Acasă Alegeri USL 2.0, Ciolacu şi Ciucă au anunțat calendarul alegerilor din 2024: ”Este clar că, doar împreună, aceste două partide se pot împotrivi unui val extremist”

USL 2.0, Ciolacu şi Ciucă au anunțat calendarul alegerilor din 2024: ”Este clar că, doar împreună, aceste două partide se pot împotrivi unui val extremist”

0
0
402

USL 2.0, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă au anunțat calendarul alegerilor din 2024: ”Este clar că, doar împreună, aceste două partide se pot împotrivi unui val extremist”.

Comasarea alegerilor în România a fost votată de PNL și PSD. Calendarul alegerilor din 2024, anunțat oficial. Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă anunţă calendarul alegerilor din 2024: ”Este clar că, doar împreună, aceste două partide se pot împotrivi unui val extremist”.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, şi Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, au susţinut miercuri seară o conferinţă de presă comună, în care au anunţat rezultatul negocierilor din coaliţie şi calendarul alegerilor din 2024, rezultat în urma negocierilor.

”Cred că este un moment corect și bine ales ca cele două partide (…) să creioneze un proiect de țară, cu specialiștii pe care-i au. După ce vedem ce decid românii, de ce nu, să ne strângem într-o coaliție pentru a lua deciziile pentru perioada următoare” a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD, întrebat dacă de rezultatul comun la alegerile europarlamentare va depinde și candidatul comun la alegerile prezidențiale. ”Vom veni în fața dvs. pe 10 iunie și vă vom spune ce am decis. Cel mai important e să avem programul de țară” a continuat premierul.

Liderii coaliției au explicat de ce la alegerile locale listele vor fi separate. „Sunt convins că în perioada următoare vom avea și alianțe politice sau electorale locale”, spune Marcel Ciolacu. „La firul ierbii există mai multă efervescență”, afirmă Ciucă.

Liste separate la alegerile locale 2024.

„Am avut discuții și dezbateri. Sunt abordări care fac obiectul tipologiei alegerilor. Nu putem să vorbim despre alegerile locale care au o cu totul altă configurație. Acolo, la firul ierbii, există mai multă efervescență și campania se desfășoară altfel, pe când la europarlamentare discutăm de alegerea reprezentanților României care au menirea să meargă la Bruxelles și să lupte pentru interesele României în cadrul UE”, a răspuns Nicolae Ciucă.

La rândul său, Marcel Ciolacu a spus că PSD are mii de aleși locali și ar fi fost o greșeală „ca noi, din birouri, să hotărâm ce este mai bine pentru fiecare comună, oraș, municipiu. Aceste decizii se iau la baza partidului și avem două partide democratice. Sunt convins că în perioada următoare vom avea și alianțe politice sau electorale locale. Dar acest lucru trebuie să îl facă colegii noștri din teritoriu, fiindcă ei știu ce este cel mai bine pentru urbea pe care o reprezintă sau pentru locul unde vor să candideze”.

”Este o decizie care se va lua în forurile de conducere ale partidelor” a întărit și Nicolae Ciucă, președintele PNL.

Ședința de după alegerile europarlamentare, din 9 iunie, va aduce în discuție și o listă comună pentru alegerile parlamentare, care vor avea loc în 8 decembrie. Cei doi lideri nu au răspuns dacă pentru alegerile europarlamentare au paritate pe liste, nici cine le va deschide. Premierul, însă, și-a exprimat preferința ca lista să fie deschisă de o femeie.

Alegerile locale se comasează cu cele europarlamentare, având loc în 9 iunie. La alegerile europarlamentare, listele vor fi comune. La alegerile locale, vor fi candidați separați. Apoi, vor avea loc alegeri prezidențiale în septembrie (sunt trei variante de date posibile), urmate de cele parlamentare în 8 decembrie, deci necomasate.

”Referitor la modul de desfasurare a alegerilor europarlamentare si locale. Decizia a urmat unor consultari cu birourile celor doua partide si putem prezenta deciziile. Dincolod de comasare, la locale fiecare partid va candida prin forte proprii, iar la europarlamentare pe liste comune.

Românii își doresc liniște și stabilitate. Am avut în vedere to ce s-a întâmplat de la finalul anului 2021, când coaliția și-a asumat guvernarea și a derulat programul de guvernare și a trecut prin crize suprapuse. România a reușit să realizeze cea mai mare absorbție de fonduri europene, peste 95%.

Datorită stabilității, România a atras investiții străine record. E pentru prima oară când România are o creștere economică bazată pe investiții. Veniturile la buget pe bază de investiții au fost mai mari decât veniturile bazate pe consum.

Nu ne putem permite să fragilizăm stabilitatea țării pentru micile orgolii politice.”, a anunţat Nicolae Ciucă.

”Știm cu toții istoricul acestei coaliții de guvernare. La un moment dat România se afla și în fața unei crize sociale. Nu am nicio reținere de a mă angaja în acest proiect politic.

În afară de performanțele guvernării, ne-am asumat o decizie politică.

O putere politică trebuie să-și asume lucruri în momente dificile și să facă mai puține calcule electorale. Asta e marea diferență între a fi om politic și a fi om de stat.

Am dovedit că putem lua decizii în momente dificile ale României.

Prezența cea mai mare la alegeri e la locale. Faptul că am decis comasarea nu e împotriva democrației, dimpotrivă, e un vot în plus pentru democrație și pentru o reprezentare corectă în fața românilor

Am decis să avem și o alianță electorală pentru lista de europarlamentare. Oricât am încerca să împachetăm cuvintele, e evident că doar cele două mari partide se pot uni și face față unui val extremist. Niciuna dintre cele două forțe nu se poate angaja singură în această luptă. E vorba de stabilitate, de asumare și de drumul României, nu neapărat de astăzi, ci de viitor.

Avem obiectivul de a intra cu drepturi depline în Schengen, iar în 2026 să fim membru OECD.

România e în direcția corectă. Pentru a rămâne trebuie și voință politică. Am sentimentul că am făcut ce e mai bine pentru țara mea.

Nu văd nimic nedemocratic să-ți asumi cu curaj lucruri bune pentru români și pentru România.

În afară de comasare și alianță electorală la europarlamentare, în septembrie să avem alegerile prezidențiale. Sunt trei variante.

Am decis să avem alegerile prezidențiale în septembrie și alegeri parlamentare în 8 decembrie”, a spus premierul Ciolacu.

Comasarea alegerilor în România a fost votată de membrii PNL și PSD, în ședințele la care au participat liderii celor două partide. Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au anunțat calendarul alegerilor din 2024 și deciziile finale privind listele electorale comune.

Membrii PSD și PNL au votat, miercuri, comasarea alegerilor în România și liste comune la alegerile europarlamentare.

Liderii celor două partide din coaliție, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au anunțat, într-o conferință de presă comună, deciziile finale luate în cadrul celor două ședințe.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că partidele au dat dovadă de „un minim sacrificiu de orgoliu” pentru stabilitatea țării și interesul românilor. Acesta a vorbit despre asumarea responsabilă a PNL și PSD, pentru stabilitatea și coerența actului de guvernare.

„Nu ne putem permite să fragilizăm ce ține de stabilitatea țării pentru micile orgolii politice, care să fractureze tot ceea ce ține de îndeplinirea obiectivelor pe care ni le-am asumat în fața românilor.”, a spus acesta.

Cinci liberali au votat „împotrivă”, doi s-au abținut, în timp ce 58 au votat „pentru”, iar liderii PSD au votat în unanimitate calendarul alegerilor din 2024, comasarea și listele comune.

Cei cinci membri PNL care au votat împotrivă sunt: Robert Sighiartău – vicepreședintele PNL, Ioan Turc – primarul din Bistrița – Năsăud, președintele PNL Bihor – Ilie Bolojan, fostul premier Florin Cîțu și Florin Birta – primarul din Oradea.

Președintele PNL Vâlcea, Cristian Buican, și Președintele CJ Timiș, Alin Nica, s-au abținut.

Marcel Ciolacu: „E evident că doar cele două mari partide se pot uni și pot face față valului extremist”.

„Știm toți istoricul formării coaliției. România se afla și în fața unei crize sociale. Nu am nici o reținere de a ne angaja în acest proiect politic. În afară de performanțele guvernării, ne-am asumat o decizie politică. O putere politică trebuie să facă politici publice pentru cetățeni

Trebuie să facem deosebirea între a fi oameni politici și oameni de stat. Am dovedit că putem lua decizii în momente decisive.

Prezența cea mai mare la alegeri e la locale. Faptul că am decis comasarea nu e împotriva democrației, dimpotrivă, e un vot în plus pentru democrație și pentru o reprezentare corectă în fața românilor

Am propus și o alianță electorală pentru alegerile europarlamentare. E evident că doar cele două mari partide se pot uni și pot face față valului extremist.”, a declarat liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu.

„Am sentimentul că am făcut ce e mai bine pentru țara mea, indiferent de costuri. Am hotărât, în cursul lunii septembrie, să avem alegerile prezidenţiale. Primele date sunt – 1-15 septembrie, 8-22 septembrie sau sfârşitul lunii septembrie. Una din cele trei va fi aleasă. 8-22 ar fi cea mai potrivită. Pe 8 decembrie, vor fi alegerile parlamentare.”, a mai spus acesta.

– Alegeri europarlamentare în România – 9 iunie 2024

– Alegeri locale în România – 9 iunie 2024 (comasate cu cele europarlamentare)

– Alegeri prezidențiale în România – turul 1 – 8 septembrie 2024, turul 2 – 22 septembrie 2024 (varianta preferată de premier)

– Alegeri parlamentare în România – 8 decembrie 2024

Alte variante pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale, anunțate oficial de liderul PSD, sunt 1 și 15 septembrie, sau sfârșitul lunii septembrie. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că preferă varianta 8 și 22 septembrie, pentru a nu exista o sincronizare a unui scrutin cu începutul școlii.

Nicolae Ciucă: PNL nu a votat devansarea alegerilor prezidențiale
PNL nu a votat devansarea alegerilor prezidențiale. Ciucă a obținut în BPN doar un mandat pentru comasarea alegerilor europarlamentare și locale și lista comună.

Nicolae Ciucă a spus că în BPN a obținut mandat doar pentru comasarea alegerilor europarlamentare și locale și lista comună.

„Nu am discutat despre calendarul alegerilor prezindețiale și generale. (…) După ce finalizăm toate etapele acestea pregătitoare, înainte de emiterea unei ordonanțe de urgență privind calendarul alegerilor, vom avea o întâlnire în BPN și vom lua o decizie”, a spus Ciucă.

În ce privește candidatul la prezidențiale, Ciucă spune că „este mult prea devreme”.

La rândul său, Marcel Ciolacu, întrebat dacă PSD exclude un candidat comun la alegerile prezidențiale, a spus că va emite deciziile legate de alegeri după decizia PNL legată de devansarea prezidențialelor.

„Voi aștepta decizia PNL și apoi voi emite legislația necesară pentru toate cele 3 rânduri de alegeri”, a declarat Ciolacu.

Florin Cîţu: Am votat împotriva listei comune PNL-PSD la alegerile pentru Parlamentul European
Senatorul PNL Florin Cîţu arată că a votat împotriva listei comune PNL-PSD la alegerile pentru Parlamentul European.

„La BPN -ul de azi am votat ÎMPOTRIVA listei comune PNL-PSD la alegerile pentru Parlamentul European. Niciodată nu voi vota un socialist/pesedist! Este o alianță toxică pentru români și pentru PNL”, a postat Cîţu pe Facebook.

Întrebări

Ce s-a schimbat din noiembrie, când aţi anunţat că veţi merge singuri în toate alegerile?

Ciucă: „În noiembrie am decis, pe baza datelor din acel moment, să mergem prin noi înşine. Prin noi înşine este mottoul PNL, care ne reprezintă şi azi şi însemnaă pentru noi toti indemn la asumare si responsabilitate. De atunci, trebuie sa intelegem ca nu s-a modificat nimic in valorile PNL, dar ce s-a intamplat acum este o miscare tactica, avanfd in vedere ce se intampla in jurul nostru, situatiei de securritate, cand Romania se prefigureaza ca un pilon al securitatii la Marea Neagra.

Prin noi insine ne adresam romanilor sa ne acorde incredere, prin noi insine se adreseaza tuturor romanilor, pentru calea europeana”, a spus Nicolae Ciucă.

Pentru Ciolacu: Va fi sustinut Iohannis de coalitie pentru o functie inalta politica la nivel european?

„Discutiile au fost despre cum e mai bine pentru a avea o prezenta cat mai mare la vot. Am fi avut in decembrie mai multe suprapuneri. Nu se putea pe 1 decembrie, apoi pe 6 era Sfantul Andrei, apoi negocieri cu Comisia, si am luat o decizie de a nu bloca Romania, pentru ca romanii sa aiba un acces cat mai larg la urne.

Inca o data o spun, as fi mandru ca presedintele Iohannis sa ocupe o inalta functie politica la nivel european, cum as fi pentru orice roman. Vom merge si vom negocia pentru asta si vom avea dubla reprezentare in familiile politice. Romanii vor o voce politica puternica romaneasca in UE si NATO”, a spus Ciolacu.

Va fi un candidat comun la Primaria Capitalei?

Ciucă: În acest moment nu am ajuns să discutăm în detaliu. Și dacă ar fi să stabilim un candidat comun, avem nevoie de evaluare, de sondare. Ne interesează care e profilul candidatului în percepția alegătorilor.

Ciolacu: Nu e vorba de imparteala, ci de a gasi cea mai potrivita persoana pentru a asigura o administratie eficienta. In urmatoarea perioada sunt convins ca vom veni cu cele mai bune decizii pentru toate alegerile.

De ce liste comune doar la europarlamentare și nu şi la locale?

Ciucă: Și noi am avut discuții și dezbateri în BPN. Sunt abordări care fac obiectul tipolologiei alegerilor. La nivelul fiecărei filiale vor exista strategii.

Ciolacu: PSD are mii de aleși locali. Ar fi fost o greșeală ca noi din birouri să hotărâm ce-i mai bine pentru fiecare comună, oraș, municipiu. Aceste decizii se iau la baza partidului. Sunt convins că vom avea în următoarea perioadă alianțe în teritoriu. Vom pune prioritățile românilor înainte de deciziile noaste din birouri.

Veti lua in calcul un candidat comun la prezidentiale?

Ciolacu: Cred că în acestă perioadă cele două partide pot creiona un proiect de țară. Și față de ce decid românii, să ne strângem în coaliție pe 10 iunie pentru a lua deciziile pentru perioada următoare.

Excludeți total posibilitatea unui candidat unic la alegerile prezidențiale?

Ciucă: Am învățat ca niciodată să nu spui niciodată

Dacă nu obțineți 50% la alegerile europarlamentare, demisionați?

Ciolacu: Dacă pierd alegerile, demisionez.

Încarcă mai mult
Load More In Alegeri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Ciucă al lor cu ”Munții Carpați”, le cere ”liberalilor” să vorbească puțin și să facă mult: ”Cîrstoiu va veni cu fişa de tratament pentru Bucureşti”

Facebook 64 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După ce ne-a explicat, cum Munții C…