Acasă Coronavirus Panica lovește din nou China, locuitorii din Beijing iau cu asalt supermarketurile, de teama unui lockdown în stil Shanghai

Panica lovește din nou China, locuitorii din Beijing iau cu asalt supermarketurile, de teama unui lockdown în stil Shanghai

0
129

Panica se întinde precum focul în miriște în capitala Chinei. Locuitorii Beijingului au luat cu asalt supermarketurile, de teama unui de lockdown în stil Shanghai.

Teama de un lockdown în stil Shanghai i-a făcut pe locuitorii Beijingului să ia cu asalt supermarketurile. Aceștia au început să-şi facă provizii în contextul în care cel mai mare district al oraşului a demarat luni un program de testare în masă a rezidenţilor, existând teama că autorităţile vor lua decizia impunerii unui regim strict de lockdown, după ce mai multe zeci de cazuri de COVID-19 au fost raportate în capitala chineză în ultimele zile, transmite Agerpres, citând Reuters.

Autorităţile districtului Chaoyang, locuit de 3,45 milioane de oameni, au anunţat duminică seară că locuitorii precum şi cei care muncesc în acest district vor trebui să se testeze de trei ori în această săptămână, în contextul în care virusul s-ar fi răspândit „pe nevăzute” în Beijing cu o săptămână înainte de a fi raportate noi cazuri.

Mă pregătesc pentru ce e mai rău„, a declarat un absolvent de facultate din districtul vecin Haidian, care a comandat online cantităţi mari de alimente.

Locuitorii Beijingului au luat cu asalt magazinele şi platformele de cumpărături online, încercând să-şi facă aprovizionarea cu legume, carne, paste instant şi suluri de hârtie igienică.

La Shanghai, unde majoritatea celor 25 de milioane de locuitori se află în lockdown de câteva săptămâni, principala problemă legată de blocarea aprovizionării este numărul insuficient al curierilor care fac livrări la domiciliu, situaţie care a stârnit nemulţumirea rezidenţilor.

La Beijing lanţurile de supermaketuri, printre care Carrefour şi Wumart, au anunţat că şi-au dublat stocurile, în timp ce platforma de e-commerce Meituan’s, specializată în livrări de alimente, şi-a crescut şi numărul de angajaţi pentru sortarea şi livrarea comenzilor, conform publicaţiei Beijing Daily.

Începând de vineri, autorităţile din Beijing au raportat 47 de cazuri de transmitere locală, majoritatea acestora în districtul Chaoyang. În acest context, chiar şi în districte precum Haidian, unde nu a fost raportat niciun caz, există nelinişti cu privire la aprovizionarea cu alimente.

Deşi numărul total de cazuri înregistrate în capitala Chinei este mic prin comparaţie cu cel din Shanghai, autorităţile districtului Chaoyang le-au cerut rezidenţilor să-şi reducă la minim activităţile publice. Deocamdată, majoritatea şcolilor, a magazinelor şi birourilor rămân deschise. Districtul Chaoyang este locuit de numeroşi oameni cu posibilităţi financiare ridicate şi este locul unde se află majoritatea ambasadelor şi sediile marilor corporaţii.

Actualul focar din Beijing se răspândeşte pe nevăzute din surse care rămân încă necunoscute şi ia rapid proporţii„, a declarat duminică un oficial din cadrul municipalităţii.

Mai mult de 12 clădiri din Chaoyang au fost plasate deja în lockdown. În restul districtului, rezidenţii şi cei care lucrează în district vor fi testaţi de trei ori, luni, miercuri şi vineri. Luni dimineaţă erau deja formate cozi la centrele de testare.

Până luni după amiaza au fost deja înăsprite restricţiile de circulaţie într-o parte a districtului Chaoyang, rezidenţii primind indicaţii să nu părăsească zona şi să nu iasă din apartamente pentru motive care nu sunt esenţiale, conform televiziunii chineze de stat.

În România, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 321 de cazuri noi de persoane infectate cu Covid-19, cu 173 mai puțin față de ziua anterioară, iar INSP a raportat un deces, al unui bărbat vaccinat care avea comorbidități.

Până luni, 65.428 de persoane diagnosticate cu infecție cu Sars-Cov-2 au decedat.

Conform ultimei raportări, în judeţele Ialomiţa, Maramureş, Tulcea şi Satu Mare nu s-a înregistrat niciun caz, iar în Neamţ, Giurgiu, Covasna, Călăraşi şi Vrancea a fost câte un caz.

Situaţia cazurilor noi de infectare cu SARS-CoV-2 pe judeţe este următoarea:

* Alba – 5
* Arad – 5
* Argeş – 3
* Bacău – 12
* Bihor – 6
* Bistriţa-Năsăud – 3
* Botoşani – 3
* Braşov – 7
* Brăila – 13
* Buzău – 3
* Caraş-Severin – 4
* Călăraşi – 1
* Cluj – 4
* Constanţa – 10
* Covasna – 1
* Dâmboviţa – 6
* Dolj – 8
* Galaţi – 13
* Giurgiu – 1
* Gorj – 5
* Harghita – 4
* Hunedoara – 5
* Ialomiţa – 0
* Iaşi – 9
* Ilfov – 9
* Maramureş – 0
* Mehedinţi – 4
* Mureş – 7
* Neamţ – 1
* Olt – 4
* Prahova – 11
* Satu Mare – 0
* Sălaj – 5
* Sibiu – 5
* Suceava – 12
* Teleorman – 9
* Timiş – 7
* Tulcea – 0
* Vaslui – 9
* Vâlcea – 5
* Vrancea – 1
* Bucureşti – 120.

Încarcă mai mult
Load More In Coronavirus

Vezi Și

România mai are de primit încă 87 de milioane de doze de ser anti-COVID până în 2023, deși aproape nimeni nu se mai vaccinează

România, mai are de primit 87 de milioane de doze de ser anti-COVID până în 2023, deși apr…