UPDATE: Primele date de la renumărarea voturilor în România. Ce nereguli s-au descoperit în Ilfov.
A început renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale, după decizia Curții Constituționale care a solicitat acest lucru. Peste 9,4 milioane de voturi vor trebui să fie renumărate, iar termenul limită de trimitere al proceselor verbale este duminică, 1 decembrie, ora 22:00.
Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Prahova dezminte, vineri seară, informaţia potrivit căreia ar fi fost identificate 300 de voturi ale lui Ludovic Orban trecute în contul Elenei Lasconi.
”Având în vedere apariţia unei ştiri false în mediul online, conform căreia, în timpul procesului de renumărare a buletinelor de vot în judeţul Prahova, ar fi fost identificate 300 de voturi ale domnului Ludovic Orban trecute în contul doamnei Elena Lasconi, Biroul Electoral Judeţean nr. 31 Prahova dezminte ferm această informaţie, considerând-o lipsită de fundament şi menită să inducă în eroare opinia publică. Totodată, dorim să informăm cetăţenii că procesul de renumărare a voturilor este în plină desfăşurare şi, până în acest moment, nu a fost realizată nicio centralizare oficială a voturilor valabil exprimate sau a voturilor nule”, se arată într-un comunicat de presă al BEJ.
Conform sursei citate, până în prezent au fost renumărate buletinele de vot din aproximativ 250 de secţii de votare din judeţul Prahova din totalul celor 624, procesul continuând conform calendarului stabilit şi sub supravegherea autorităţilor competente.
”Conform procedurilor legale aplicabile în acest proces, renumărarea voturilor presupune verificarea fiecărui buletin de vot, iar în procesul-verbal de renumărare se completează, inclusiv la rubrica ‘Observaţii’, detalii referitoare la starea sigiliului aplicat pe sacii cu buletine de vot. (…) Biroul Electoral Judeţean nr. 31 Prahova reiterează apelul la responsabilitate în comunicarea publică şi solicită mass-media să se bazeze doar pe informaţii verificate din surse oficiale”, se mai arată în comunicat.
Renumărarea voturilor nu se va încheia pe 1 decembrie, MAE: ”Voturile din diaspora vin până marți, 3 decembrie”, CCR amână întrunirea Curții.
CCR amână dezbaterea pe anularea primului tur al prezidenţialelor pentru luni, 2 decembrie, după ce BEC a anunţat că abia duminică seară se va încheia renumărarea voturilor.
Curtea Constituțională a României a amânat vineri, pentru data de 2 decembrie, ora 17:00, dezbaterea cererii depuse de Cristian Terheș, candidat la alegerile prezidențiale, prin care acesta solicită anularea rezultatelor din primul tur de scrutin, au declarat surse din CCR.
Potrivit acelorași surse, CCR așteaptă finalizarea renumărării voturilor, proces cerut de instanța constituțională în cursul zilei de joi. Biroul Electoral Central (BEC) a fost însărcinat cu reverificarea și renumărarea tuturor voturilor valabil exprimate și a celor nule.
Într-un comunicat transmis de CCR, se precizează că decizia de a solicita renumărarea a fost luată în unanimitate de către judecătorii constituționali, în urma analizei cererii depuse de Cristian Terheș.
Curtea Constituţională a României a amânat vineri pentru data de 2 decembrie, la ora 17:00, dezbaterea solicitării lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin.
”Curtea Constituțională a dispus reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule. De asemenea, s-a decis înaintarea către CCR a rezultatelor reverificării și renumărării efectuate de către Biroul Electoral Central”, se arată în comunicat.
CCR precizează într-un comunicat oficial că vineri, plenul Curţii Constituţionale, având în vedere că urmează să fie înaintate de către Biroul Electoral Central rezultatele reverificării şi renumărării buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule la alegerile pentru funcţia de Preşedinte al României din data de 24 noiembrie 2024, a decis să amâne cauzele pentru data de 2 decembrie 2024, ora 17,00.
Potrivit CCR, este vorba de cererea de anulare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Vasile Terheş (Dosar nr.3671F/2024) şi confirmarea/validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024 ( Dosarul nr.3670F/2024).
După finalizarea procesului de renumărare și soluționarea cererii de anulare, Curtea urmează să se pronunțe cu privire la validarea rezultatului din primul tur de scrutin.
Conform calendarului inițial, campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale ar fi trebuit să înceapă pe 29 noiembrie, iar scrutinul final să aibă loc pe 8 decembrie. Cu toate acestea, cererea de anulare și procesul de renumărare au generat incertitudini legate de desfășurarea acestui calendar.
Decizia CCR din 2 decembrie va clarifica dacă al doilea tur de scrutin va avea loc conform programării sau dacă procesul electoral va suferi modificări.
Renumărarea voturilor nu se va încheia pe 1 decembrie. MAE: ”Voturile din diaspora vin până marți, 3 decembrie”.
MAE spune că trimite buletinele de vot până în 3 decembrie. Renumărarea nu se va încheia în termenul impus de BEC
Ministerul Afacerilor Externe informează că sunt în desfășurare demersurile în vederea expedierii către Biroul electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate a buletinelor de vot cuprinzând voturi valabil exprimate și voturi nule înregistrate în cadrul secțiilor de votare din străinătate la primul tur al alegerilor pentru Președintele României din data de 24 noiembrie 2024.
”MAE, în colaborare strânsă cu misiunile diplomatice ale României, utilizează în acest scop cele mai rapide dintre soluțiile de transport identificate, în funcție de specificul fiecărei situații, de zonele geografice și de fusul orar. Expedierea buletinelor de vot din străinătate a început vineri, 29 noiembrie, și va continua în zilele de 1, 2 și 3 decembrie a.c.”, se arată într-un comunicat de presă.
Potrivit comunicatul MAE, cel mai probabil renumărarea voturilor nu se va încheia înainte de termenul cerut de BEC, adică duminică 2 decembrie, ora 22:00.
Biroul Electoral Central a transmis, vineri o circulată către toate birourile județene, ale sectoarelor Capitalei și către Biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate în care le spune că trebuie să păstreze confidențialitatea rezultatele renumărării buletinelor de vot.
”Atragem atenția asupra obligației de a păstra cu maximă strictețe condifențialitatea datelor înscrise în procesele-verbale centralizatoare privind consemnarea rezultatului renumărării voturilor valabil exprimate și a voturilor nule”, arată circulara, de vineri, a BEC.
Biroul Electoral Central mai solicită birourilor județene, ale sectoarelor și cel din diaspora să ia toate măsurile care „se impun în vederea prevenirii accesului persoanelor neautorizate la versiunile scanate și la cele originale ale proceselor-verbale”.
”Vă rugăm să comunicați procesele-verbale menționate la data de 1 decembrrie a.c., ora 22.00, în condițiile stabilite prin respectiva decizie și să asigurați păstrarea, depozitarea și transportarea în condiții de siguranță a versiunilor originale ale acestora”, mai spune sursa citată.
”Precizăm că documentele în versiune electronică trebuie să fie deţinute doar de către preşedintele biroului electoral, iar cele în format fizic să fie păstrate în fişete închise cu o cheie deținută exclusiv de către acesta”, mai scrie BEC. Dacă procesele-verbale vor fi trimise mai devreme de 1 decembrie, ora 22:00, atunci „preşedintele biroului electoral trebuie să păstreze într-un fișet închis, a cărui cheie o păstrează, terminalul informatic de pe care au fost transmise versiunile scanate ale proceselor-verbale”.
BEC mai spune că „fișetul în care sunt puse documentele şi materialele electorale trebuie și el să fie sigilat si așezat în raza de acţiune a camerelor de filmare din sistemul de supraveghere în vederea asigurării siguranţei spaţiului de lucru al biroului electoral”. „Totodată, în aplicarea dispoziţiilor deciziei mai sus menţionate, este imperativ ca atât membrii cât şi personalul tehnic auxiliar şi statisticienii birourilor electorale judeţene, ai Biroului electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate şi ai birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti să fie implicaţi în mod concret, egal, susţinut si continuu în procesul de renumărare, sub coordonarea preşedintelui biroului electoral”, se mai arată în documentul de la Biroul Electoral Central.
În ce condiții pot fi reluate alegerile. Ce prevede legea…
Potrivit Legii 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, prevede la articolul 52: „Curtea Constituțională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin”.
”În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor”, mai spune legea.
Cererea de anulare a alegerilor poate fi făcută de către partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale reprezentate în Consiliul Minorităților Naționale și de candidații care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării, iar cererea trebuie motivată și însoțită de dovezile pe care se întemeiază, potrivit legii menționate.
”Soluționarea cererii de către Curtea Constituțională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoștința publică a rezultatului alegerilor”, mai arată legislația în vigoare. Curtea Constituțională validează rezultatul din primul tur, după ce soluționează cererile de anulare a alegerilor.
Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, a spus că decizia CCR de renumărare a voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale ar putea duce la anularea acestui scrutin. Opinia sa este împărtășită și de fostul judecător Cristi Danileț. Pe de altă parte, alegerile parlamentare de duminică trebuie să se desfășoare la data stabilită, a adăugat Zegrean, joi seara.