Acasă Coronavirus Măsurile anticoronavirus propuse din 15 mai

Măsurile anticoronavirus propuse din 15 mai

0
0
809

Autorităţile au publicat propunerile pentru relaxarea măsurilor începând din data de 15 mai. Este vorba de recomandări legate de întoarcerea oamenilor la muncă şi redeschiderea şcolilor pentru elevii din anii terminali. Măsurile din documentul publicat de INSP sunt recomandări şi sunt puse în dezbatere publică. Forma finală va fi adoptată de autorităţi.

La şcoală pentru cel mult trei ore

Elevii şi profesorii care revin în şcoli pentru pregătirea examenelor naţionale vor purta obligatoriu mască. De asemenea, grupele de elevi nu trebuie să fie mai mari de 10. Activitatea de pregătire se va organiza pe grupe care vor cuprinde cel mult 10 elevi şi va dura nu mai mult de 3 ore, cu pauză de cel puţin 10 de minute la fiecare oră, pentru aerisirea încăperilor.

La activităţile de pregătire este interzisă participarea elevilor şi a personalului didactic sau auxiliar care suferă de afecţiuni cronice, locuiesc împreună cu persoane ce suferă de astfel de afecţiuni sau persoane cu vârsta de peste 65 de ani. Pauzele se vor programa astfel încât simultan să nu fie în pauză mai mult de 2 grupe de maxim 10 elevi fiecare. Înainte de începerea activităţilor de pregătire/examinare, în spaţiile unde acestea urmează a se desfăşura, se va realiza dezinfecţia suprafeţelor cu substanţe biocide pe bază de clor sau alcool, urmată de aerisirea încăperii pentru o perioadă de cel puţin 30 de minute. Accesul în interiorul şcolii se va realiza doar după dezinfecţia mâinilor, verificarea temperaturii (care nu trebuie să depăşească 370 ) şi sub rezerva absenţei simptomelor virozelor respiratorii. Pe toată durata activităţilor desfăşurate în şcoală, atât elevii cât şi profesorii vor purta mască medicală simplă sau mască nemedicală din diverse materiale textile, iar elevii vor fi aşezaţi în bănci astfel încât să aibă cel puţin un loc liber în stânga şi dreapta şi un rând liber în faţă şi spate. Eliminarea măştilor purtate de elevi şi profesori se va realiza în locuri special destinate. Activitatea de examinare se va desfăşura cu respectarea tuturor măsurilor mai sus prezentate, fără a fi obligatorie acordarea pauzelor.

Transportul în comun-minim un metru între călători

Accesul în mijloacele de transport este condiţionat de purtarea obligatorie a unei măşti medicale sau non-medicale, care să acopere gura şi nasul. Numărul maxim de pasageri permis va fi limitat la cel mult jumătate din capacitatea maximă de transport a autovehiculului şi cu respectarea distanţei de minim un metru între călători. În plus, la îmbarcare/debarcare, cât şi pe timpul deplasării, pasagerii vor respecta o distanta de minim un metru unul de celălalt. Pentru vehiculele cu cel puţin două uşi, accesul în interiorul vehiculului se va realiza doar pe uşa din partea frontală a vehiculului, iar coborârea pe cealaltă uşă/celelalte uşi.

La metrou se vor marca locurile permise pentru pasageri

Accesul în staţiile de metrou se va realiza în mod controlat, astfel încât, pe peroanele de aşteptare pasagerii să poată păstra distanţa de minim un metru între ei. Se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, atât pentru transportul în picioare cât şi pentru transportul pe scaune, astfel încât să se păstreze distanţa de minim un metru între pasageri.

Lucrul în birourile deschise. Ce amenajări sunt obligatorii

Angajaţii vor purta obligatoriu măştii, care pentru o protecţie eficace trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul. Spălatul pe mâini se va face ori de cîte ori este nevoie şi se va evita atingerea feţei cu mâinile neigienizate.

Angajatorii vor asigura programul de lucru decalat pentru a evita aglomerările la intrare/ieşire din incintăşi pentru a limita numărul de angajaţi prezenţi în acelaşi timp în aceeaşi incintă. Apoi, va fi asigurat triajul observaţional al angajaţilor şi nu vor permite prezenţa la locul de muncă al persoanelor care prezintă simptomatologie de infecţie respiratorie (tuse, stănut,rinoree, febră, stare gnerală alterată), iar angajaţii cu temperatura peste 37 C vor fi trimişi acasă cu indicaţie de consultare a medicului de familie.

În plus, se va asigura o distanţă de minimum 1,5 m între angajaţii care lucrează la birouri orientate faţă-spate şi spate-spate;

Pentru birourile orientate faţă-faţă vor asigura separarea acestora cu paravanecare se vor dezinfecta zilnic cu solutii pe bază de alcool. Dezinfecţia suprafeţelor de lucru la începerea serviciului şi apoi o dată la 4 ore.

În cazul încăperilor climatizate cu recircularea aerului se efectua nebulizare o dată pe săptămână, de preferat la sfârşitul săptămânii şi se va efectua dezinfecţiainstalaţiei de climatizare conform instrucţiunilor producătorului

Accesul în saloanele de înfrumuseţare

Astfel, accesul în saloanele de frizerie, coafură, manichiură, pedichiură şi cosmetică se va face numai cu programare, astfel încât să nu existe persoane în aşteptare în interiorul incintei, asigurându-se o suprafaţă minimă de 4 mp pentru fiecare client şi o distanţă minimă de 2 m, între oricare 2 persoane apropiate. „Personalul angajat are obligaţia de a purta în permanenţă mânuşi şi mască, iardupă fiecare client se va proceda la dezinfectarea instrumentarului şi suprafeţelor de lucru. Măştile de protecţie utilizate de personal vor fi schimbate la un interval de cel mult4 ore, iar mânuşile vor fi dezinfectate după fiecare client”, se arată în document.

Reguli de organizare şi desfăşurare a activităţilor în unităţile sanitare non-COVID

În acordarea asistenţei medicale de specialitate pacienţilor care se prezintă la spitale se va încerca, pe cât posibil, evitarea internării şi efectuarea tratamentului medical la domiciliu/ambulatoriu.

Din cauza transmiterii comunitare a SARS-CoV-2 în Romania, toţi pacienţii care se internează trebuie consideraţi ca fiind potenţial infectaţi, motiv pentru care este obligatorie utilizarea echipamentelor individuale de protecţiei la toate procedurile medicale efectuate, conform ghid INSP. La prezentarea în spital se va realiza triajul tuturor persoanelor şi în funcţie de simptomatologia prezentată, cazurile suspecte vor fi internate în zone speciale de izolare (zone tampon), urmând a fi testate prin RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2 (conform recomandărilor INSP).

Pacienţii suspecţi (care poartă obligatoriu mască) vor fi preluaţi de la triaj si conduşi în zona tampon de personalul anume desemnat, pe un circuit separat faţă de restul bolnavilor. Daca numărul pacienţilor nu permite internarea lor singuri în salon, aceştia pot fi internaţi câte doi într-un salon, însă cu respectarea unei distante de minim 2 metri între aceştia.

Pacienţii vor purta mască pe toată perioada internării în zona tampon

Personalul medical din zona tampon va fi echipat corespunzător (halat de unică folosinţă peste uniforma de spital, mănuşi, boneta, mască).

Se recoltează probe conform procedurii privind prelevarea şi transportul probelor biologice pentru diagnosticul infecţiei cu SARS-CoV-2 şi se trimit la Laboratorul Analize Medicale, împreuna cu Formularul de însoţire probe recoltate.

În cazul pacienţilor internaţi în zona tampon, având rezultat pozitiv, medicul curant/de gardă sună la 112 şi pacientul va fi transferat la cel mai apropiat spital dedicat managementului pacienţilor infectaţi COVID-19 conform reglementarilor legale în vigoare.

Salonul va fi dezinfectat înainte de internarea următorului pacient. Persoanele prezentate şi care în urma triajului nu au fost considerate cazuri suspecte, vor fi internate în secţiile aferente patologiei prezentate cu asigurarea unei distanţe de minim 2 metri între pacienţi.

Fiecare unitate sanitară cu paturi are obligaţia de a-şi revizui circuitele funcţionale şi procedurile de lucru conformitate cu principiile generale prezentate mai sus.

Hoteluri vor fi deschise, dar nu pentru turişti

În perioada următoare hotelurile pot oferi aceste servicii de cazare, însa nu în scop turistic, ci pentru motive precum deplasări în interes profesional, mentenanţă, se arată în documentul INSP. Nu vor funcţiona într-o primă etapă restaurantele, barurile, cafenelele şi cofetăriile din incinta hotelului, iar servirea mesei se va face exclusiv în regim room service. Este preferabil să se folosească tacâmuri şi veselă de unică folosinţă. Locurile de joacă special destinate copiilor vor fi închise. Locurile special amenajate pentru fitness, saune sau piscină interioaradin incinta hotelurilor, în această prima etapă, rămân închise. Spălarea şi dezinfecţia suprafeţelor din camere şi spatii comune, se vă face mai frecvent decât deobicei, cu soluţii speciale biocide, avizate de către MS în scopul acesta. În cazul în care, în cadrul hotelului, în rândul personalului sau oaspeţilor apare un caz confirmat de COVID-19, în urma anchetei epidemiologice desfasurată de către DSP teritorial, activitatea hotelului vă fi închisa până la asigurarea dezinfecţiei tuturor spatiilor sub recomandarea şi supravegherea DSP teritoriale. Folosirea lifturilor va fi făcută doar dacă este strict necesar şi numai de către cel mult două persoane o dată, care vor purta maşti de protecţie în tot timpul folosirii liftului. Este recomandabil ca cele două persoane să fie din aceeaşi familie.

Reguli pentru enoriaşi. Se poate merge la Biserică, dar se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult

Accesul persoanelor în lăcaşurile de cult va fi permis numai cu respectarea precauţiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecţiei cu virusul SARS-COV-2, Astfel, accesul persoanelor în lăcaşul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafeţe de 8 mp per persoană. Apoi, atât personalul care deserveşte lăcaşul de cult, cât şi persoanele care intră în lăcaşul de cult vor purta mască. Pentru a oferi o protecţie eficace, masca trebuiesă acopere gura şi nasul. Persoanele îşi vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool care va fi pusla dispoziţie la intrarea în lăcaşul de cult.

La intrarea în lăcaşul de cult se va efectua un triaj observaţional şi nu se va permiteaccesul persoanelor prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree).

INSP a mai pus la punct şi unele precauţiuni speciale pentru locaşele de cult. „Se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult, în locul acestor gesturi rituale se va indica îngenuncherea sau înclinarea, iar inecuvântarea se va oferi/primi de la o distanţă de cel putin 1 metru”, se arată în document Apoi autorităţile mai cer să se evite oferirea/primirea împărtăşaniei în condiţile în care nu se pot asiguralinguriţe şi pahare de unică folosinţă; În fine, foarte important, slujbele se vor oficia de către slujitorii bisericeşti/religioşi, numai în aer liber cumenţinerea distanţei între persoane.

Vezi documentul integral

Încarcă mai mult
Load More In Coronavirus
Comments are closed.

Vezi Și

Sondajul cu tinerii care preferă AUR a stârnit reacţii, Rareș Bogdan și Lucian Romașcanu susțin că, platforma TikTok trebuie ”urgent reglementată”

Facebook 44 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Lucian Romașcanu (PSD) și Rareș Bog…