Acasă Coronavirus Permisul de călătorie pe bază de vaccin și test Covid devine realitate din Martie

Permisul de călătorie pe bază de vaccin și test Covid devine realitate din Martie

0
114

Permisul de călătorie care ține cont de vaccinarea titularului și de eventualele teste COVID efectuate, devine realitate peste câteva săptămâni, adică de la finalul lunii Martie.

Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA), care înglobează aproape 300 de companii aeriene din toată lumea și este responsabilă pentru 82% din traficul aerian mondial, a anunţat lansarea acestui tip de document la finalul lunii martie.

Permisul IATA este destinat să accelereze procesul de check-in și, implicit, facilitarea călătoriilor internaţionale.

Conform sursei citate, premisul IATA „pune rezultatele testărilor pentru COVID-19 şi certificatele de vaccinare într-un format digital, ceea ce va accelera procesul înregistrare în vederea îmbarcării la bord”.

De remarcat că funcționarea acestui permis presupune existența unui certificat de vaccinare și/sau rezultatul testului COVID, documente a căror emitere nu este în responsabilitatea IATA.

Permisul IATA depide de certificatul de vaccinare și de adeverința de testare. Din acest motiv, Asociația consideră că este esenţial ca guvernele să înceapă să emită cetăţenilor certificate de vaccinare digitale, care să servească apoi drept bază pentru permisul de călătorie

Permisul IATA, care va lua, cel mai probabil, forma unei aplicații digitale, ar urma să funcționeze ca mecanism de facilitare a accesului la bord, potrivit politicii sanitare valabile pe ruta de zbor, a explicat la Sinteza Zilei Cătălin Radu, director adjunct al Organizației Internaționale de Aviație Civilă.

Director, Organizația Internațională a Aviației Civile: Centrele de vaccinare și testare pot trimite datele în aplicația IATA.

Mihai Gâdea: „Unii pot înțelege că dacă nu sunt vaccinați, nu vor putea călători. Nu este vorba de asta. Cele mai multe țări îți cer să te testezi înainte de a intra pe teritoriul lor. Te testezi, apoi ce faci? Pui adeverința de testare pe aplicație? Completezi un formular?

Să luăm un exemplu concret: mergi în Grecia. Te duci cu o adeverință în engleză, o arăți la vamă și intri. Ce se întâmplă când ai aplicația și ți se cere un test PCR înainte?

Cătălin Radu: „Majoritatea centrelor de testare dintr-o țară se pot înregistra și transmite în aplicația IATA datele pentru o anumită persoană, codul de bare care dovedește că acea persoană a fost testată sau vaccinată.

În acel moment există o dovadă securizată a faptului că acea persoană a fost testată sau vaccinată și practic poate trece printr-un aeroport sau se poate urca într-un avion dacă cerința statului de destinație este de așa natură încât să solicite aceste elemente.

Încarcă mai mult
Load More In Coronavirus

Vezi Și

Valeriu Gheorghiță: ”Se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă în România”

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat joi, că vaccin…