie să prezinte buletinul reprezentantului secției pentru a fi scanat și validat în sistem. Oficialul respectiv va purta mască și mănuși de protecție pe toată durata zilei! Actul de identitate este restituit imediat după validare.

3. Din acel moment votantul este îndrumat către un membru al comisiei din secția respectivă. Așezați la mese cu respectarea distanței de 2,5 metri în ei, membrii vor avea în față câte un plexiglas. Nu vor intra în contact absolut deloc cu alegătorul.

4. După ce i se va comunica poziția de pe tabelul secției respective, alegătorul va semna un tabel nominal în care își va oficializa prezența la vot. În acest moment nu este clar dacă va mai exista o semnătură propriu-zisă a alegătorului sau se va bifa de către membrul comisiei că acesta a votat.

5. Cel care votează nu va mai primi de la membrul secției ștampila de vot. O va lua singur dintr-un loc special amenajat în fiecare secție. Aceasta va fi dezinfectată de fiecare dată, după ce cineva votează. Va exista un responsabil de acest aspect.

6. Mai mult, fiecare alegător, sub atenta supraveghere a unui membru al comisiei își va ridica singur buletinele de vot pe care va aplica ștampila. Vorbim de 4 sau chiar 5 buletine de vot, în funcție de fiecare localitate. Până acum, acesta le primea de la membrul comisiei respective, de această dată acest lucru nu se va mai întâmpla.

7. Cu buletinele de vot, dar și cu ștampila în mână, alegătorul va intra în cabină. Își va exercita dreptul la vot, apoi va depune fiecare buletin în urnele special amenajate și marcate corespunzător, iar ștampila va ajunge în locul unic de unde a ridicat-o. Aceasta va fi imediat dezinfectată.

8. După această operațiune, alegătorul va părăsi secția de vot, iar abia în exteriorul acesteia va avea posibilitatea să renunțe la masca de protecție, obligatorie pe durata întregului proces de votare. În perioada următoare se va decide câți alegători vor putea intra simultan în secție pentru a vota.

9. Fiecare membru al comisiei de votare va beneficia de mai multe reprize de pauză pe timpul zilei. Pentru a mânca sau pentru nevoile fiziologice. La ediția din acest an a scrutinului, reprezentanții secțiilor de votare le este interzis să mai mănânce în începerea propriu-zisă unde au loc alegerile.

10. În fiecare secție de votare va exista la liber o cutie de măști de protecție pentru alegătorii care vor să își exercite dreptul constituțional la vot, dar nu beneficiază de o astfel de mască. Aceasta va fi distribuită gratuit către alegători.

Ce totuși ce se votează pe 27 septembrie?

Consiliile locale ale comunelor, ale oraşelor, ale municipiilor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi pentru primari;

Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi pentru primarul general al municipiului Bucureşti;

Consiliile judeţene, precum și pentru președinții consiliilor județene.

Încarcă mai mult
Load More In Alegeri
Comments are closed.

Vezi Și

Biroul electoral de circumscripţie al Municipiului Bucureşti, a stabilit ordinea candidaților pentru Primăria Capitalei pe buletinele de vot

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Biroul electoral de circumscripţie al …