Acasă Blog Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec: ”Vom evalua în mod constant nevoia de trupe suplimentare în România”

Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec: ”Vom evalua în mod constant nevoia de trupe suplimentare în România”

0
0
341

Ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, a declarat într-un interviu pentru agenția de presă Agerpres, că țara noastră a jucat un rol important în asistenţa umanitară acordată Ucrainei. Ea mai arătat că priorităţile mandatului ei de ambasador vor fi securitatea, schimburile comerciale şi investiţiile, dar şi democraţia şi statul de drept. Kathleen Kavalec afirmă că SUA evaluzează permanent nevoia suplimentării trupelor americane staționate la noi în țară, în contextul războiului din Ucraina.

Am trei priorităţi-cheie pentru mandatul meu. Prima este legată de securitate – iar aceasta înseamnă contracararea agresiunii ruse din regiune, împotriva Ucrainei şi acest război îngrozitor pe care l-au pornit – cooperare militară, descurajare, susţinerea colaborării în cadrul NATO şi cooperarea bilaterală, care priveşte prezenţa noastră aici, în regiune. Ştiţi că am crescut numărul de militari SUA în zonă ca parte din cooperarea cu NATO.

Deci, în primul rând vorbim de securitate, apoi schimburi comerciale şi investiţii. Mă bucur să spun că, în ceea ce priveşte companiile americane, avem o prezenţă puternică aici. Schimburile noastre comerciale se ridică la 5 miliarde de dolari şi companiile şi investiţiile din Statele Unite ale Americii au creat peste 100.000 de locuri de muncă. În acest domeniu facem eforturi să ajutăm companii din Statele Unite ale Americii interesate să investească, să promoveze schimburile comerciale dintre ţările noastre. De asemenea, un aspect foarte important şi legat de ce spuneam anterior este îmbunătăţirea statului de drept, transparenţa, deoarece companiile vin să investească atunci când văd un sistem transparent, unde văd responsabilitate, stat de drept. Este un lucru foarte important. Şi legat de asta, vorbim de domeniul energiei, care va contribui la securitate şi independenţa şi diversificarea energetică în România, dar şi în regiune. Pentru că, sigur, România este lider în privinţa independenţei energetice. În al treilea rând vorbim de democraţie, care este baza tuturor eforturilor noastre. În cazul oricărei democraţii, există mereu eforturi pentru consolidarea acesteia, mai ales în ceea ce priveşte statul de drept, libertatea presei.

Ne întoarcem la acelaşi subiect, că este nevoie de stat de drept şi responsabilitate pentru ca afacerile să prospere, cetăţenii să simtă că au dreptate în propria ţară. Recent, am văzut că au fost comentarii legate de un caz care a fost prescris, în dosarul tragediei de la Colectiv. Puteţi observa că oamenii se aşteaptă şi vor să vadă un sistem al statului de drept care funcţionează eficient şi în care să fie împărţită dreptatea. Deci vorbim de securitate, schimburi comerciale şi investiţii şi democraţie.

Cred că în prezent avem peste 3.000 de militari americani, iar acum avem Divizia 101. Vor pleca în curând, dar vor fi înlocuiţi de Divizia 10 de munte. Cred că, în mare, va fi acelaşi contingent. Cu siguranţă va fi un flux de trupe în această perioadă şi vom evalua în mod constant nevoia de trupe suplimentare. Ştiţi că suntem parte din NATO şi alte ţări, în special Franţa, şi-au mărit, de asemenea, prezenţa (militară – n.r.) aşa că vom colabora cu aliaţii pentru a afla unde putem consolida forţele de apărare şi descurajare.

Nu am un număr exact. Permiteţi-mi să spun că, în calitate de membru NATO, România s-a angajat să îşi modernizeze capabilităţile de apărare. Asta înseamnă achiziţii care vor face ca România să fie un membru al Alianţei mai puternic şi mai bine pregătit. Sigur, când putem oferi sisteme care să consolideze aceste abilităţi, suntem încântaţi să facem acest lucru. Există mai multe sisteme care au fost achiziţionate şi care vor fi livrate lunile următoare. Ideea principală este că sistemele îmbunătăţesc vigilenţa şi capabilităţile României în interiorul NATO şi acest lucru ne permite, ca organizaţie colectivă de apărare, să fim mai puternici şi mai credibili în ceea ce priveşte descurajarea şi apărarea în regiune.”

Încarcă mai mult
Load More In Blog
Comments are closed.

Vezi Și

Înainte de a pleca pe 1 decembrie în Dubai, turistul Iohannis, cu o pleoapă căzută, prima apariție după întoarcerea din turneul de lux din Africa

Înainte de a pleca de 1 decembrie în Dubai, turistul Iohannis, cu o pleoapă căzută, prima …