Acasă Declarații Arogantul ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, haos total în gânduri, acțiuni și declarații: ”Lucrurile merg foarte bine”

Arogantul ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, haos total în gânduri, acțiuni și declarații: ”Lucrurile merg foarte bine”

0
175

Haos total în declarațiile ministrului de Finanțe. Românii au nevoie de subtitrare pentru a înțelege ceva. Adrian Câciu explică pentru el însuși când vorbește la televizor, în loc să vorbească, în termeni simpli, pentru românul de rând nefamiliarizat cu termeni de specialitate din domeniul economic.

Adrian Câciu are nevoie de subtitrare când vorbește pentru ca tot românul să înțeleagă ce spune. Este un haos total în ceea ce explică, dovadă declarațiile de mai jos pe care le-a făcut la Antena 3.

Principiile de construcție a pensiei sunt Bismark. Principiile de finanțare sunt un mix între Beveridge, care înseamnă finanțarea din taxe și din contribuții. Principiile de finanțare sunt diferite de principiile prin care se construiește dreptul la pensie. Dreptul la pensie este una, finanțarea este alta. Unii politicieni au zis că acest sistem se apropie de final, că va colapsa. Nu va colapsa.

Mai mult decât atât, dacă suntem corecți în societate și plătim toți contribuții, nu ai cum să colapsezi. Un element care a fost adus în discuție în analizele pe care le-am făcut și în discuțiile cu mediul de afaceri, recunoscute de mediul de afaceri, noi avem 1,5 milioane de persoane care sunt ocupate în alte forme, ei sunt lucrători practic, dar în alte forme permise de Codul Fiscal. Nimeni n-a lucrat ilicit, dar nu plătea contribuții. Și atunci evident că ai un deficit mai mare sau acest Beveridge care trebuie să îți vină din taxe de la toți pentru pilonul 1 de pensii deranjează. Haideți să plătim toți aceste constribuții!”, a zis Adrian Câciu.

Adrian Câciu explică pentru el însuși când vorbește la televizor, în loc să vorbească, în termeni simpli, pentru români.

Simt nevoia unor clarificări pe afirmația pe care ați făcut-o cu privire la pensii. Ați spus că un impozit va exista, el va fi pentru toate pensiile din România sau doar pentru cele pensiile?”, l-a întrebat, joi seară, Sabina Iosub pe ministrul Adrian Câciu.

Cu riscul de a vă dezamăgi, nu voi face acum o astfel de… Nu voi da acum acest răspuns”, a zis ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Adică sunt toate variantele pe masă?”, a insistat Sabina Iosub.

Sunt elemente pe care trebuie să le avem în vedere, mai ales ținând cont de decizia din 2020 a Curții Constituționale, contributivitatea nu poate fi afectată din perspectiva impozitării. Deci, trebuie să ne uităm foarte atent, de aceea răspunsul nu e nici da, nici nu, ne uităm atent. Pentru că implicații nu sunt doar fiscale, economice, ci sunt și din perspectiva de constituționalitate”, a spus Adrian Câciu.

Analiști economici i-au adresat întrebări ministrului Finanţelor, Adrian Câciu. După derapajul la adresa antreprenorilor din România, ministrul spune că are cu aceștia o relație ”corectă” și ”onestă”.

Adrian Măniuțiu, analist economic, i-a adresat următoarea întrebare ministrului Adrian Câciu: ”Trăim în niște timpuri în care inclusiv strategia fiscală trebuie să se schimbe. Dumneavoastră pe ce ați pune accent? Ce ar trebui să impozităm în România? Capitalul? Proprietatea? Munca?

Această discuție eu cred că a avut loc deja. Revenim să discutăm din nou despre fiscalitate. Ajustarea fiscală s-a încheiat. Și evident a avut în vedere un echilibru între capital și muncă. Nu trebuie să fim economiști să vedem că există acest dezechilibru, avem o impozitare a muncii foarte ridicată, una dintre cele mai ridicate din Europa. Nu mai am de ce să am alte opinii, decât cele care au fost exprimate în această ordonanță care a însemnat ajustarea fiscală la acest moment. Cum să zic… Nu avem ajustări în cascadă. O perioadă de timp, aceasta va fi fața fiscalității din România, să spun așa”, a spus Adrian Câciu.

Și Adrian Negrescu i-a adresat ministrului o întrebare. ”Întrebarea mea pentru Adrian Câciu este legată de ultima sa postare în care și-a cerut scuze pentru asocierea dintre antreprenori și babuini. Spunea ministrul acolo că Ministerul pe care îl reprezintă are în derulare șase programe de sprijin pentru firmele românești, totalizând circă 4 miliarde euro. Mă interesează nu care sunt programele, e irelavant ce scrie pe hârtie, ci care sunt rezultatele concrete ale acestora. Câte firme au fost ajutate? Câte locuri de muncă au fost create? Și care este plusvaloarea oferită de aceste forme de sprijin?”, l-a întrebat analistul Adrian Negrescu pe ministrul Câciu.

2 miliarde din 4 au intrat în economie în primul trimestru al acestui an. Și evident că aceste 2 miliarde se duc în aproape 12.000 de companii care au beneficiat de finanțare. Pe de o parte, mențin locuri de muncă, pe de altă parte, creează și valoare adăugată și investiții. Pentru că noi, în acest moment, ne-am axat foarte puternic pe finanțarea economiei de producție”, a spus Adrian Câciu, fără să precizeze exact câte locuri de muncă au fost menținute.

Pentru că am vorbit de ajustarea fiscală, una dintre măsurile care a scăpat este acea măsură cu profitul de investit în dezvoltare, în retehnologizare, care până acum nu era valabilă”, a mai spus Adrian Câciu.

România are o serie de recomandări de țară primite, de-a lungul timpului, care au stat la baza unor angajamente în PNRR privind necesitatea de consolidare fiscală și pe partea de venituri, nu numai pe partea de cheltuieli. În cea mai mare parte, noi am propus detaliile, dar ca principii, dânșii (n.r Uniunea Europeană) ne-au propus un model foarte simplu. Trebuie să ajungeți cu partea de venituri cu 2,5 puncte procentuale, față de 2019, asta este ținta. Aici sunt două elemente pe care poți să te axezi. Una este cea de ajustare fiscală, eliminarea unor distorsiuni. Nu numai că sunt elemente de excepții fiscale, dar au distorsionat în anumite zone mediul economic. Lucrurile sunt cunoscute. Pe de altă parte, creșterea capacității administrative de colectare. Dacă ne uităm și la partea asta, este cea mai mare provocare pe care o am ca ministru pentru că aici este, de fapt, din punctul meu de vedere, cheia. Nu trebuie neapărat o schimbare radicală de regim fiscal. Din punctul meu de vedere, România este echilibrată economic, are o serie de distorsiuni, dar care, cu ajustarea pe care am făcut-o acum o să înceapă să își piardă din elementul nociv” a mai zis ministrul.

Câciu: ”Relația cu antreprenorii este una onestă, corectă.”

Amintim că ministrul Adrian Câciu a avut un derapaj la adresa antreprenorilor din România, pe care i-a numit „babuini”. Comentariul a fost făcut, e drept, înainte ca acesta să ocupe funcţia din Guvernul Ciucă. Acum spune că relația sa cu antreprenorii este ”onestă” și ”corectă”.

Relația cu antreprenorii este una onestă, corectă, și sunt unul dintre cei care au susținut clar că noi trebuie să punem bani rapid în economie”, a mai spus Adrian Câciu.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a fost pus, joi seară, în dificultate în urma unei întrebări, lăsându-i pe români cu un răspuns neconcludent.

Simt nevoia unor clarificări pe afirmația pe care ați făcut-o cu privire la pensii. Ați spus că un impozit va exista, el va fi pentru toate pensiile din România sau doar pentru cele speciale?”, l-a întrebat, joi seară, Sabina Iosub pe ministrul Adrian Câciu.

Cu riscul de a vă dezamăgi, nu voi face acum o astfel de… Nu voi da acum acest răspuns”, a zis ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Adică sunt toate variantele pe masă?”, a insistat Sabina Iosub.

Sunt elemente pe care trebuie să le avem în vedere, mai ales ținând cont de decizia din 2020 a Curții Constituționale, contributivitatea nu poate fi afectată din perspectiva impozitării. Deci, trebuie să ne uităm foarte atent, de aceea răspunsul nu e nici da, nici nu, ne uităm atent. Pentru că implicații nu sunt doar fiscale, economice, ci sunt și din perspectiva de constituționalitate”, a spus Adrian Câciu.

Ministrul Adrian Câciu a avut un derapaj la adresa antreprenorilor din România, pe care i-a numit „babuini”. Comentariul a fost făcut, e drept, înainte ca acesta să ocupe funcţia din Guvernul Ciucă.

Concret, într-un comentariu pe Facebook, la o postare publicată pe contul personal în februarie 2021, Adrian Câciu a răspuns unui internaut care a spus că „100% din ce câştigă bugetarii se plăteşte din ce produc privaţii„.

Iată ce a spus Câciu în urmă cu un an, când nu era ministru de Finanţe.

Nu din ce produc. Din taxele asupra a ceea ce produc. Taxe care se regăsesc în prețuri și se recuperează prin prețuri. Prețuri care sunt plătite și de privați și de bugetari. Totul se recuperează, totul este în cerc, problema este că dezechilibrul este la modul în care sunt plătiți angajații în privat pentru că noi avem doar 10% antreprenori si restul babuini-antreonori”, a scris Adrian Câciu.

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, spune că lucrurile ”merg foarte bine”. El a spus că a introdus primul scaner în Vama Albița, iar efectul este că lucrurile merg foarte bine.

Am introdus primul scaner, după foarte mulți ani, în vama de la Albița. Este o premieră, nu se mai aștepta nimeni să avem scanere în România. Efectul este că lucrurile merg foarte bine în momentul acesta din perspectiva încasărilor”, a zis Adrian Câciu.

Apoi, Adrian Câciu a spus că are o relație foarte bună cu oamenii de afaceri din România, asta după ce, în trecut, i-a jignit.

Relația mea cu antreprenorii este foarte bună și acest lucru se vede și în măsurile luate de Guvern. Nu este o chestiune de laudă, dar am participat la cam toate grupurile de lucru care au creat măsuri în această perioadă. Reiau: relația mea cu antreprenorii este și onestă, și corectă”, a mai zis Adrian Câciu.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Vezi Și

Pe Rafila îl ia gura pe dinainte: ”Îi îndemn pe cei de până la 40 de ani să ridice pastilele de iodură de potasiu cât mai repede”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îndeamnă persoanele cu vârste de sub 40 de ani să î…