Acasă Declarații Alexandru Rafila: ”Masca de protecţie ar putea fi impusă din septembrie, chiar înainte ca elevii să înceapă şcoala”

Alexandru Rafila: ”Masca de protecţie ar putea fi impusă din septembrie, chiar înainte ca elevii să înceapă şcoala”

0
218

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunţ care îi vizează pe toţi românii în plin val 6 COVID: „Masca de protecţie ar putea fi impusă din septembrie, chiar înainte ca elevii să înceapă şcoala„.

Anunț de ultimă oră al autorităţilor! Masca de protecţie ar putea fi impusă din septembrie, chiar înainte ca elevii să înceapă şcoala. Iată ce spune ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.

În ultimele 24 de ore au fost confirmate 5.202 cazuri de COVID-19, iar 12 persoane au decedat din cauza bolii în ultimele 24 de ore, anunță, luni, Ministerul Sănătății.

Întrebat dacă din septembrie ne putem aștepta la o creştere a numărului de cazuri, dar şi la mai multe restricții, mai ales că vor începe şi școlile, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus.

Un număr mai mare da, dar nu ştiu dacă un număr mult mai mare. Eu cred că la jumătatea lunii august vom intra în faza de stabilizare a numărului de cazuri.

”Cred că la jumătatea lui august vom intra într-o fază de stabilizare a numărului de cazuri, dar, pe de altă parte, sigur, orice activitate, una care indică mai multă mobilitate, aglomeraţie în mijloace de transport în comun… Depinde foarte mult, însă, dacă în septembrie, când începe şcoala, folosim masca, mai ales că se mai şi răcoreşte, în mijloacele de transport în comun. Eu cred în continuare că este elementul esenţial pentru ţinerea sub control a pandemiei”, a transmis ministrul Sănătăţii.

El a mai fost întrebat dacă până în toamnă vede o încetinire a numărului de cazuri.

Am spus că văd această încetinire a numărului de cazuri şi stabilizarea unor indicatori la jumătatea lunii august. În toamnă e posibil să mai existe şi nu aş vrea să facem speculaţii, dar toată lumea foloseşte sau menţionează posibilitatea existenţei unui nou val pandemic spre sfârşitul anului dacă una dintre tulpinile modificate, care se transmite şi mai uşor, devine dominantă. Asta este ciclicitatea acestei infecţii, ne-am obişnuit cu ea. Avem perioade de acalmie, perioade de transmitere susţinută. Important este să nu avem cazuri grave şi să oferim asistenţă medicală ambulatorie şi acces la antivirale oamenilor în valurile pandemice”, a explicat Rafila.

Pe de altă parte orice activitate care implică mai multă mobilitate, aglomeraţie în mijloacele de transport depinde foarte mult dacă în septembrie, când începe şcoala, folosim masca, mai ales că se mai şi răcorește în mijloacele de transport în comun.

Eu cred că asta este elementul esențial pentru ținerea sub control a pandemiei„, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă există posibilitatea apariției unui val 7 la finalul anului, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus că în principiu acest lucru este posibil, dar nu trebuie speriată populația, ci mai degrabă autoritățile trebuie să ia măsuri pentru a fi cât mai puține victime.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că este posibil să existe un val 7 al pandemieie de COVID-19 dar populația nu trebuie speriată, dar autoritățile să ia măsuri pentru a rezulta cât mai puțin victime.

E posibil și un val 7, dar nu are rost să speriem lumea. Trebuie să fim echilibrați. Cel mai important este să nu avem victime sau să fie cât mai puține.

Acesta a mai spus că a crescut consumul de antivirale foarte mult, dar deja de 2 săptămâni au fost contactați producătorii astfel încât să fie refacem rapid stocurile și oamenii să aibă acces la antivirale.

Dar antiviralele sunt medicamente cu un anume grad de toxicitate, care nu trebuie ignorat, trebuie administrate doar atunci când e necesar, nu la cererea pacientului, ci la indicația medicului, care la formele medii, care au comorbidități, previne exacerbarea simptomatologiei bolii de bază sau a infecției cu noul coronavirus”, a mai spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Eu văd această încetinere a creșterii numărului de cazuri și stabilizare a numărului de cazuri la jumătatea lunii august. În toamnă e posibil să mai existe – și nu aș vrea să facem speculații, dar toată lumea folosește sau manționează această posibilitate a unui nou val pandemic spre sfârșitul anului dacă una dintre tulpinile modificate, care se transmite și mai ușor, devine dominantă”, a spus ministrul Alexandru Rafila..

Rafila a precizat că aceasta este ”ciclicitatea acestei infecții”, cu care oamenii s-au obișnuit.

Avem perioade de acalmie, perioade de transmitere susținută. Important este să nu avem cazuri grave și să oferim asistență medicală ambulatorie și acces la antivirale oamenilor în valurile pandemice”, a spus ministrul Sănătății.

Întrebat dacă în mod concret se discută despre un posibil un val 7 la finalul anului, ministrul Rafila a răspuns. ”E posibil și un val 7, dar nu are rost să sperim lumea. Trebuie să fim echilibrați. Cel mai important este să nu avem victime sau să fie cât mai puține”.

Întrebat, în continuaare, dacă se poate impune obligativitatea purtării măștii în mijloacele de transport în comun, la fel ca în Franța, Rafila a spus că nu există bază legală în acest moment.

Nu avem pârghia de a instaura această obligație. Ea a fost activă pe perioada stării de alertă, care a fost ridicată. Dacă rămânea starea de alertă în stand-by, atunci se putea, dar excede cu mult competența Ministerului Sănătății”, a spus ministrul.

Acesta a mai spus că a crescut consumul de antivirale foarte mult, dar deja de 2 săptămâni au fost contactați producătorii astfel încât să fie refacem rapid stocurile și oamenii să aibă acces la antivirale.

Dar antiviralele sunt medicamente cu un anume grad de toxicitate, care nu trebuie ignorat, (…) trebuie administrate doar atunci când e necesar, nu la cererea pacientului, ci la indicația medicului, care la formele medii, care au comorbidități, previne exacerbarea simptomatologiei bolii de bază sau a infecției cu noul coronavirus”, a mai spus ministrul Sănătății.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Vezi Și

Ministrul Energiei, ”liberalul” Virgil Popescu, a vorbit despre urmările embargoului pus asupra motorinei rusești: ”Nu există motive de îngrijorare”

Ministrul Energiei, ”liberalul” Virgil Popescu, a vorbit despre urmările embargoului pus a…