Acasă Actualitate Panică după decizia CCR, voturile de la prezidențiale trebuie renumărate până duminică seara când au loc și parlamentarele, Toni Greblă reacționează: ”Este imposibil”

Panică după decizia CCR, voturile de la prezidențiale trebuie renumărate până duminică seara când au loc și parlamentarele, Toni Greblă reacționează: ”Este imposibil”

0
0
9

Panică după decizia CCR, voturile de la prezidențiale trebuie renumărate până duminică seara când au loc și parlamentarele, Toni Greblă reacționează: ”Este imposibil”.

Biroul Electoral Central a decis, joi seara, cum va decurge procesul de renumărare a voturilor cerut de Curtea Constituțională. Astfel, renumărarea celor 9,4 milioane de voturi trebuie făcută până cel târziu duminică, 1 decembrie, ora 22. Duminică este ziuă în care sunt organizate și alegeri parlamentare.

Potrivit deciziei BEC, materialele electorale aferente sectiilor de votare din tară sunt preluate, transportate și depozitate sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Iar, voturile din diaspora sunt preluate, transportate și depozitate, în regim de urgentă, în tară, la Biroul electoral nr. 48 pentru sectiile de votare din străinătate, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne și a personalului Ministerului Afacerilor Externe.

De asemenea, BEC a decis că procesul de renumărare trebuie încheiat până pe 1 decembrie, la ora 22:00, când trebuie transmise versiunile scanate ale proceselor verbale, iar până pe data de 3 decembrie acestea trebuie transmise în original către BEC.

Ce presupune renumărarea voturilor

BEC a stabilit și procedura de renumărarea a celor 9,4 milioane de voturi.

”Birourile electorale județene, Biroul electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate și birourile electorale ale sectoarelor municipiului București desigilează sacii cuprinzând materialele electorale prevazute la alin. (1), consemneaza operațiunea de desigilare într-un proces-verbal și asigură verificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule din cadrul secțiilor de votare din aria de competentă a acestora, exprimate atât prin prezența alegătorului la sectia de votare, cât si prin corespondentă, unde este cazul, și comunicã Biroului Electoral Central rezultatul acestor activități”, se arată în decizia BEC.

Potrivit acestei decizii, operațiunea de renumărare a voturilor este făcută de către membrii Birourilor Electorale Județene cu ajutorul personalului tehnic auxiliar și al statisticienilor. Membrii BEJ vor fi convocați cu cel puțin două ore înainte de începerea operațiunilor de renumărare.

Înainte de decizia BEC, surse oficiale au declarat că, renumărarea celor 9,4 milioane de voturi cerută de Curtea Constituțională este un proces migălos care se va întinde pe o perioadă de câteva zile până la o săptămână. Sursele citate spun că renumărarea ar putea fi gata abia la finalul săptămânii viitoare, cu doar câteva zile înaintea de duminica votului pentru turul al doilea.

Procesul declanșat de decizia luată joi de Curtea Constituțională presupune numărarea tuturor voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale.

Până la renumărarea voturilor, CCR nu poate valida rezultatul primului tur de scrutin și, în mod normal, nu poate începe nici campania pentru turul al doilea.

Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. ”Turul doi ar putea fi organizat cu alți candidați”.

Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR, a explicat, joi, referitor la primul tur de alegeri, că dacă este vorba doar despre o eroare de numărare alegerile nu vor fi reluate.

Zegrean a declarat că dacă după renumărare se constată că e vorba doar de o eroare, alegerile de duminică nu se vor repeta. Acestea se pot anula doar dacă se constată o fraudă. Numărarea greșită poate fi considerată o eroare materială, iar dacă ordinea candidaților se modifică, va fi organizat un al doilea tur cu cei care după renumărare se clasează pe primele două poziții.

”Dacă e doar o eroare de numărătoare nu se vor anula alegerile, se va merge în continuare cu o nouă listă, se schimbă ordinea pe listă. Dacă trebuie să fie pe locul 2 altcineva, va fi acela pe locul 2, dacă cineva spune că asta e numărătoarea corectă. Le-am spus din iunie să nu se joace cu alegerile, că nu le vor putea stăpâni. S-ar putea ca întreaga ordine să fie schimbată, depinde de amploarea erorii. Dacă numai voturile lui Orban sunt de vină nu cred că vor fi anulate alegerile, pentru că au fost puține”, a mai spus Zegrean.

De asemenea, el a mai afirmat că e rolul Curții Constituționale să ia o decizie, dacă ”se semnalează o fraudă”.

”E rolul Curții Constituționale să aprecieze, dacă se semnalează că a existat o fraudă. BEC este alcătuit din șapte judecători de la Înalta Curte. Pot și ei să constate frauda, chiar și BEC poate dispune renumărarea voturilor și anularea alegerilor”, a mai spus el.

Judecătorii CCR au decis, joi, să ceară renumărarea tuturor voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică. Solicitarea de renumărare va fi înaintată către Biroul Electoral Central. De asemenea, CCR a amânat pentru vineri atât o decizie privind validarea rezultatului turului 1 al alegerilor prezidențiale, cât și o decizie privind cererea de anulare a rezultatului alegerilor în turul 1, a anunțat oficial CCR. Judecătorii Curții au cerut BEC renumărarea tuturor voturilor, pe baza cererii lui Cristian Terheș.

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a explicat că, dacă după renumărare se constată că e vorba doar de o eroare de numărare, alegerile de duminică nu se vor repeta.

Acestea se pot anula doar dacă se constată o fraudă. ”Numărarea greșită poate fi considerată o eroare materială, iar dacă ordinea candidaților se modifică, va fi organizat un al doilea tur cu cei care după renumărare se clasează pe primele două poziții.

”Dacă e doar o eroare de numărătoare nu se vor anula alegerile, se va merge în continuare cu o nouă listă, se schimbă ordinea pe listă. Dacă trebuie să fie pe locul 2 altcineva, va fi acela pe locul 2, dacă cineva spune că asta e numărătoarea corectă. Le-am spus din iunie să nu se joace cu alegerile, că nu le vor putea stăpâni. S-ar putea ca întreaga ordine să fie schimbată, depinde de amploarea erorii. Dacă numai voturile lui Orban sunt de vină nu cred că vor fi anulate alegerile, pentru că au fost puține”, a mai spus Zegrean.

De asemenea, el a mai afirmat că e rolul Curții Constituționale să ia o decizie, dacă ”se semnalează o fraudă”.

”E rolul Curții Constituționale să aprecieze, dacă se semnalează că a existat o fraudă. BEC este alcătuit din șapte judecători de la Înalta Curte. Pot și ei să constate frauda, chiar și BEC poate dispune renumărarea voturilor și anularea alegerilor”, a mai spus el.

Toni Greblă, președintele AEP, a precizat cu privire la campania electorală pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale că aceasta începe, după ce Curtea Constituţională îi validează pe cei doi competitori care au cele mai multe voturi.

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat că renumărarea voturilor exprimate la primul tur al alegerilor prezidențiale nu poate fi efectuată într-o singură zi, așa cum prevede decizia Curții Constituționale.

CCR a stabilit joi:

1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.
2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.
3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.

“Ar fi vorba de reverificarea a 9 milioane de buletine de vot care sunt sunt depozitate acum în cele 41 de județe ale țării. Acest lucru nu poate fi făcut nici în ore nici într-o zi nici în două”.

Întrebat dacă renumărarea voturilor ar fi gata până la turul doi al alegerilor prezidențiale, șeful AEP a precizat: “Nu pot să apreciez, e vorba de numărarea a 9 milioane de voturi, care repet sunt depozitate la tribunale, în arhivele, în spațiile de depozitare ale acestora, și această operațiune ar dura foarte mult, ar dura zile, nu pot să apreciez câte”.

“Pentru a fi dispusă renumărarea voturilor, ar trebuie niște dovezi temeinice cu privire la faptul că această numărare nu a fost făcută cum trebuie, ori până în prezent sau mă rog, până la încheierea proceselor verbale, semnate de toți reprezentanții partidelor, până la validarea acestor procese la birourile electorale județene și la biroul electoral central, nu a exista nicio sesizare, nicio contestație cu privire la faptul că numărarea voturilor ar fi fost făcută greșit”, a adăugat el.

În timpul intervenției telefonice, comunicatul CCR a fost publicat oficial.

“O să primim și noi solicitarea, avem ședința BEC fixată pentru alte probleme astăzi, la ora 16,00, și BEC va dispune măsurile corespunzătoare”, a comentat Greblă

Chestionat dacă poate începe campania electorală pentru turul doi, acesta a răspuns că nu poate începe până când CCR nu va valida rezultatul voturilor.

Întrebat din nou dacă renumărarea voturilor ar putea fi gata până vineri, când este stabilit un nou termen la CCR, Toni Greblă a răspuns: “Acest lucru este absolut absolut imposibil. Dacă exista cineva care poate să pocnească din degete și să numere 9 milioane de buletine de vot care se găsesc în 42 de depozite în fiecare județ al țării … nu cred că cineva își închipuie că acest lucru poate fi făcut într-o noapte”.

Andi Mihalache, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Județean (BEJ) Galați, a declarat că birourile electorale ale secțiilor de votare și-au încetat activitatea a doua zi după primul tur al alegerilor prezidențiale, iar atribuțiile lor au fost preluate de birourile electorale județene.

În acest context, câteva sute de oameni ar trebui să renumere milioane de voturi în doar câteva ore, ceea ce nu este posibil.

”Deocamdată așteptăm precizări de la Biroul Electoral Central, pentru că trebuie să primim solicitarea oficială din partea BEC. Nu ne putem apuca de renumărarea voturilor până când nu vine o dispoziție oficială transmisă către birourile electorale județene. Presupun că în acel document prin care se va dispune renumărarea buletinelor de vot vom avea și o procedură, în care să se spună și cum putem face renumărarea voturilor cât mai repede. În mod concret, cum vom face acest lucru”, a declarat Andi Mihalache.

”Avem hotărârea Biroului Electoral Central, care prevede că birourile electorale ale secțiilor de votare își încetează activitatea a doua zi după ziua alegerilor. Cu alte cuvinte, luni, pe data de 25 noiembrie, la ora 24,00, toate birourile electorale ale secțiilor de votare și-au încetat activitatea. Tot acel document prevede faptul că atribuțiile care erau în sarcina secțiilor de votare se preiau de către birourile electorale județene. Dacă ne raportăm la documentele aflate în momentul de față în vigoare, ar însemna că toată procedura de renumărare se realizează la nivelul birourilor electorale județene. Nimic nu este imposibil, numai că necesită un timp îndelungat. Sacii cu voturi au fost predați în custodia Tribunalul Galați, conform procedurii”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Județean Galați.

Conform unei prime evaluări, aproximativ două treimi din sacii cu buletinele de vot sunt în custodia tribunalelor, în timp ce o treime sunt în cea a prefecturilor. În plus, buletinele din diaspora sunt în cea mai mare parte la ambasade sau pe drum spre țară, au explicat reprezentanți în Biroul Electoral Central.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Călin Georgescu, întâlnire conspirativă cu mercenarii Sechila și Potra, la o fermă de cai, proprietarul fermei din Ciolpani, recunoaște că i-a găzduit

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Legionarul Georgescu, întâlnire conspi…