Acasă Coronavirus Anunțul momentului făcut de Valeriu Gheorghiță: ”Vaccinarea copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani poate începe mai devreme în România”

Anunțul momentului făcut de Valeriu Gheorghiță: ”Vaccinarea copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani poate începe mai devreme în România”

0
292

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, a afirmat că autorizarea vaccinării anti-COVID a copiilor de 5-11 ani este așteptată în 25 noiembrie din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), iar în România au început pregătirile pentru vaccinarea copiilor din această categorie

Ei bine, astăzi, 16 noiembrie, în cadrul conferinței de presă săptămânală, Valeriu Gheorghiță a declarat că în aceste momente este așteptată o decizie a Agenției Europene de Medicamente (EMA), astfel că debutul campaniei de vaccinare privind minorii de 5-11 ani ar putea fi mai devreme, chiar la începutul lunii decembrie.

Totodată, coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că totul depinde acum de momentul în care flacoanele de vaccin ajung în țară, întrucât pentru această grupă se folosește o doză redusă de vaccin Pfizer/BioNTech.

Colonelul a precizat că CNCAV a demarat activitatea de organizare a campaniei de vaccinare pentru copiii de 5-11 ani. La acest moment, sunt centralizate solicitările din fiecare județ pentru organizarea de centre de vaccinare pentru copii. Va exista și posibilitatea de vaccinare la medicii de familie.

Sperăm ca până la finalul lunii să fim gata cu pregătirile logistice. Se lucrează și la optimizarea platformei de vaccinare. (…) E foarte important să avem dozele specifice. Vorbim de flacoane diferite, flacoane multidoză, cu 10 doze, iar doza e de circa 10 micrograme, o treime din doza pentru adulți. Eficacitatea este de peste 90% în prevenirea bolii simptomatice”, a mai precizat Gheorghiță.

Până în acest moment nu se știe când va putea fi demarată vaccinarea copiilor de 5-11 ani.

Concret, când se va putea demara activitatea de vaccinare depinde de momentul livrărilor, care deocamdată nu este confirmat pentru nicio țară europeană. Este posibil să fie în decembrie sau, mai puțin probabil, în ianuarie 2022”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Se așteaptă decizia Agenției Europene a Medicamentului la jumătatea lunii decembrie, însă ultimul calendar practic devansează acest termen și se așteaptă ca la jumătatea – a doua parte a lunii noiembrie să avem această actualizare. Concret, când se va putea demara activitatea de vaccinare depinde de momentul livrărilor, care deocamdată nu este confirmat pentru nicio țară europeană. Este posibil să fie în decembrie sau, mai puțin probabil, în ianuarie 2022. E foarte important să avem dozele specifice. Vorbim de flacoane diferite, flacoane multidoză, cu 10 doze, iar doza și de circa 10 micrograme, o treime din doza pentru adulți. Eficacitatea este de peste 90% în prevenirea bolii simptomatice.”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

România nu stă deloc pe loc, mai aes în vremurile pe care le trăim, astfel că în așteptarea deciziei de la Agenția Europeană a Medicamentului, s-a dat startul pregătirilor organizatorice pentru a putea vaccina copiii cu vârste între 5 și 11 ani.

De asemenea, se vor face modificări în platforma informatică pentru ca minorii să poată fi programați la vaccinare de pe un cont de adult, similar procedurii de la grupa 12-17 ani, astfel încât totul să fie legal.

Am demarat activitatea de organizare a campaniei de vaccinare. La acest moment, centralizăm solicitările din fiecare județ de înființare a unor centre de vaccinare în unitățile sanitare cu paturi sau ambulatorii care au secții sau compartimente de pediatrie. În centrele de vaccinare unde există vaccin Pfizer pentru persoanele de peste 12 ani vom organiza un cabinet de vaccinare în cadrul centrului destinat pentru grupa de vârstă 5-11 ani”, a explicat președintele CNCAV.

Încarcă mai mult
Load More In Coronavirus

Vezi Și

Grecia urmează să facă vaccinarea persoanelor de peste 60 de ani, obligatorie

Grecia a anunțat marți, că va face obligatorie vaccinarea COVID-19 pentru persoanele cu vâ…