Acasă Declarații Alexandru Rafila, a anunțat când vom scăpa de valul 5 al pandemiei: ”Îmi doresc să avem sărbătorile de Paşte fără restricţii în România”

Alexandru Rafila, a anunțat când vom scăpa de valul 5 al pandemiei: ”Îmi doresc să avem sărbătorile de Paşte fără restricţii în România”

0
281

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune, că în următoarele trei săptămâni, România va ajunge la un număr de cazuri cu doar trei cifre, în condițiile în care acum avem peste 7.000 de infectări zilnice.

Alexandru Rafila, transmite un mesaj optimist, luni, spunând că cifrele arată că am trecut cu bine peste acest val și măsurile luate au fost bune. Astfel, în următoarele 3 săptămâni vom ajunge la un număr cu trei cifre în cazul raportării zilnice.

Aşa cum observaţi, trendul descrescător se menţine. Înregistrăm o scădere a numărului de decese. Numărul cazurilor din ATI e cantonat în jurul a 1.100 de persoane. E un număr important.

Vrem să realizăm un calendar de ridicare a restricțiilor. Lucrul care este mai relevant pentru noi se referă la media săptămânală a cazurilor de deces. Media săptămânală în valul patru 473. Cea mai mare în acest val a fost de 128 de decese.

Am intrat pe un trend descrescător. Rata de pozitivitate a scăzut de la 30% la sfârşitul lunii ianuarie la 19,5%, o scădere semnificativă.

Peste 95% din totalul îmbolnăvirilor sunt cu tulpina Omicron. Această evoluţie va încheia şi acest cinci val. Cred că în următoarele trei săptămâni putem să discutăm despre revenirea la valori scăzute. În ceea ce priveşte ATI, ar fi scăderea sub 50% a paturilor de la ATI, adică sub 900 de cazuri ATI. Acest lucru să fie corelat cu un trend descrescător.

În următoarele trei săptămâni o să ajungem la un număr de cazuri doar cu trei cifre în raportarea zilnică”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Nu ne punem problema unui val 6. E vorba despre imunitate la nivelul populaţie, fie prin vaccinare, fie prin trecerea prin boală.

Cred că o primă măsură va fi legată de renunţarea la utilizarea măştii în exterior, mai puţin în spaţiile aglomerate.

Săptămâna trecută am aprobat ordinul de constituire a unui comitet consultativ cu reprezentanţii acestor industrii. Măsurile trebuie luate concertat. Ne dorim să avem un calendar clar care să ţină cont de nişte indicatori clari”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Scăderea numărului de cazuri nu s-a corelat cu scăderea numărului de internări din spital. Aşteptăm să intre într-o scădere constantă. Nimeni nu vrea restricţii, toată lumea vrea relaxări.

Lucrul ăsta trebuie să fie făcut echilibrat. (…) Dacă scoţi toate măsurile odată, există un risc de rebound (de reîntoarcere). Nimeni nu îşi doreşte lucrul ăsta.

Îmi doresc să avem sărbătorile de Paşte fără restricţii în România”, a adăugat Alexandru Rafila.

Măsurile de relaxare trebuie luate gradual, a explicat Rafila, în momentul în care indicatorii din secțiile de terapie intensivă intră în scădere constantă.

Nimeni nu vrea restricții, toată lumea vrea relaxări și noi vrem acest lucru, dar lucrul ăsta trebuie făcut echilibrat și ținând cont de ceea ce se întâmplă în spitalele din România. În continuare trebuie să vedem un timp cum funcționează măsurile.

Vă dau un exemplu: dacă se scoate masca în exterior, să vedem dacă acest lucru are impact asupra creșterii numărului de cazuri sau nu are.

Dacă scoatem toate măsurile, există un risc de reîntoarcere și nu cred că vrea nimeni să se reîntoarcă, trebuie să facem lucrul acesta echilibrat și etapizat. Că o să fie 2 etape sau 3 etape, asta nu am de unde să știu. Eu sper să fie cât mai puține”, declară Alexandra Rafila.

Totdeauna trebuie să iei în calcul apariţia unui nou val pandemic. Să vedem ce se întâmplă cu emergenţa noilor tulpini.

Tulpini noi vor apărea. Putem pune pe hârtie un astfel de scenariu. Nu cred că ar trebuie să punem problema unui nou val pandemic. El va exista, dar nu va pune probleme sistemului de sănătate public. Îmbolnăviri vor mai fi”, a explicat Alexandru Rafila.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a afirmat că ”este posibil” ca vaccinarea anti-COVID să fie făcută anual. ”În cazul în care această vaccinare va continua, să fie făcută de rutină în cabinetele medicilor de familie pentru pacienţii la risc”, a menţionat el.

Centrele de testare pentru COVID-19 vor începe să se închidă odată cu scăderea cazurilor noi, a anunţat, luni, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

În acest caz, majoritatea testelor pentru depistarea Sars CoV-2 se vor face la medicul de familie.

Întrebat ce se va întâmpla cu centrele de testare când numărul de cazuri noi zilnice va scădea, ministrul Sănătății a spus că vor mai rămâne câteva, însă majoritatea testelor se vor face la medicul de familie.

În momentul în care vom avea această situație, vă dați seama că vor mai rămâne câteva centre de testare, dar marea majoritate a testărilor, în mod o evident, ar trebui realizată la medicii de familie care au, în momentul de față, instrumentele, inclusiv mecanismele financiare, pentru a realiza acest lucru„, a declarat şeful de la Sănătate.

Medicii de familie pot face, însă, doar teste rapide. Alexandru Rafila a spus că în continuare spitalele vor îngriji pacienți COVID-19, astfel încât centre de testare RT-PCR vor mai exista.

Dacă vor exista solicitări care răspund definiției de caz se pot testa fie prin apelarea ambulanței, fie prin prezentarea la spitalele care vor trata în continuare această categorie de pacienți.

Gândiți-vă că în spitalele de boli infecțioase vor rămâne astfel de centre de testare (RT – PCR)„, a adăugat medicul Alexandru Rafila.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Vezi Și

După ce Iohannis a vorbit ipocrit de ”toleranță zero” în privința plagiatului și a plagiatorilor, Cîmpeanu a încercat să-și justifice demisia

După ce Klaus Iohannis a vorbit ipocrit de ”toleranță zero” în privința plagiatului și a p…