Acasă Alegeri Scandal total între PSD și PNL după decizia CCR de azi

Scandal total între PSD și PNL după decizia CCR de azi

0
0
1,039

Lumea arde, țara arde între pandemii, boli, viruși, încălcare drepturilor și libertăților, proteste…și babele politicii se ciorondănesc pe rămășițele de încredere și de interes pe care încă îl mai au în rândul cetățenilor votanți!

Decizie importantă a CCR în cursul zilei de miercuri 03 iunie pe un subiect extrem de fierbinte din politica românească. PSD și PNL au ajuns din nou în fața Curții Constituțională a României.

udecătorii CCR au decis miercuri că data alegerilor locale și parlamentare poate fi stabilită de către Guvern, dar este posibil ca judecătorii să motiveze că și Parlamentul poate avea un rol în decizie. Curtea a stabilit că prelungirea mandatelor aleșilor locali nu poate fi adoptată prin ordonanță de către guvern, ci doar prin lege. Astfel, până la finalul sesiunii parlamentare, Camera Deputaților și Senatului trebuie să adopte o lege prin care să se stabilească cu câte luni se prelungesc mandatele primarilor, consilierilor locali și județeni.

Magistrații de la CCR au stabilit că parlamentarii trebuie mai întâi să dea o lege prin care să abroge ordonanța prin care s-au prelungit mandatele aleșilor locali până la finalul acestui an, apoi să adopte o lege nouă prin care să se intre în limitele constiituționale cu această prelungire.

CCR a dezbătut cele două sesizări depuse de PNL și Guvern privind legea adoptată de Camera Deputaților referitoare la prelungirea mandatelor aleșilor locali și stabilirea datei alegerilor de către Parlament. Parlamentarii au adoptat, pe 23 aprilie, un proiect de lege prin care prelungesc mandatele aleșilor locali până la finalul anului, din cauza epidemiei, și acordă Parlamentului dreptul de a stabili data alegerilor, prin lege organică. Legea a fost atacată la CCR de liberali, nemulțumiți de modificarea făcută în Parlament care ia atributul Guvernului de a stabili data alegerilor locale.

Potrivit actului normativ adoptat de Parlament, mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc cu cel mult şase luni de la data încetării stării de urgenţă. Data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte de către Legislativ, prin lege organică, cu cel puţin 75 de zile înaintea votării. În ultimii 30 de ani, Guvernul a fost cel care a decis data alegerilor, prin hotărâre.

Liberalii iau în calcul ca alegerile locale să se desfăşoare pe 27 septembrie, iar alegerile parlamentare, la termen, pe 6 decembrie.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, anunţa că liberalii vor ataca la CCR propunerea legislativă care are ca obiect de reglementare prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cu cel mult şase luni de la data încetării stării de urgenţă, ca urmare a izbucnirii epidemiei de COVID-19.

Pe 13 mai, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat OUG privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016 – 2020, cu amendamente. ”Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc cu cel mult 6 luni de la data încetării stării de urgenţă sau stării de alertă”, stipulează proiectul.

Acesta mai prevede că procedurile privind organizarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale se iniţiază în termen de 6 luni de la data expirării duratei stării de urgenţă sau stării de alertă, iar data alegerilor se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 75 de zile înaintea votării.

Nu este niciun vid legislativ, Codul Administrativ care a fost adoptat anul trecut, tot prin ordonanță de urgență, dar a fost verificat de Curte și a fost declarat constituțional și acolo scrie că mandatul aleșilor locali poate fi prelungit prin lege, în ce situații și ce condiții”, a spus Augustin Zegrean.

El a spus că legea o dă Parlamentul, dar că Guvernul nu poate emite ordonanță pentru data alegerilor: ”Dacă voiau să o facă trebuiau să modifice Codul Administrativ”.

Va trebui să facă Guvernul un proiect de lege să-l prezinte în Parlament sau un parlamentar să facă o propunere legislativă”, a adăugat fostul președinte al CCR.

Întrebat dacă mandatul aleșilor locali, care a fost prelungit de facto în lipsa alegerilor, este un mandat plin, el a spus că „sigur că există o problemă câtă vreme OUG prin care a fost prelungit mandatul a fost declarată neconstituțională”.

Trebuie rezolvate lucrurile foarte repede după intrarea în vigoare a deciziei Curții, aleșii locali nu mai au suport să stea acolo, pentru că mandatul lor a expirat”, dar că actele semnate de ei sunt validate pentru că „legea declarată neconstituțională se bucură de prezumția de constituționalitate până în momentul în care intră în vigoare decizia Curții prin care este declarată neconstituțională.

Deci, până intră în vigoare trebuie rezolvate problemele acestea. Nu e chiar așa de grav, zice Constituția că de la data publicării deciziile sunt general obligatorii, dar e tot acolo un text care spune că în 45 de zile Guvernul sau Parlamentul, după caz, e obligat să pună de acord legea declarată neconstituțională cu decizia Curții. Nu e chiar de sărit în apă, dar lucrurile trebuie rezolvate”, a subliniat Zegrean.

El a spus că s-a ajuns aici pentru că cei de la conducere ”nu citesc legile”.

În ceea ce privește problema cine stabilește data alegerilor, Augustin Zegrean a spus că ”Nu scrie în Constituție, despre alegeri se vorbește foarte puțin în Constituție, doar că se fac conform legii. Nu scrie cine stabilește data, dar în niciun caz nu se putea cum au propus ei, să se stabilească data alegerilor prin lege organică.

Cred că pentru asta au admis sesizarea, care spune în ce domenii se reglementează prin lege organică și nu poți să faci mai mult decât scrie în Constituție, nu este acolo data alegerilor. Spune doar că sistemul electoral se stabilește prin lege organică, nu data alegerilor”, a spus fostul președinte al CCR, care a admis că data alegerilor se stabilește de către Guvern: ”Da, este firesc să fie așa, că practic ei organizează alegerile, nu Parlamentul.

Încarcă mai mult
Load More In Alegeri
Comments are closed.

Vezi Și

Biroul electoral de circumscripţie al Municipiului Bucureşti, a stabilit ordinea candidaților pentru Primăria Capitalei pe buletinele de vot

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Biroul electoral de circumscripţie al …